HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.11.01. 15:13 Hintamester

Salisbury steak- kedvenc Váncsa

Krumplipüré és párolt zöldborsó illik mellé, meg valamilyen strong ale. Előtte igyunk Whiskyt. Nem kötelező ugyan de a gyógyhatást mindenképpen fokozza.

 
A Salisbury steak kifejezés, mint ételnév igen előkelően hangzik, holott ez csupáncsak fasírt, mondhatni egy tipikus angolszász fasírtféle, persze marhahúsból. Névadója Dr. James H. Salisbury (1823-1905), egy jeles angol-amerikai orvos, aki az elsők között mutatott rá arra a tényre, hogy táplálkozásunk és egészségügyi állapotunk szoros kapcsolatban áll egymással. Salysbury doktor úgy vélte, hogy a zöldségek és a keményítőtartalmú élelmiszerek lebontása közben az emésztőrendszerben méreganyagok keletkeznek, ezek pedig a későbbiekben szívinfarktust, rákot, idegrendszeri megbetegedéseket és tuberkulózist idéznek elő. Salisbury rámutatott, hogy az ember fogazata, húsevő fogazat, az emberi emésztőrendszer sovány húsok feldolgozására való következésképp a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és zsírok együttvéve is maximum az étrendünk egyharmadát képezhetik, a kétharmad mindenképp sovány hús legyen. Betegeit speciális étrendre fogta, ennek az étrendnek a tengelyében a grillezett marhafasírt állt, ezt háromszor kellett enni naponta. Fűszerezetlen, sovány húsokból készüljön, és jó nagy legyen, ez volt a lényeg. Az eredeti recept szerint kisült Salisbury steaket előmelegített tányérra rakjuk, ekkor sózzuk, borsozzuk, nyers vajat teszünk rá, mellé worcester, mustár és torma illik. Salisbury doktor, ezt ne felejtsük, orvostudor volt, ugyan gyökeresen másképp látta a világot, mint ezek a mostaniak, de hát honnan tudhatnám én, a laikus, hogy az igazság melyik oldalon áll.
Salisbury doktor neve mindenesetre fönnmaradt.
Egyébként a Salysbury steak, ha nem sütjük túl, a maga módján egész jó is lehet, és, ha valami normális szaft is van hozzá, akkor pláne jó. Krumplipüré és párolt zöldborsó illik mellé, meg valamilyen strong ale. Előtte igyunk Whiskyt. Nem kötelező ugyan de a gyógyhatást mindenképpen fokozza. Egy kiló marha színhúst ledarálok, összekeverem egy fej reszelt hagymával, egy gerezd elkapart fokhagymával, sóval, frissen őrölt borssal, paprikával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, majoránnával. Steak formájú fasírtokat formálok belőle, lisztbe forgatom, beolajozom őket, és grill alatt mindkét oldalukon öt percig sütöm, vagy, ahogy tetszik. Közben elkészítem a mártást, kis lábosban összeforralok nyolc evőkanál ketchupot, három evőkanál vajat, egy kiskanál piri-pirit, tabascót vagy effélét, egy kiskanál worcestert, fél kiskanál mustárport. Ha a vaj elolvadt, hozzáteszek három evőkanál száraz sherryt is. A mártást tálaláskor a kisült fasírtokra öntöm.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr201490938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása