HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2010.12.31. 11:48 Voporto

Száztíz éves javallat

A közeli napokban kezembe került a gyakorlati élet általános útmutatója, azaz a Kincses Kalendárium 1900-dik évi, kissé kopott családi példánya. Élvezettel lapozgatva, csoda dolgokat olvastam, láttam benne. Szilveszter lévén felcsaptam „Deczember, Karácsony hava” lapjait, s számtalan bölcs tanáccsal lettem gazdagabb a ház és udvarban, istállókban, mezőn, réten, gyümölcsösben, szőlőben, pincében végzendő tennivalókról. Mint gyomromat és bélbolyhaimat szerető ember, kitüntető figyelemmel olvastam az ezen időszakra javallott négy ételsort:
I-ső. Ebéd: Csibeaprólékleves. Zsömleszeletekben kirántott borjuvelő tojásrántottával körözve. Töltött csirke vegyes salátával. Gyümölcs rizs. Vacsora: Sonkás omlett. Rostélyos. Gyümölcs.
II-ik. Ebéd: Rizsleves. Fölsálszelet spenót főzelékkel. Diós metélt. Vacsora: Májas és véres hurka káposztával.
III-ik. Ebéd: Húsleves gombóccal. Marhahus ecetes tormával. Turósgaluska. Vacsora: Malacsült nyers savanyított káposztával.
IV-ik. Ebéd: Halleves. Balatoni fogas vajjal. Tojásos galuska. Vacsora: Marinírozott rántott fogas. Borjuszelet krumplival.”

Miközben e sorokat írtam, összefutott a nyál a számban. Ez igen. Némi malíciával minden esetre megállapíthattam, hogy elődeink táplálkozási szokásai nem az epekímélő, koleszterinszegény étrenden alapultak, mégis valahogy elvoltak. Üsse kő, gyerünk! December van, a hónap és az évutolsó napja. Egy húsleves még belefér, csak úgy évbúcsúztatóul. Együnk, igyunk, vigadjunk hát, ahogy Göre Gábor bíró úr, Durbints sógor és a Kácsa cigány tette a Kakas Márton hasábjain. Az új esztendőt, „Január, Boldog Asszony havát” pedig, majd meglátjuk.
 

Szólj hozzá!

Címkék: kalendárium sógor kincses durbints


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr142550214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása