Árpa (hordeolum)
Az árpa apró gyulladásos tályog, ami a szemhéjszél ún. Meibom-féle olajos váladékot termelő mirigyeinek bakteriális fertőződése kapcsán jön létre. A mirigyek kivezető csöve a szemhéj szélre merőleges, a gyulladás itt alakul ki. A betegség igen gyakori, banális állapot, bárkinél előfordulhat. A szemhéj bepirosodik, megduzzad, és fájdalmassá válik az árpát körülvevő területen.
Muflon (Ovis musimon Schreb)
Juhfajta, mely Korzika és Szardínia szigetek hegységeiben él. A kos szarvai csavarmenetmentesek, elől homorú, minden mellső él nélkül. Gyapjúja rövid, simán egymásra fekvő, barnássárga, nyakán, fején és két oldalán feketés. Télen gesztenyebarna. A nősténynek csak ritkán van szarva. Testhossza 1,5 m., farkhossza 15 cm.; vállmagassága 70 cm. 50-100-anként csapatokban él, rendkívül fürge, vad és óvatos. 1868-ban Nyitra megyébe hozták be az első példányokat. Ma az ország középhegységnyi területein mindenütt előfordul.
Összefüggés (cohaesio) a hajtás után: Ha árpa lesz a szemeden, menj szemészhez. Válassz nagyon jó szemorvost. Azon túl, hogy évtizedes ismeretségünk óta mindig sikeres a terápiája nem baj, ha jól is néz ki ( Erdélyi úr megőrül érte ) és az sem, ha fül-orr-gégész férje van. Aki vadászik. Mert akkor a szemed rendbetétele után van sanszod egy ajándék muflonra. Így párakötéssel és muflonnal értem haza.
Fejlesztés (procreo)
1 muflon
1 kg hagyma
3 kg sárgarépa
1 kg zöldség
1 kg zeller
2 kg krumpli
1 kg csiperke
5 dkg szárított trombitagomba
0,7 kg sárga rókagomba
0,4 kg cseh kucsmagomba
0,4 kg sárga gévagomba
1 kg borsó
0,5 kg libazsír
2 db citrom
1 liter tejföl
1 liter tejszín
5 db tojás
0,1 kg liszt
só
őrölt bors
mustár
majoránna
tárkony
A muflont kicsontozom, a húst és a belsőséget kockára vágom. A szárított
gombát beáztatom.
A csontból alaplevet főzök.
A krumplit az alaplében megfőzöm, kiszedem, összetöröm. Elkeverem a
tojással és a liszttel.
A hagymát a zsíron megpárolom, a húst hozzáadom, kevergetem, majd hozzáadom
a kockára vágott zöldségeket. Párolom, sózom, borsozom, majd felengedem az
alaplével. Hozzáadok fél tasak babérlevelet, fél tasak majorannát, fél tubus
mustárt, a beáztatott, összevágott szárított gombát, a feldarabolt egyéb
gombát. Mikor a hús majdnem puha, hozzáadom a tejfölt, tejszínt, a borsót,
egy citrom levét, és beleszaggatom a krumplis masszát. Mikor kész, akkor
beleteszek egy tasak tárkonyt.
Cikkekre vágott citrommal és friss fehér kenyérrel tálalom.
Utolsó kommentek