HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.04.18. 21:31 Hintamester

Forrás meg a holló

"Aszongya erre a bakterom, hogy jó lenne valahonnan hozni egy kulacs szentöltvizet, ilyenkor az használ a legtöbbet.
…..
Amint a halmi dűlő elé érkeztem, akkor láttam, hogy az útról felém tart két csendőr. Aszongya az egyik csendör:
- Mi van a bugykosba gyerek ?
- Szentölt vizet viszek a bakteromnak – mondtam."
Rideg Sándor: Indul a bakterház

Joe hívott, hogy fogott végre pontyot meg az idő is fasza, megtámadná az idei első bográcsot. Hívott halászlére. Remek alkalom lett volna fikázni a főztjét, de már megígértem egy kirándulást Szentkútra. Mátraverebélyen keresztül autózni furcsa élmény, de túlestünk rajta. Megérte. Lesz itt egy csomó kép meg visszafelé Hollókőről is.

A szóhagyomány szerint Szent László, ki a kunokkal sokat harcolt, itt - Szentkút helyén - is velük állott szemben. Az ellenség bekerítette őket, és a völgyben tikkasztó szomjúság gyötörte vitézeit. Mély áhítatba merült a szent király, azután elindult egyedül felderíteni a környéket. Sarkantyúba kapta Szög nevű lovát és egy előtte tátongó szakadékot átugratott. Amikor leért, az első patkónyomból víz fakadt. Harci bárdjával megérintette a sziklát, s az érintés helyén víz tört elő.
Egy másik legenda szerint a Szent Lászlót üldöző kunok egy völgybe szorították a királyt, aki előtt még egy óriási szakadék is állott. A királynak azonban jó lova volt, egy gyors és határozott döntéssel átugratta a szakadékot. A patkószegek nyomából vékony sugárban kristálytiszta víz bugyogott fel.

Egy 1714-es irat szerint: egyszer régen egy verebélyi csordás néma gyerekével együtt őrizte a völgyben a községi állatokat. A néma fiú kissé elmaradt édesapjától, vizet keresett, hogy szomját csillapítsa. Egyszerre megjelent neki a boldogságos Szűzanya s egy lópatkó alakú mélyedésben felcsillanó forrásvízre mutatott. A fiú lehajolt, ivott a forrásból s utána nyomban atyja után kiáltott. Az apa alig akart hinni füleinek s álmélkodva kérdé fiától:
- Mi történt veled?
Mire a fiú azt felelte:
- Egy csodás szépségű és jóságos arcú asszonyt láttam az imént, kis gyermekkel a karján, aki a forrásra mutatott, ittam e kis forrásból s nyomban tudtam beszélni.
Az apa a kis forrást nagyobbra kezdte ásni s így támadt a mai Szentkút.
Ez az eset valószínűleg 1100 körül történt.
A kútban tündöklő aranykeresztet lehetett látni egészen addig, amíg egy erkölcstelen nő meg nem fürdette gyermekét. A kereszt eltűnt, de a víz csodaereje megmaradt.

 

 

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr951073296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kocapecás 2009.04.21. 10:57:27

Jó képek, szép helyek. (Mi a párommal a Gyulai pálinkafesztiválon voltunk. Hazafelé Szolnokon a halászlét sem hagytuk ki.)

gábornok 2009.05.31. 23:58:58

Szépek a képek és a történetek, de legszebbek talán a bizonyosságok.
süti beállítások módosítása