HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2008.03.27. 17:58 Voporto

Vízió, vagy szimbolika

Koszos, büdös, zajos, feldúlt város. Doktor Filantróp autójával másfél órája araszol a dugóban. Olvasni nincs kedve, forgatja a rádió potméterét. Vezéradó: az államháztartási hiányról hablatyol – inkább nem, Replayadó: a hatalmi politikusok kegyeltje, a műmacsó, görög pettingjéről évődik kegyenceivel a háttérben – na ne, Egoadó: a jópofi bájgúnárkodik és lealázza a betelefonáló tinit – még ez is, Repperadó: trágár smirglisek brutálzenével vegyítve lényegtelenségekről szövegelnek – színvonal óh, Kultúradó: Kantáta profana – hát, hát legyen.

Sekélyes kis folyócskában tátogó halakkal teli mocskos, szemetes elhasznált víz hömpölyög. Partról csenevész, pusztulásnak indult növények reménykedve nyújtózkodnak a kétes folyam felé. Felhők közül néha-néha előbukkan a nap. Folyásiránynak felfelé egy csillogó jacht halad könnyedén és töretlenül. Kormánynál selyempiros mellényben Hazug Szarka a kapitány, a motorok mellett a tatnál koszoskék overálban Sunyi Medve a gépész. Fedélzeten hájas, pirosra süttetett páncélzatú csúszó-mászók hada. Távolban, hiper-modern kikötő, kisebb barokk palotával.

Hosszantartó, éles, szaggatott dudaszó. Mit bámulsz te köcsög? Húzzá mán a pi……ba. Doktor Filantróp öt, nyolc métert előre araszol. Nocsak, a hangszórókból már bársonyos hangon valami zagyvavers hallatszik. De szép is lenne igazi jó verseket írni, s a vesztébe rohanó világgal nem törődni Csillogó jacht hirtelen kissé megbillen, majd megfeneklik. Hazug Szarka és Sunyi Medve összenéz. Mi a csuda? Ez a mocsok – már, mint a víz – még most is ellen áll? Ugyan már! Előhúzzák az evezőlapátokat, és a csúszó-mászókkal csapdostatják a zavarost. Bűzős levek fröccsennek, lapátok törnek. Kapitány és a gépész türelmét veszti, s csáklyákkal döfködni kezdik a meder feneket. Csillogó jacht megmozdul, és tovasiklik. Rajta utazók – mint, kik jól végezték dolgukat – abba hagyják a kapálódzást és a hajótest oldalához veregetve, szennytől tisztogatják lapátjaikat. Hajóról a festék itt-ott lepereg, előbukkan az eredeti zöldes-sárgás szín. Kapitány most már nem csak összenéz, hanem össze is kacsint a gépésszel.

Dübörgő mélységgel felzúgó motorhang. Környezetbarát zöld ökobusz, koromfekete füstöt okádva, irányjelzés nélkül orral benyomul Doktor Filantróp elé. Oldalablakon gázolajmaradék cseppek gyöngyöznek lefelé. Üveg mögött magasról, fáradt arcú, szomorú, középkorú nő sziluettje rajzolódik ki. Valaha többre vágyott, hitte övé az élet, de most már elég, ha a nap gondjával meg tud birkózni.

Hiper-modern kikötőben várják a csillogó jachtot. Öblöt kikotorták, az alantasokat, szemeteket elparentálták. Érkezőket síppal, dobbal, nádi hegedűvel fogadják. Hajó lágyan, de némi koccanással a mólóhoz simul. Hajótestről ismét leválik nemkevés festék. Sebaj, mondja Hazug Szarka a kapitány, nyár végén az egészet az én kedvenc színemre fessük. Ezt azért még meglátjuk, dörmögi bajsza alatt Sunyi Medve a gépész. Csíkosinges matróz a kapitánynak tiszteleg, a gépész felé mélyen meghajol. Libériás inasok a hajóval érkezett           „felsőbbrendű”-eknek udvariasan köszönnek. Kiszolgálók ruhájának színe már nem meghatározható.


Megszólal az autó rádiótelefonja. Doktor Filantróp összerezzen. Barátja hívja. Talán-talán itt van végre a kitörés lehetősége. Ugyan, komoly befektetendő pénz kellene és a hitet, s az erkölcsöt egy időre a sifonérba illene helyezni, de még is. Doktor bízik barátjában. Tudja milyen „Nagy Kombinátor”, s jót akar, de Ő már valóban hitehagyott. Ötlet valóban jó. Meggyőződése és pesszimizmusa ellenére igent mond.

Besötétedett. Hiper-modern kikötőben néma csend. Palotából ókori orgiákat igéző hangok hallatszanak. Öbölbe lassan ismét beszivárog a mocskos, szemetes elhasznált víz, s a csillogó jachtot nyaldossa. Egyre több felpüffedt haltetem sodródik ki a partra, s végül teljesen beborítja azt. Élők többsége menekül amerre lát, amerre még bír. Környéken a bomlás és rothadás szaga terjeng. Dögevők gyülekeznek a pompás lakomára. Marakodás nincs, bőven van marcangolni való. Senki nem zavarja el őket. Palotában a fékevesztett dőzsölés, szűnni nem akaróan csak zajlik tovább.

Nocsak kertkapu, eszmél föl Doktor Filantróp. Hazaért, s becsukja maga mögött a külvilágot. Folyjék az a maga önpusztító módján tovább. Folyjék, de mi ez a mocskos folyó, meg csillogó jacht? Vízió? Vagy a valóság szimbolikája? Érdekes – gondolja. Több mint érdekes, félelmetes – gondolja. Víziója szimbolikusan, maga a körülötte lévő jelen valóság, és a vészterhes, tragikus jövő! Tátogó hal, Ő maga is. Vagy elmenekül, vagy elpusztul. Öreg már. Marad a vergődés és a lassú elmúlás. Fiához fordul, s csendesen annyit mond: Nagyon fáj a szívem gyermekem, jobb sorsot kívántam tenéked. Ha így halad tovább ez az ország nincs maradás, tanulj és költözz el innen ideje korán! Vezető politikai és gazdasági elitünk tettei szerint, halálra ítélt társadalmi réteg tagja vagy te is. Doktor Filantróp elhallgat. Ezután már többet nem beszél, családtagjai hosszasan, de mindhiába kérlelték.

Majdan a halak elúsztak vagy elpusztultak. Folyó kiszáradt. Valamikor csillogó jacht megfeneklett és oldalára dőlt. Maradék javait Hazug Szarka a kapitány, és Sunyi Medve a gépész ivadékai széthordták. Roncsokon a csúszó-mászók sohanapig osztozkodtak.

 Budapest,2006. június

2 komment

Címkék: voporto filantrop erdélyi mihály grafika


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr38399405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.03.30. 07:47:18

Na. Most lemondom az ÉS előfizetést, meg a Tiszatáj se érdekel többé.
süti beállítások módosítása