HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2008.05.09. 13:13 Hintamester

Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis Méhely, 1893)

Nem, nem néztem el...

Ma reggel a XVII. Kerület és Nagytarcsa közötti réteken – ahol most nagyerőkkel készül az M0-ás – kóvályogtunk a kutyákkal. Van néhány bevetett parcella, de inkább elhagyatott megműveletlen területek ezek. Bill is furcsán nézett ahogy Dr Watson -aki fél éves siheder- konfliktusba keveredett egy madárijesztővel.

 

 

Aztán tovább haladván megmerevedtek az urak és mozdulatlanul figyeltek egy pontot a földön. Odakocogtam és kb. fél percig  nézhettem egy, a magyar gerinces fauna elismerten legveszélyeztetettebb fajának példányát. (Teljes magyarországi állományát 500 példánynál is kevesebbre becsülik.) A negyvencentiméternyi csoda aztán becsúszott a fűbe. Féken tartva a kutyákat elsétáltunk.

 

Mert mit is tudhatunk erről az 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legkiemeltebb kategóriába tartozó (természetvédelmi értéke 1.000 000 Ft.) arisztokratáról:

Méhely így ír 1912-ben:
"Budapest környékének lapályos részein régebben sokkal gyakoribb volt, az utóbbi években azonban megfogyatkozott s a haladó kultura következtében mind távolabbi tájakra szorult. A puszta területeket beépitik, vagy mivelés alá fogják, hangos lesz a tájék, megváltozik a vidék arczulata s a vipera az örökös nyugtalanitás következtében kipusztul, vagy pedig elvonul oly vidékre, a hol még nem jelent meg az ember, az ő önös, mindent felforgató munkájával." A korábban kiszámíthatatlan vízjárású területek a csatornák kiépítésének köszönhetően alkalmassá váltak nagytáblás művelésű hasznosításra, mely a gyepek nagy részének felszántását eredményezte. A megmaradt kaszálókon az intenzív mezőgazdasági tevékenységgel járó gyephasználat a faj számára kedvezőtlennek bizonyult. Tovább ritkította állományait a kereskedelmi célú gyűjtés, és a szándékos pusztítás. A megmaradt, kislétszámú populációk sérülékenyekké váltak, s már kisebb lokális katasztrófák is elegendőek lehetnek felmorzsolódásukhoz.

A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis Méhely, 1893) sztyeppmaradványok lakója. Mai állományai változatos mikrodomborzatú, nedves és száraz gyeptípusok alkotta réteken, legelőkön maradtak fenn, ahol az élőhely változatos mikroklímát és gazdag táplálékbázist biztosít. Téli időszakra dombhátakban lévő rágcsálójáratokba húzódik, ahol hibernált állapotban vészeli át a hideg napokat. Tavasszal, a nászidőszakban a hímek különösen sokat mozognak, ilyenkor a legvalószínűbb, hogy megpillantjuk őket. A nőstények - a napsütötte napok számától függően - nyár végén, szeptember elején fialnak, általában 6-14 eleven utódot hozva világra, melyek 12-16 cm hosszúak és alig 2 g a súlyuk. Három-négy éves korukra válnak ivaréretté. Méréseink szerint a legnagyobb termetű hím 47,1 cm, míg a legnagyobb nőstény 59,8 cm volt. A fiatal egyedek elsősorban egyenesszárnyúakkal (sáskákkal, szöcskékkel, tücskökkel) táplálkoznak, míg a felnőtt példányok gyíkokkal, madárfiókákkal és rágcsálóivadékokkal egészítik ki étrendjüket. A rákosi vipera mérge felnőtt emberre gyakorlatilag veszélytelen, a marás - bár a faj óvatos életmódja és ritkasága miatt ez manapság nagyon ritka - méhcsípés-szerű, gyorsan-múló tünetekkel jár. (Ennek ellenére, ha valakit marás ér, azonnal forduljon orvoshoz!) Nem véletlenül rejtőzködő életmódú ez a kistermetű kígyó, hiszen - különösen fiatal korában - számos állat étlapján szerepel. Az úgynevezett predátorok közé tartoznak a gólyafélék, gémfélék, rétihéják, a szalakóta, a fácán, vagy a szintén fokozottan védett túzok is. Föld alatti búvóhelyéről kitúrja a vaddisznó, kiássa a róka és a borz is.

A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis Méhely, 1893) története 1892-ben kezdődött, s ma, 112 évvel később komolyan kell számolnunk azzal, hogy ez a kis "arisztokrata" - ahogy Méhely Lajos nevezte - eltűnik faunánkból. 1892. április 28-án a Királyi Magyar Természettudományi Társulat Állattani Szakosztályának 5. Értekezletén Hermann Ottó a Pelias berus - keresztes vipera - elterjedéséről tartott egy előadást, s bemutatott két viperát, melyet a rákoson fogott, ahol is a kutyája állta meg azokat.
A két állat felkeltette Méhely Lajos, a kor kiemelkedő zoológusának érdeklődését, aki úgy találta, hogy a két vipera, különbözik a keresztes viperától, s így Vipera berus var. rakosiensisként írta le azokat. Ez a dolgozata 1893. május 29-én jelent meg, s néhány hónappal később Boulanger, a British Múzeum herpetológusa, kifejtette abbéli véleményét, hogy a Méhely által leírt állatok nem a keresztes vipera egy változatához tartoznak, hanem azonosak a Bonaparte által 1835-ben leírt Vipera ursinii-vel. Kemény csörteváltás következett, de végül is Méhely elfogadta Boulanger véleményét. Mint írta; "A Vipera rakosiensinek tehát meg kell hajolnia a Vipera ursinii prioritása előtt, de minden esetre neki köszönhető, hogy a soha sem méltányolt V. ursinii újból feléledt, illetőleg csak most, éppen a rákosi vipera révén született meg igazában". A szerző itt arra utalt, hogy annak idején Bonaparte csak a Pelias (Vipera) berus ismertetése közben tett említést egy gran-sassói állatról, mellyel kapcsolatban azt kérte; ha bebizonyosodik, hogy az egy eddig ismeretlen faj képviselője, akkor nevezzék Pelias (Vipera) ursinii-nek.
Minden esetre Méhely nehezen fogadta el, hogy a rákosi vipera, mely egy síkvidéki alak, azonos legyen a Bonaparte által leírt hegyvidéki alakkal, s e meggyőződését haláláig hangoztatta. Neki lett igaza. Bár a tudomány mai állása szerint a rákosi vipera nem önálló faj, de alfaji elkülönítése a törzslaktól az 1960-as években megtörtént.
Nem érdemtelen néhány gondolat erejéig ennek a ma már nyugodtan mondhatjuk hungaricumnak az elnevezésénél elidőznünk.
" A faj magyar nevéül a rákosi viperát óhajtanám megtartani, nemcsak mert a Rákoson terem a legbővebben, hanem históriai reminiscentiáknál fogva is, mely e névhez fűződnek." - írja Méhely Lajos 1893-ban a dolgozatában. Később politikai okokból - tekintettel Rákosi Mátyásra - az állat parlagi vipera lett, ami egy félrevezető elnevezés, hiszen élőhelyei nem elsősorban a parlagföldek. Ebből a szempontból helyesebb volna az angol (Meadow Viper), vagy a német (Wiesenotter) megnevezés. Az utóbbi években pedig egyes szerzők rákosréti viperaként értekeztek róla, vélhetően Dely-től véve át az elnevezést, aki a Magyarország Állatvilága - Hüllők kötetében parlagi vagy rákosréti viperaként emlegeti. Véleményünk szerint azonban tiszteletben kell tartanunk a faj leírójának - Méhely Lajosnak - az óhaját, és vissza kell térnünk az általa adott elnevezésre. A névvel kapcsolatban még megemlíthetünk egy érdekességet. A Duna-Tisza-közén a népnyelv "homoki viperának" ismeri, ami természetesen nem azonos a tőlünk délebbre élő homoki viperával (Vipera ammodytes Linnaeus, 1758).

forrás: http://www.rakosivipera.hu
 

23 komment

Címkék: vipera rákosi


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr57461276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.05.09. 16:15:22

Ügyes vagy Hintamester, ha megépül a "0" gyűrű, nemigen lesz arra vipera. Sem.

bomi 2008.05.09. 16:15:35

Gratulálok a felfedezéshez (és kicsit irigyellek is érte; többször mentünk viperát lesni, de még egyszer sem láttunk, pedig a keresztes élőhelyén keresgéltünk)! A leírás is érdekes, örülök, hogy bemásoltad.
Most csak az szomorít el, hogy jó eséllyel az M0 miatt ennek az élőhelynek is lőttek, és a faj kipusztulása elkerülhetetlen lesz...
Ha már maga az útépítés és az élőhely kettévágása nem üldözi el a viperát, az állandó zaj, dübörgés és légszennyezés biztosan elkergeti innen, és nem valószínű, hogy lesz hová húzódnia...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.09. 16:23:31

A házunk mellett van egy kis patak, abból építenek most a helyi gerillakertészek kis tavat. Rengeteg béka van, ma közelebb mentem hozzá és nagyon elcsodálkoztam. Egy mocsári teknős épp akkor csúszott vissza a víz alá, én pedig hitetlenül bámultam perceken keresztül. íEz volt az első alkalom, hogy mocsátri teknőst láttam ilyen közelről.

Charlie Brown 2008.05.09. 16:43:22

Hogyhogy nincs ezeknek idehaza egy kígyófarmjuk, ahol szaporítják, ha ennyire veszélyeztetett? Kígyókat -bár nem értek hozzá- úgy gondolná az ember hogy nem kunszt. Mondjuk az M0 kenőpénzeiből le lehetne csippenteni rá néhány tízmilliócskát.

scheerti:
Akkor jó helyen laksz. Aszongyák, a környezetszennyezésre a kétéltűek a legérzékenyebbek, úgyhogy amíg sok a béka, addig jó. Nálunk is van bőven, szerencsére.

t0sh4 2008.05.09. 16:49:48

De jo! En azt hittem mar reg kipusztult, jo hallani hogy (meg) nem csak konyvben letezik... En par eve Szlovakiaban lattam keresztes viperat, vszinuleg ujszulottet, mert igencsak surolta a fenti emlitett 16 centit

Elefánt60 2008.05.09. 16:57:20

Köszönöm, igen jó napot szereztél. A kutyáidra viszont vigyázz. A drága jó kerületiek közül néhányan azzal szórakoznak, hogy a szabadon sétáltatott ebekre ráküldik a sintéreket, a rákoshegyi erdőben pedig pár éve rá-rá lőttek a kicsit eltávolodó kutyára a hétvégi vadászok

toxikus 2008.05.09. 17:06:17

Charlie Brown 2008.05.09. 16:43:22
van. nálunk egyetemen többször szerveznek is oda önkénteseket.

nadivereb 2008.05.09. 17:21:29

Igazán örömteli hír. Gratulálok a megfigyeléshez.

Sáfi · http://www.bcghana.org 2008.05.09. 17:21:39

Sziasztok!
Van egy farm, az EU Life természetvédelmi pályázatán kb 400.000 Euro-t nyertek a rákosi vipera védelmére, amelyből először valósították meg a faj fogságban való tenyésztését, pont amiatt, mert a kis viperáknál védtelenebb jószág nemigen van. Ez a program olyan sikeres, hogy az EU Life programokért felelős biztosa mintaprogramként emlegeti EU szerte a hazai viperaprogramot!
Üdv,

Sáfi

Coriolis · http://coriolisblog.blogspot.com 2008.05.09. 17:22:34

Figyelj, azonnal jelezd a Rákosivipera programban valakinek (ajánlom Bálintot). Ha tényleg találtál valamit, nagyon fontos lehet!!!

Én a RV védelmi programban szoktam segíteni mint önkéntes, tudom milyen fontos lehet!!!

Coriolis · http://coriolisblog.blogspot.com 2008.05.09. 17:28:30

Amúgy van tenyésztelep, nagyon szép eredményeket értek el, sok kis cakkos hátú van a karámokban és a terráriumokban. És a program többi része is izgalmas:

coriolisblog.blogspot.com/2008/04/vipert-melengettem-keblemen.html

vakablak 2008.05.09. 18:05:41

Vipera ursiniit, szinte biztos vagyok benne hogy rákosit - bár nagyesküt lemenni nem terném - láttam többet is Zalaegerszeg és Héviz vonzáskörzetében. Zalaegerszeg mellett egy forró és csapadékos májusi napon egy búzaföld vizes barázdájában találtam egy fiatal állatot, kevéssel később egy oda pár száz méterre lévő réten cseréltek ki épp egy villanyoszlopot, és mint kiderült, annak a tövében lakott egy méretes példány. Óvatosan elrakták onnan, semmi bántódása nem esett, de a vacka nyilván odalett. Pár hónapra rá Hévizen álldogáltam az egyik melegvizes csatorna mellett, és abban láttam egy felnőtt és 2-3 fiatal állatot úszkálni.

vakablak 2008.05.09. 18:07:09

nah. "a nagyesküt letenni nem merném"

tájfutóF70 2008.05.09. 19:54:45

Nem vagyok zoológus, ezért elég bizonytalan vagyok, hogy valóban jól láttam: két vagy három éve egy napsütötte őszi napon az újpesti Farkaserdőben egy ösvényen napozott egy cca fél méteres példány.
(melyik csúszómászó hasonlít hozzá?)

agi 2008.05.09. 20:59:16

jelezd a megtalálást az alábbi címek valamelyikén és csendes javaslatom, hogy nagyon gyorsan tüntess le belőlle minden helyszínre vonatkozó utalást, mielőtt a nézelődők vagy a pánikolók elárasztják a helyszínt. Bár nem hiszem, hogy egyet is találnának de jobb a óvatosság az ennyire veszélyeztetett fajok esetében. A budapest melletti populációt régen kihaltként tartják számon, ma csak a kiskunság nedvesebb részein és a Hanságnál tudnak egy egy állományról.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
1121 Budapest, Költő u. 21.
Tel: +36 1 275 6247
Fax: +36 1 275 6267
E-mail: mme@mme.hu
Web: www.mme.hu

Halpern Bálint
LIFE-programvezető
Tel: +36 20 478 7070
E-mail: halpern.balint@mme.hu

Péchy Tamás
Rákosivipera-védelmi Központ vezető
Tel: +36 30 940 6712
E-mail: pechy.tamas@mme.hu

Valaki 2008.05.09. 21:22:51

A Rákosi Vipera meg fog menekülni, mert Péchy Tamás jóvoltából egy komplex és európában is példaértékű tenyésztési program folyik a Kiskunságban. Én is részt vettem benn tavaly júniusban.

Üdv:minden természetvédőnek!

ME · http://www.edvardmizsei.com 2008.05.09. 21:26:03

Gratulálok megfigyelésedhez! Kérlek jelezd fentebb említett Bálintnak ( halpern.balint@mme.hu).

Tájfutó: Rézsiklót láthattál, arra felé nincs vipera.

Vakablak, Zala-megyében nincs Rákosi vipera csak Keresztes.

RIi 2008.05.09. 21:49:37

MI is fogtunk 2 éve egyett Gombán, akkor még nem tudtuk hogy miylen kigyó, itthon kerestük ki és meglepetésel fogadtuk hogy egy rákosi vipera. kicsit le volt gyengülve, egy épitkezésen találtuk, fogtunk 2-3 tücsköt bogarat neki és pár napig vendégeskedett aztán a XVI kerület szilas patak erdös részénél elengedtük(az ikarus mögött)

Rii 2008.05.09. 22:05:05

hmm a linkeket olvasgatva , ez alapján :
www.rakosivipera.hu/hu/content/show?dattype=faq inkább Rézsikló lehetett, legalábbis ez irja le legjoban hogy nézett ki,
eze szerint a kisokos zsebkönyv képes állathatározója nem sokat ér :D (akkor csak az volt kéznél kisöcsém révén, és abban ecte egy olyan rajzolt kép volt ami megfelelt annak az állatnak amit fogtunk)

agi 2008.05.10. 11:19:50

Ha már kézben fogod akkor a viperát a siklótól pl a szembogara is megkülönbözteti. A siklóké kerek a viperáké függőlegessen húzott és keskeny.
A viperák feje háromszög alakú és jól elkülönül a testtől a siklóké nem.
Ha meg rádpislog akor nem is kígyóval hanem lábalan gyííkkal van dolgod.

gedus 2008.10.28. 18:42:29

Kicsit kesve olvasom, Hintamester ... de ezek a kepek nem ott keszultek Nagytarcsa mellett, ugye? marmint a kigyosak. Az elso tul jo amatorkepnek, a masodik meg eppenseggel egy keresztes vipera, nem rakosi. Szoval valodi, eredeti keped a helyszinen latott 40 centis csodarol nincsen? nem mintha nagyon ketelkedni akarnek (csak kicsit)...
Amugy az az agyondicsert farm sem olyan tiszta, mint aminek latszik. Jol megel nehany ember abbol a LIFE-os penzecskebol, de hogy kozben meg a viperakkal mi van kint a nagy termeszetben, az kit erdekel? mert ugyebar senki nem gondolhatja azt komolyan hogy egy partucatnyi tenyeszet, amit raadasul maganceg uzemeltet, komolyan megmentheti akarmelyik allatfajt is a kipusztulastol?!
süti beállítások módosítása