HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2013.08.20. 18:04 Hintamester post

Nyári buli

Akkor próbáljuk meg, vegyünk új lendületet, mint Vejtey, a nagy kombinátor, aki tőle szokatlan módon napok óta depressziós volt, és csak sóhajtozott, és magában beszélt, hogy szólok nekik, mégiscsak a barátaim... majd erre az ötletre csóválta a fejét, mint aki rossz hírt kapott, hogy rögtön revideálja is nézetét - Dehogy szólok, hát nem vagyok én hülye, ... - és minél többet meditált, annál tanácstalanabb lett, hogy mit is tegyen, ... hogy elhatározza, e rettenetesen fontos kérdésben döntsön a szerencse, … és feldobott egy tízforintost, hogy pörögjön az érme a levegőben, hogy aztán persze egyenesen a tetőn landoljon hogy Vejteynek létrát kellett kölcsönöznie.
- Hogy az anyja keservit, hát hej, most hívhatom el a fiúkat, ... - és ahogy a Négycsöcsűbe igyekezett, útközben magában imádkozott, hogy csak ne érjenek rá, uram, add, hogy ne érjenek rá, ... de hiába, Vejteynek, a megrögzött ateistának az imáját nem hallgatta meg a teremtő, és alig kezdett bele Vejtey a mondókájába, hogy - Fiúk, szombaton vállalati muri lesz nálunk, sportnap, eljöttök-e, ... - a mondatra Vankó bátyánk kezdett felocsúdni, és lelkesedni, hogy - Fiam, lesznek ott lányok is, ... - hogy Vejtey, aki kis ügyekben nem szokott hazudni, fejet vakart, és hümmögni kezdett, hogy - Előfordulnak ott is, lányok mindenütt vannak, ... - hogy kacska kezű Matyi a tenyerébe köpött, hogy úgy üvöltse, hogy - Én elmék, addig sem vagyok otthon, … - és hogy még egy rettenetesen fontos kérdés elhangozzék Bartustól, akit megint erőst bántalmazott hipochondriája, hogy azt mondja, - Ígérd meg, nem lesznek malárialázterjesztő szúnyogok! - Azt hiszem, azok most nem lesznek, - jövendölte Vejtey. Öreg, - felelték erre a fiúk, - erről több szó ne is essék közöttünk.
Hatórai indulást beszéltek meg - Vejtey természetesen kicsit korábbi időpontot mondott, hátha valakit a korai kezdés elriaszt-, de a fiúk becsületére váljék, időben befutottak, hat óra három perckor, még T. doki is, a Négycsöcsű elé ért, hogy Skubi, a bandzsa csapos, aki úgy döntött, a fiúkkal tart, gyorsan kitöltsön egy kört, hogy sportolás előtt egy pofa sör nem árthat. Használhatott volna többes számot is, hiszen gyorsan dőltek befelé a sörök, hogy azt mondja T. doki, - Ilyen nagy melegben végzetes a folyadékvesztés, mink meg sportolni megyünk, ott duplán végzetes ... - és hát ittak szépen nyakalták, befele a sört, csak Bartus vacakolt picinyit. Bartus, aki különös harcot indított a szúnyogok ellen, Bartus, aki úgy olvasta, a leányszúnyogok ki nem állják a paradicsom, a fokhagyma és a citrom illatát, ... és már három napja citromlével kenegette a bőrét, és kilószám ette a paradicsomot a fokhagymával, amitől persze pokolian égett a gyomra, hogy szódabikarbónát evett hozzá, amitől szinte folyamatosan büfizett, hogy nem lehetett megmaradni a közelében, ... és ez a Bartus alig ivott kis sört, rögtön lelkiismeret furdalása lett, és félt, mi van, ha a sör elnyomja neki a fokhagyma illatát, így megint hagymát rágott és paradicsomot és szódabikarbonát.
biliard kicsi.jpgÉs a fiúk parádésan tíz órára meg is érkeztek a pályákhoz, ahol már gyűlt a mezőny, hogy T. dokit aki már csak tántorgott, rögtön beírták a biliárdozók mezőnyébe, ahol T. doki nézegette a versenyzőtársakat, és abszolút váratlanul, mindenkit okított, a golyómandinerezésről tartott kisebb nagyobb előadást, könyököket igazított, hogy ne fogd olyan erősen te mamlasz, ... hogy a vállalati emberek érezzék egészen nagy profi érkezett hozzájuk, .... hogy mielőtt az asztalhoz lépett volna, T. doki még arcokat paskolt, és autogramokat osztogatott és szakadatlanul pálinkát vedelt, és harsogott.
- Látom féltek nagy melegben pálinkát inni, pedig babona az, lám, az aratók is isznak, mégis a búza fekszik el, nem ők, ... - és újabb pálinkákat ivott meg, és peckesen az asztalhoz lépett, - Most figyeljetek marhák, már tónusban vannak az izmaim, az Úr legyen irgalmas hozzátok ... – és hosszasan krétázni kezdte a dákót, hogy marhák, jó szerszám egyenlő jó lökés, és tovább krétázott, majd billegni kezdett az asztalnál, és szemet meresztgetett, és szemet dörzsölt, de a T. doki környékén sertepertélő Vejtey a fülébe súgta , hogy - Lökjél már, doki! - de előbb még T. doki tartozott egy ünnepélyes beismeréssel, hogy - Cseszd meg, nem látom a golyókat, ... - aztán újabb szemdörzsölés után beismerte, tulajdonképpen az asztalt se látja tökéletesen, hogy felsóhajtott, - Vezess a tett színhelyére barátom ... - és Vejtey remegő térddel az asztalhoz kísérte, irányba állította, hogy T. doki egy határozott mozdulattal felszakította a posztót, de nem esett ettől kétségbe, a felszakadt posztóra köpött, és visszanyomta a helyére, hogy, harsogjon, hogy - Már nem is látszik, egy ilyen hülye asztalnak direkte használ is, ha alulról levegőzik a matéria, ... - majd egy még határozottabb mozdulattal kilőtte a golyót, hogy a bokrokban kellett keresgetni, hogy T. doki a szabályzatból idézett, hogy - Lökés közben Vejtey megzavart, a nyakamba lihegett, a lökés nem számít, ... - hogy harmadjára is nekifeszült, hatalmasat lökött, hogy a golyók száguldozni kezdtek az asztalon, és a csíkosak szépen egyenként a lukakba hullottak, hogy az emberek összeölelkeztek, hogy apám, egyetlen mozdulattal mind lecsűrte, hogy T. doki enyhén, mint fáradt karmester, meghajolt, de a mozdulattól az asztalra zuhant, hogy gyorsan el is aludt , hogy saját horkolására riadjon, hogy – Mi az, mi az, mi az, ... - és csatlakozzon a tekézők lelkes kis csapatához, hogy ott is, mindenre legyen megjegyzése.
- Ho áááá, pancserek,- hogy azért a biliárd okán már volt respektje, hogy csak alig kapacitálják, hogy - Mutasd meg nagyokos, ... de előtte még történt egy s más, T. doki apró guggolásokat végzett, hogy - Hej, a bemelegítés rendkívül fontos, még melegben is be kell melegíteni, könnyű megrándulni, - hogy utána nyomogatni kezdte a golyót, hogy az ember így érzi meg a súlyát, hogy foghegyről hátra szóljon Vejteynek, hogy - Barátom, hogy lehet ez ilyen kurva nehéz ( mint a mártogató pecások élete ) és ... hogy végre noszogatni kezdték, hogy - Tessék gurítani, ... és nekilépett T. doki, közben kiabált, hogy elkapta a fonalat, . ... és kicsúszott a kezéből a golyó, és az imbolygott balra, majd kicsit jobbra, majd ismét balra és jobbra, hogy lassan ment a golyó, attól lehetett tartani, megáll útközben, ... pedig dehogy is állt, prímán felborította valamennyi bábut, ... hogy T. doki rájött, nem biztos, hogy neki kell futnia, nem szabad túlvállalkozni, hát helyből gurított, még gyengébbet, hogy a golyó néhány centire a bábuktól le állt, majd ki tudja, hogy mitől, ismét elindult, és minden babát ledöntött, ... hogy T. doki felbátorodva a következőt lábbal gurította, de csak úgy lazán, a talpa alól kislisszantva, ... hogy minden baba feküdjön, hogy pálinkát követelve a következőt már sarokkal irányította, persze megint minden bábu lefeküdt, ... hogy unottan hátrafordult, és mint aki csak a zsebéből kiejtette volna, úgy indította el a golyót, ... persze tarolt, ...  hogy már egymást tiporták az emberek, hogy ilyen nincs is, ... de bizony volt és heccből lefeküdt a pályára T. doki, és úgy fekve, picit lazán megindította a golyót, hogy megint taroljon, ... aztán fejjel tolta meg picit, persze mind ledőlt, aztán megkérte az igazgató hároméves gyerekét, Puncikát, ő dobjon helyette, ... és Puncika kiejtette a golyót, de T. doki szúrós szemmel hátulról irányította, hogy aztán persze valamennyi bábu lefeküdjön, ... hogy az emberek a vállukon vitték el T. dokit, aki nem szűnt pálinkát inni és közben hangoskodott, - Semmi ez, ennél ő még többre is képes, és időben érkezett, mert valami sakkmester garázdálkodott az asztalok körül.
sakk2 kicsi.jpgÉs T. doki azt tette, hogy a lába mellé pálinkás kupicákat állított, hogy mindenki azt várta , a bástyákkal nyomul, de helyette csak nyomatta a pálinkákat, ... és talán ötöt-ötöt léptek, amikor T. doki hátat fordított a táblának, hogy kurjantson, - Unom, legyen kis izgalom! - és hátrafordulva kezdte a lépéseit diktálni, sőt követelte, hogy még 24 táblát állítsanak fel (persze sötét és világosat fele-fele arányban és T. doki a medencébe vonult, hogy onnan kiabálja, hogy - Huszár G hat, esetleg torony H három, ... - hogy azért a medencében sem feledkezett meg magáról, amikor már nagyon zsibbadt, a medence aljáról bugyogta, hogy - Gyalog E négy, ... - és a sakkmesterről már dőlt a víz, és T. doki harsogott, - Vezér E hét matt, Huszár G hét matt, ... – és így tovább, mid a további huszonhárom táblán bemattolta a sakkmestert, aki lányos zavarában még a kialkudott fellépti díját is a pénztárnál hagyta.
De a személyi kultuszt kerülve, feledjük picit T. dokit, aki gyorsan nyert valami ultiversenyt, bár a szemüvegét otthon felejtette, anélkül pedig szinte vak, megnyerte a futóvad-lövést, és persze nyert pingpongban, lengőtekében, bocsában, és nyilván nyerte volna az úszószámokat is, de amikor meglátták petyhüdt testét a rajtkövön, azonnal mindenki visszalépett, szóval Vankó Misi bátyánk rájött, nem igazán sportolna, hogy életében nem futott még két métert sem, miért most kezdené, hát jó Misink a konyhában maradt, és ügyesen hagymát pucevált, aztán paradicsomot, paprikát szeletelt, és azon mesterkedett, hogyan imádkozza le a konyhában serénykedő szép Kukknéról a bikini felsőt. Próbálta Misi bátyánk szép szóval, kicsit itatgatta is Margitkát, és még udvarolgatott, hogy - Egyszer élünk, és olyan kevés ideig, és olyan kevés a szeretet az emberekben, - és megint csak töltögetett a szép Kukknénak, aki a nagy melegben kezdett elgyengülni, és amikor Vankónak hátat fordítva elkezdett a lecsóhoz kolbászt szeletelni, és Vankó szorosan a háta mögé állt, hogy - Margitka, Margitka, hú de meleg van, ezen én tudok segíteni,- és ügyes mozdulattal kikapcsolta a cicifixfelsőt, hogy Margitka ijedten felsikított, hogy Vankó búgja és tódítsa, - Margitka, tanulja meg, tisztességes úriasszony nem vesz tudomást arról, ami a háta mögött történik, nem fordul hátra, ha kiabálnak, ha megfogják a fenekét, soha. Érti a leckét?- - Értem - suttogta Kukkné, és tényleg nem nézett hátra, hagyta. Így aztán Vankó hátulról ügyesen tapicskolta, majd a bikini alsót is ügyesen leimádkozta, hogy csak kicsivel kezdett el gyorsabban kolbászt darabolni, amikor a jó Vankó szorosan mögé állt, hogy még egyszer rákérdezzen.
És akkor az történt, hogy vállalati Mercédesszel megjött a főnök is, hogy - Hú még nincs foci? Micsoda marhaság ez? - válogatni kezdett a főnök, hogy - Te, te, te velem vagy, - és mondhatni összeállított egy remek kis csapatot, ... és biztos rettenetes módon el is verik az ellent, hacsak a pályán nem mindig a főnök akarata dominál, hogy csak annyit lehetett hallani, hogy - Ide, ide, add már, te barom, ... - és azt, hogy - Passz, add nekem, mert keresztre feszítelek, ... és a főnök minden labdát magának követelt, és még a gólvonalból is őt keresték a labdával, amit ő aztán elügyetlenkedett, hogy harsogja megint, - Ne add mögém, te vadparaszt, ... - és ennek okán sokáig gól nem is esett, csak egy-egy kóbor előreívelés, ami minden kapusnak csemege, de kacska kezű Matyi, aki szintén utál rohangálni és ennek okán a kapuba állt, épp elkalandozott, - a partvonalon hagyott mobiltelefonja csörrent meg - hát kiugrott, hogy felvegye, ... és az a szerencsétlen labda a kapufáról a hálóba csorgott, hogy kacska kezű felemelje kacska pracliját, hogy - Kapás volt, bocsesz, ... - aztán már csak egyszer hagyta el a gólvonalat, ahol keresztbe vetett lábbal bagózott, kiugrott egy fröccsért, poharat mégsem akart a kapuba vinni, az balesetveszélyes hát kapott még egyet hogy harsogjon, - Többet már nem kapok, ... - és tényleg ezentúl többet nem kapott.
De a konyhán kis baj történt, Kukkné Margitka rájött, ő tényleg nagyon tisztességes, és tényleg semmire nem fordult hátra, hát jó Misi bátyánk ragyogóan letesztelte többször, imígyen történt, hogy az a ragyogó lecsó elfőtte a levét és aztán szépen odakozmált, elszenesedett, … hogy az éhezőknek zsíros kenyeret kentek és rá hagymát, ... hogy a többieknek egy közeli étteremből pizzát és túrós csuszát hozattak, ... aztán kajával, itallal a medencébe vonultak, ahol remek lovacskázás, seggre pacsizás kezdődött, ... és ahogy esteledett, bizony rettenetesen forrt a medence, hogy abban a vízben egy szűz lány csak egyetlen tisztességes mellúszó tempót tesz, már attól teherbe zuhant volna, ... hát még ivott bent a népség, hogy az urak olyan részegek lettek nem bírtak kimászni a medencéből, hát leeresztették a vizet, és ugyan igyekeztek kifelé, ... hogy valami közeli borozóban folytatódjék a sportnap , hogy előbb csak nótázzanak, és úgy harsogott a borozó hogy háromszor küldték ki a rendőröket, akik rájöttek, amíg vér nem folyik, nekik itt nincs dolguk, ... de vér nem folyt ellenben a tisztelt férfiközönség azt a játszotta , hogy elvette a cigányoktól a hangszereket, és esztrádot adtak, ... majd jobb jutott eszükbe, egymást kezdték szódával, borral locsolgatni, ... ezt is elunták, mobilon lányokat rendeltek, hogy a lányok mind lengébben öltözve az asztalokon táncoltak, ... hogy még jobb jusson az eszükbe, és a lányokat kezdték borral locsolgatni, és a bort szépen, ügyes mozdulatokkal lenyalogatni, ... hogy
Vejteyt magához intette a főnök, hogy - Hej, Vejtey azt hittem, nálad hülyébb , unalmasabb alak nincs is, már ennek okán ki is akartalak rúgni, de mondhatom, tévedtem, akinek ilyen remek barátai vannak, - és akkor éppen Vankóra mutatott, aki a cimbalmon feküdt, és ordibált, - Hogy volt egy gitáros, a Radics, az, ha kellőképpen beindult, a nyelvével, a fogával gitározott, no, de hat húron pendült, hat húr, az is valami, na ezt hallgassátok, marhák, - kiabálta, és a nyelvével a húrokat pilinckázva hibátlanul eljátszotta a boci-boci tarkát, de olyan pattogósra vette a formát, a fiúk önkéntelenül egymásba karoltak, és kezdődött olyan vad körtánc, amit legfeljebb Csontváry képeken láthatunk, hogy a főnök is befejezze a rókázást, és mélyen Vejtey szemébe nézzen, hogy - Egyszóval azt akarom mondani, hogy akinek ilyen remek barátai vannak, az maga is remek ember, remek munkaerő, egyszóval elő vagy léptetve, megemelem a fizetésed ... - hogy Vejtey a fiúkhoz lépett, hogy - Fiúk köszönöm, hogy vagytok nekem. És ennél többet én sem mondhatok.

(Forrás: Hinta)

Szólj hozzá!

Címkék: nyár buli hintamester


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr675468413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása