HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2008.06.18. 09:40 Hintamester

Hadházi Úr írt nekünk

FŐZŐVERSENY DEBRECENBEN

 

Nyitott ablakkal aludni jó, de nővel még jobb tartja a mondás-okosság. Na most főzésre vonatkozóan nehéz hasonló bölcseletet találni, mert azért mert csak…
Próbálj meg nem berúgni, mielőtt elkezded!
Ne engedd a hülye bandádnak, hogy beleugassanak a fűszerezésbe!
Pláne ne tegyen bele mindenki még egy kis csípőset és/ vagy vörösbort!
Efféle jó tanácsokkal bírja egy „nőihölgy” aláásni a „főznifogunkwaze” eufórikus hangulatot, illetve nem bírja, csak szeretné, ha-ha. Két cherovka után nincs indokolatlan jó kedv, csak jó kedv van. A Debreceni Pulykanapok eseményt eddig a színpadról követtem leginkább, lévén, hogy Barabás Zolival ( ő, aki kitanálta, megcsinálta, mindmegette ) sikerült jól megállapodnunk, vagyis a műsorvezetés tevékenységért cserébe akkor és annyit ettem az ő csodálatos konyhájának gyümölcseiből, amikor és amennyit stb...

De most ütött az óra, fordult a kocka, beférkőztem a versenyzők zárt alakzatába, és Papírkutya társammal, Bélaváros leghíresebb médiumával, a mester ujjával, a hoax-hőssel, Váradi Ferivel kaptuk feladatul a versenyfőzés-tevékenységet, amiből ő is jelentősen kivette a részét, hiszen ott volt velünk. Nem volt viszont bogrács, a pulykák bontásához megfelelő kés illetve szakértelem, balta, gyufa, víz továbbá az ötféle gombából hiányzott négy és a kanál. Minden megoldódott viszont, amikor jött a boldog néni, majd Emikénkkel és egy borotvapengével nekilátott kicsontozni a tizenöt kilónyi húst, amit a kétezres nevezési díj fejében a szervezők biztosítottak.


 Ez alatt én másfél órán keresztül pároltam a hagymát, várva a csontozás végeredményét, és barátkoztam a környékbeli tüzek mellett italozó ellenfelekkel, akik már be is fejezték a főzést. Ittam áfonya és meggypálinkát, Unicumot és pilzeni söröket, amiket okosan beleírtam a receptbe őt bodza sörrel együtt, és így a lányok jól meg is vették azt, majd egyszer csak megérkeztek a gombákok is. Nem olyanok amilyenre számítottam, hanem sokkal szebbek. Vargányák, tinóruk és csiperkék. Innentől kezdve, szinte mindenki megállt nálunk egy szóra. Így derült ki, hogy május közepe óta folyamatosan lehet vargányát szedni a Mátrában, és az is, hogy a gombát mindenki szereti, még az is, aki nem. Nem csoda, hisz mesehős. Aztán jött egy nagy zivatar, és a szomszéd csapat pavilonját felszippantott az ég. Hogy ezek a parti sátrak milyen jó repülnek.
A miénk is csak azért úszta meg, mert a lábait a szelektív hulladékgyűjtő konténerhez szigszallagoztuk. 35-40 liter Kovásznai-Juhász pulykát főztünk, ami egy tárkonyos leves ötször annyi gombával, mint amennyit Mr.Hinta receptgazda javasolt. Kétszer borult ki. Nem Mr.Hinta, hanem a leves. Egyszer miattam, és egyszer a boldog néni miatt, de no problemos, a hiányzó folyadékot pótolták az égiek. Ja és sört is öntöttem hozzá, mert Nagy Laci az mondta, mindig önt a kajába abból, amit közben iszik. Külön díjat nyertünk, amiben lehet, hogy közre játszott a felszolgálásba odacsempészet show-elem is. Jelesül öt nővel járultunk a zsűri elé. Az étel átadásakor kis mexican wave, vagyis hullámzás, aztán kis hungarian wave, de azt nem mondom meg, hogy mi, csak annyit, hogy jól állt a lányoknak.

 

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr6526691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wek 2008.06.18. 12:34:41

Bélaváros legendája

kishugom 2008.06.18. 15:41:52

na jó de a pontos recept....... Mennyiségekkel is ám :-)
ja és főzési idő!!!!!!!! :-D

soobrosa · http://szindbadek.hu/ 2008.06.18. 16:44:10

receptot! receptot!

ekkerjoz 2008.06.19. 00:05:23

Hát, én ma véletlenül hallottam a receptet, és a történetét.
Itt csak annyit mondhatok, hogy nem semmi!
Üdv:EJ

boci 2008.06.19. 07:01:07

Nagyon vicces páros. Jobb mint a Szőke-Badár.

kishugom 2008.06.20. 13:50:41

Lehet üzleti ajánlatot tenni a titokra? Vagy kínzási, zsarolási módokon kell gondolkozni? :-D

Hintamester · http://www.hinta.hu 2008.06.20. 21:26:03

najóóóó... de nem kidumálni

1 pulyka (élősúlyban 8-10 kg)
0,5 kg hagyma
1 kg sárgarépa
0,5 kg zölddség
0,5 kg zeller
1 kg krumpli
0,5 kg csiperke
5 dkg szárított trombitagomba
0,4 kg sárga rókagomba
0,2 kg cseh kucsmagomba
0,2 kg sárga gévagomba
0,5 kg borsó
0,2 kg libazsír
1 db citrom
0,5 liter tejföl
0,5 liter tejszín
3 db tojás
0,1 kg liszt

őrölt bors
mustár
babérlevél
majoranna
tárkony

A pulykát kicsontozom, a húst és a belsőséget kockára vágom. A szárított
gombát beáztatom. A csontból alaplevet főzök.
A krunmplit az alaplében megfőzöm, kiszedem, összetöröm. Elkeverem a
tojással és a liszttel. A hagymát a zsíron megpárolom, a húst hozzáadom, kevergetem, majd hozzáadom
a kockára vágott zöldségeket. Párolom, sózom, borsozom, majd felengedem az
alaplével. Hozzáadok fél tasak babérlevelet, fél tasak majorannát, fél tubus
mustárt, a beáztatott, összevágott szárított gombát, a feldarabolt egyéb
gombát. Mikor a hús majdnem puha, hozzáadom a tejfölt, tejszínt, a borsót,
egy citrom levét, és beleszaggatom a krumplis masszát. Mikor kész, akkor
beleteszek egy tasak tárkonyt.
Cikkekre vágott citrommal és friss fehér kenyérrel tálalom.

Palinta 2008.06.23. 12:31:19

A recept neve: Nem mondom el senkinek, elmondom hát mindenkinek

Calvinia · http://www.lajosmizselap.hu 2010.01.08. 21:08:51

LEVETTÉK a jutubról a felvételt. Valahonnan visszatehetnétek:)
süti beállítások módosítása