HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.01.08. 20:44 Voporto

Kis magyar Ikarusz

Gyorsan tisztázni szeretném, hogy a címmel ellentétben, az elkövetkező soroknak nem lesz köze, sem hazai irodalmi életünk egyik ismert alakjának írásához, sem a valaha szebb napokat megért, mostanra szétzüllesztett járműgyártásunk büszkeségéhez. Ám ha mégis valami összefüggést, vagy hasonlóságot keresünk a régmúlthoz, nagyképűen talán az ókori görög mitológiai világ, Ovidius által hallhatatlanná tett Daedalus az építész és fia, Icarus történetét említeném. Ugyanis, itt is lesz szó repülésről, csak kicsit másmilyenről. Akkor a  festmény után lássuk!

Hideg, sötét téli este. A folyóparti kollégiumi épület ablakainak fényei fájóan vakítanak az éjszakában. Meglepő csend a monstrum körül. A jövő nemzedék ifjú titánjai vizsgákra készülnek. Évközi lezserségeiket próbálják jóvátenni, bár agyuk még nagyon ellenáll a tudománynak. A boldogságos és vigalmas ünnepek után, heroikusnak tűnő – bocsánat Herkules-i – erőfeszítések kellenek ismét a tanulásba temetkezni. De nincs sok választás. Élet, vagy halál. Sikeres vizsga, vagy repülés, kicsapatás az iskolából.
A negyedik emeleti áporodott szagú büdös, füstös kis szobában, három, az ország különböző sarkaiból idevetődött siheder tengeti életét. A mosolygós Laca, kinek arcáról három esetben tűnt el a vigyor. Először is, mikor elfogyott a pénze a rumos kávéjára, másodszor, amikor félévismétlésre vágták, harmadszor, …..no de erről majd később. A jótorkú, kackiás bajszú Fecó, a dalok, sörök, és a könyvek igen nagy barátja. Az ultizást, csak úgy mellékesen említsük meg róla. És végül Gabesz, a linkóci pedálgép. Őt aposztrofálják úgy: ja az, aki levelezőn járja a nappalit.
Laca ruhástul a vetetlen ágyában fekve olvas, s időnként káromkodik. Sokadik cigarettára gyújtva próbálja jegyzeteit tanulmányozni. Nagyon elege van belőle, de még százötven oldal hátra van. Gabesz az asztalnál görnyed, és vérben úszó szemekkel rajzol. Csak ezt, csak ezt az egyet kell már megcsinálni és kész, s akkor, irány a vizsga. Nyílik az ajtó, és utazótáskával és demizsonnal együtt bezúdul rajta Fecó. Szevasztok skacok bömböli, megjöttem, itt vagyok, ne búsuljatok. Hírem van és nem is akármilyen. Az ünnepen eljegyeztem a Marit! Hagyjátok a francba a tanulást, erre igyunk. A másik kettő, egy ideig bambán néz, mint a fejbe csapott ponty. Kínos némaság következik. Aztán Laca lassan feltápászkodik. Az ivás, az rendben van, de az eljegyzés? Mi van, rajtakapott benneteket a Mari faterja? Hülye, válaszolja Fecó. Én teljes szívemből szeretem a Marit, és az iskola után el akarom venni feleségül. Te tudod, dünnyögte Laca, s a demjános után nyúl, sikertelenül. Gabesz is otthagyja a rajzot. Élhettél volna még, és kezet ráz az újdonsült jegyessel. Szemetek vagytok mind a ketten. Kicsit több megértést és ünneplést kérek, szól Fecó, s végre útjára engedi a nohaboros flaskát. Mitagadás, cikizés ide, tanulás oda, fél óra alatt az öt liter bor legurul a torkokon. A fiúk döntenek, ez fatális hiba, sürgősen tenni kell valamit. Rögtönzött legénybúcsú pia nélkül lehetetlen. Laca úgy emlékszik, a Vas Kakas a túlparton éjfélig nyitva van, ott még lehet egy kicsit tankolni. A gondolatot tett követi, s nemsokára a műintézményben folytatják komlószármazékok és egyéb növényi kivonatok intenzív vizsgálatát. Zárás után, üvegekkel teli zsebekkel lökik ki őket a vendéglátóipari egységből. A hangulat kiváló. Táncolva, kurjongatva haladnak a kolesz felé. Hídról pótolják az apadó folyó vízhozam csökkenését, egy-két helyen speciális etető anyagot terítenek ki a partra, majd Gabesz a játszótéren kibukik a gyermekhintából. Ekkor a csapat vigyázzt vezényel. Ismerik az öreg portást. Élvezi, hogy most ő az úr. Össze kell szedni magukat. Bevárnak más portyázó diák csapatokat, és tumultuózus jelenetet kreálva beslisszannak az épületbe. Az akció nem volt teljesen tökéletes. Sajnos Fecó fennakadt az ellenőrzésen és még többedmagával együtt küzd az öreg cerberussal.
Későre jár. A két szerencsés úgy határoz, hogy bevárják társukat, de addig is még mulatoznak. Felbotorkálnak a negyedikre, ki a tűzoltólépcsőhöz és tovább nótáznak. Gabesz úgy érzi, torkában felesleges váladékok tömege gyülemlett fel, és ettől meg kellene szabadulni. Mély lélegzetet vesz, és néhány gyors lépés megtétele után fúj……….…. De jaj! A sötétben ott heverő pvc szegélykötegen megbotlik, nekiesik a korlátnak, átfordul, majd eltűnik a mélyben. Úr Isten! Laca, pár századmásodpercig döbbenten áll, aztán ocsúd és rohan. Kinéz a korláton. Őrület! Őrület! A harmadik emeleti lépcsőforduló másfél méterrel előrébb nyúlik, mint a többi, s Gabesz ott fekszik mozdulatlanul. Segítségért kiált, s már lent gugol társa mellett. Gabesz feje és térde véres, iszonyatosan fáj a háta, de úgy tűnik, magánál van. Valaki telefonál, jönnek a mentők. Az egészségügyiek úgy döntenek, ők ráérnek, nem nyúlnak semmihez, senkihez. Húzza csak fel saját magát a srác a hordágyra. Ha kész, akkor ők majd rögzítik, és elviszik. Fecó is megérkezik, s Lacával együtt segítenek társuknak, kit közben nyugtatgatnak. A mentő száguld, az ügyeletes műtősnő ordibál. Mit nyavalyog ez a részeg disznó. Ha inni tudott, akkor mászni is tud. Az orvos vizsgál, kezel és közben beszéltet. Végül megkérdezi, kit értesítsünk fiam? Anyámat ne, mert szörnyethal a rémülettől, inkább apámat, feleli Gabesz.
Kora délután van, mire a srác magához tér. Csak egyik szemét tudja kinyitni és meg is lepődik. Apja áll az ágya mellett, s aggódva nézi. Hogy vagy fiam, s közben megsimogatja a fejét? Köszönöm, most már jobban. Honnan tudtad meg, hol vagyok? Miután anyád magához tért hívott és mondta: telefonált egy orvos ebből a kórházból, s közölte, kiestél a negyedik emeletről, de úgy tűnik nincs komoly baj. A többre nem emlékszik, mert elájult. Mi történt? Ünnepeltük Fecó és Mari eljegyzését. Kicsit sokat ittunk. Átbuktam a negyedik emeleti korláton, de a harmadikon landoltam. Jól van fiam, pihenj! Mit tudok segíteni? Menj be légy szíves a suliba, s próbáld elintézni, hogy így államvizsga előtt ne rúgjanak ki. De előbb beszélj a fiúkkal!

Másnap, mire apja jön, Gabesz már jobban van. Ugyan a balszemét még mindig nem tudja használni, és oldalra sem képes fordulni, de mégis. Mi volt, kérdezi? Rendes emberek a szobatársaid. Mindenben segítettek. A kollégiumban a helyeden még aludni is tudtam. A tanszékvezetőd, vagy intézetvezetőd is, miután megtudta, hogy alapvetően rendben vagy megnyugtatott, bár nem öregbítetted az intézmény hírnevét, s a helyi sajtód is igen rossz, azért visszavárnak. Viccesen meg is jegyezte, lehet, hogy repülési szakot is kéne indítani. Ja, híres lettél, a kollégiumban már Ikarusznak hívnak. Nos fiam, nekem mennem kell dolgozni, és még hosszú az út hazáig. A hét végén meglátogatlak anyáddal együtt. Tudod, addig úgy sem nyugszik, míg a saját szemével nem lát. Többet azért, ne igyál ennyit! A Jó Isten most veled volt. Szervusz fiam!
Valami kifürkészhetetlen módon mire Gabesz kijött a kórházból, a rajza elkészült, és leadásra került. Az indexébe beíratták a gyakorlati jegyeket, s a vizsgákra is bejelentkezett.

 

2 komment

Címkék: ovidius daedalus icarus


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr1866153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2009.01.08. 22:50:44

és elvette végül feleségül a tibi a klárát?

Voporto 2009.01.09. 22:22:43

Szerinted? Lehet tippelni.
süti beállítások módosítása