HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.07.23. 23:54 Voporto

Kérészemberek

Közelmúltban volt a Tisza folyón a kérészek csodálatos látványát nyújtó nászrajzása a köznyelvi „Tiszavirágzás”. Mivel ifjúságom jelentős részét ennek a víznek partján töltöttem, való szépségében is volt részem megtapasztalni e páratlan természeti jelenséget. A barátok által készített képeket nézegetve, furcsa gondolatok kerítettek hatalmukba.
Lehet sokan nem tudják, hogy e rövid életű, tömeges násztáncot járó rovarokról, a kérészekről, már az ókorban is tesz említést Arisztotelész (Kr. e. 384-322), aki Ephemeronnak, egynapinak nevezte őket. Hogy a tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész. Hogy lárváik az agyagos aljzatba fúrják magukat és az iszap szerves korhadékával táplálkoznak, s kifejlődésük 3 évig is eltart. Hogy az utolsó lárvastádiumot követően egy vedlés után kezdik meg néhány órás vagy félnapos életüket, mikor csak párjuk keresésével törődnek, nem is táplálkoznak. Hogy ekkor járják azt a bizonyos szépséges násztáncukat, virágzóvá varázsolva a víz felszínét, majd a megtermékenyített nőstények szétszórják petéiket, s a hímek pedig a párzás után rögtön elpusztulnak.
Számomra olyan ismerősnek tűnt ez az életmód, s életút. Mintha, más lények is hasonló módon töltenék el földi létüket. Csak nem ilyen a testi felépítésük, másképp lélegeznek, táplálkoznak, kommunikálnak. Ugyan sok minden egyebet is másképp csinálnak, ám sok mindent megtévesztésig hasonlóan, s ezért ötlött fel bennem. Lehet, hogy a törzsfejlődés egyik újdonsült jövevényeit vélem lassan felfedezni? Nem is tudom. Aztán tovább elmélkedve, arra a következtetésre jutottam, hogy mégis. Én egyre jobban úgy hiszem, a folyamatosan fejlődő, átalakuló élővilág átmeneti teremtményeire bukkantam. Külsőleg emberek, ám életük, tetteik és viselkedéseik alapján kérészek. A felfedező jogán, már el is neveztem őket Kérészembereknek (Homo Ephemeroptera). Milyenek ők, eme csodálatos, de furcsa lények?

Anatómiai felépítésüket látva emberformák, létezési mechanizmusukat vizsgálva programozott robotok, életciklusukat tekintve rövidek. Fejük, kezük, lábuk, szemük, fülük, szájuk, szívük, veséjük, májuk, tüdejük, nemi szervük, s csontozatuk van. Mindenben ők akarnak az elsők lenni – nem legjobbak -, ha van értelme, ha nincs; Mindent, mit eléjük tesznek kell nekik, ha van rá szükségük, ha nem; Mindig csak a pillanat számit nekik, a múlt, s jövő nem létező értéktelen idő; Mindezekért pedig semmit és senkit sem kímélnek, még saját magukat sem. Így talán azért már jobban érthető, miért is neveztem el őket Kérészembereknek.
Ők, Babits Mihály, Szimbólumok (stanzák) versének sorait magukévá tevők „Ne mondj te semmiről. Minden lemondás egy kis halál. Ne mondj le semmiről. Minden halál gyilkosság (lélekontás): meghalni bűn, ne mondj le semmiről” köztünk és velünk élnek, sőt lehet, már mi magunk is azok vagyunk. Mikor azt tapasztalod, hogy rengeteg helyen vagy, rengeteg emberrel találkozol, ismerőssel, ismeretlennel, ám nincs időd és kedved komolyan beszélgetni velük, csak fecsegsz. Nem érdekelnek mások gondolatai, igazából csak a sajátod. Sok olyan dolgot csinálsz, amihez komolyan nincs közöd, de legalább különlegesnek tűnik. Egyre több mindent vásárolsz, amit másnál láttál, de aztán magad alig, vagy soha nem használod. A régi még jó, te mégis újat szerzel, persze csak kíváncsiságból. A nap dolgaiban másodpercek alatt döntesz, szinte mérlegelés nélkül – vagy vállrándítással soha –, úgy se számít. Fontos témákban egyre kevésbé tartod szükségét, hogy mélyen mérlegelj, nem szánsz rá időt. Közben mégis túlpörgöd, túlvállalod magad, de már igyekezeted nem okoz örömöt. Talán még a szex.  Nyomaszt, hogy lemaradsz valamiről, kimaradsz valamiből. Egyre többször elfelejtesz elintézni valamit, vagy valakit felhívni. Mind jobban úgy érzed fáradt vagy, rosszul alszol, s különböző praktikákkal tartod magad mozgásban. S nyüzsögsz, mert úgy hiszed a nyüzsgés tart felszínen. És ha már ezt teszed – az egynapinak nevezett kérészéletet, meglelted.

8 komment

Címkék: kérész arisztotelész babits


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr911264105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ördög_ (törölt) 2009.07.24. 06:59:16

Remek írás, gratulálok :) És valóban van benne igazság, nem kevés... nem nehéz belesodródni ebbe az életbe :(

tuggya 2009.07.24. 07:43:54

Hogy egy klasszikust idézzek: "mi van, ha a tiszavirágnak rossz napja van".

midnight coder 2009.07.24. 08:23:12

Van igazságod. Persze van ennél rosszabb is. A Szent. Aki kb. ugyanaz mint a kérész, csak nála az amiben első akar lenni az az Igazság. Ami persze ott van nála, mindenre tudja a tuti megoldást (amit persze más Szentek előregyártanak neki, elvégre trendi Szent trendi Igazságokat oszt). Azt aztán hogy a Legtrendibb Szentek akik az Alap és Végső Igazságokat gyártják kitől kapják a pénzt a gyártási költségekre, és ez hova vezet már egy illemtudó Szent nem firtatja. Különben is, a Szenteket áthatja a jóindulat és a felelősségérzet, ahogy az általuk lefektetett út is ezzel van kikövezve. Más kérdés hogy hova vezetnek az efféle utak...

borisz 2009.07.24. 09:04:57

én azt hittem a politikusokra fogsz asszociálni - három évig kussban gyűjtögetnek maguknak, aztán a választási időszakban meg teszik a szépet :D

KiM 2009.07.24. 18:08:29

Minden relatív. Az időt az ember találta ki önmagának, hogy viszonyítson. Mitől vannak évek? Mert vannak évszakok? Mitől vannak napok? Mert vannak éjszakák? Mitől van múlt, jelen és jövő? Tuladonképpen mindig csak jelen van. A kérész, akinek nincs időérzéke - vagy van - neki egy nap az élet, és lehet neki ez is jó. Nem lehet, hogy a mi teljes életünk is csak egy nap? Ha nem örülsz a pillanatnak, nem vagy boldog, és mindenki úgy örül, ahogy tud és olyan pillanatoknak, ami őt boldoggá teszi. Van aki így, van aki úgy. Lehet, akit te kérészembernek látsz, pont ilyen furcsállóan, értetlenül és "kritikusan lát téged, azt, ahogy te élsz. Neki az a jó. Van aki szereti a sárgarépát, van aki nem. A lényeg, hogy mindenki azt egyen, amit szeret, úgy éljen, hogy boldog legyen és ha más azt látja, hogy így is lehet boldognak lenni, lehet hogy szeretne úgy élni. Persze szerintem.... :-)

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2009.08.05. 14:03:31

... kezük, lábuk, szemük, fülük, szájuk, szívük, veséjük, májuk, tüdejük, nemi szervük, s csontozatuk van.

Én úgy tudtam, hogy csak péniszük és vaginájuk. Minek egy napra egyéb belső szerv? Az análszex meg röviditalok miatt?
süti beállítások módosítása