HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.07.20. 18:08 Hintamester

1911-ben Edison itt járt Budapesten

Edison 1911-es budapesti látogatása rendkívüli esemény volt. Családjával együtt a hajdani Grand Hotel Hungáriában ebédelt, Erről tanúskodik az a ma már valódi kuriózumnak számító menükártya, amit a család minden tagja aláírt.

-Edison Ur ! Szabad egy interjút ?
-Csak röviden kérem.
-Azt vettük észre, hogy miközben ön vonattal érkezett az automobilja Bécsből pusztán a -söffőrjével tartott ön után.
- Nos tudja én kizárólag a Bedekkerből tájékozódom és azt írja, hogy Magyarországon nincsenek utak.
- Ahhh és mit mondott a söffőrje?
-Azt, hogy kiváló utakon jött végig.
-Akkor most már nem aggódik ?
-Ez ügyben nem de bevallom a maguk étkezési szokásairól is hallottam egy s mást.
- Elmondaná?
-Nem, kérem mert azt remélem, hogy ott is lehetnek baklövések. Főleg miután láttam Budapestet.

New Yorktól tizenkét mérföldre, Newarkban terül el az a Menlo Park ahol Thomas Alva Edison felépítette a lakását és laboratóriumát, ahol találmányainak többsége született. Nem csoda, ha a páratlanul termékeny feltalálót csak „Menlo parki varázsló"-ként emlegették a környékbeliek. Pedig a szénszálas izzólámpa, a mikrofon, a távíró feltalálója, a telefon tökéletesítője nem úgy indult, hogy a világ leghíresebb emberei között tartják majd számon. Otthon csak írni és olvasni tanult meg, a későbbiekben pedig autodidakta módon saját magát képezte. Volt újságárus, szerkesztő, lap- és nyomdatulajdonos, sőt telegráfus is. Edison 1911-es budapesti látogatása olyan rendkívüli esemény volt, hogy azt évtizedekkel később még a Fonográf együttes is megörökítette sikerdalában. Családjával együtt a hajdani Grand Hotel Hungáriában ebédelt, Erről tanúskodik az a ma már valódi kuriózumnak számító menükártya, amit a család minden tagja aláírt.


 
Menü az ugrás után.


Potage Crécy au riz
(Áttört püréleves Crécy módra)
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
3 közepes szál sárgarépa
4 dkg vaj
2 csapott evőkanál rizs
6-7 dl szűrt csontleves (kockából is lehet)
só, cukor, szerecsendió
1 dl tejszín
1-2 toássárgája
A tálaláshoz: 2 evőkanál főtt rizs
Elkészítése:
A hagymát meg a sárgarépát megtisztjuk azután az előbbit finomra, az utóbbit szeletekre vágjuk. A hagymát a vajon megfuttatjtuk majd a répát meg a kiválogatott megmosott rizst hozzáadjuk. 1-2 percig kevergetve sütjük, majd a levest ráöntve fölforrajuk és kis lángon főzzük.  Amikor a rizs is meg a répa is megpuhult. Az egészet átörjük vagy turmixoljuk, megsózzuk, cukorral ízesítjük, és szerecsendióval fűszerezzük.
Újra fölforraljuk, ha túl sűrű lenne, egy kevés levessel vagy vízzel hígítjuk, végül a tűzről lehúzva a tejszínnel összekevert tojássárgájával dúsítjuk. Tálaláskor főtt rizst rakunk bele.
 

Alayau de boeuf á la flamande
(Flamand rostélyos)
Hozzávalók:
4 szelet (kb. 60 dkg) magas hátszín (rostélyos)
8 dkg füstölt szalonna
só, őrölt bors
1-1 vöröshagyma, sárgarépa és petrezselyemgyökér
3 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
2 babérlevél
2 kiskanál mustár
1 mokkáskanál őrölt kakukkfű
1 kiskanál paradicsompüré
2,5 dl vörösbor
A hús sütéséhez: egy kevés olaj
Elkészítése:
A húst kissé kiverjük, vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, megsózzuk és megborsozzuk. A zöldséget megtisztítjuk, fölszeleteljük, majd az olajon a cukorral együtt megpirítjuk, Megfűszerezzük, a paradicsompürét hozzáadjuk, 2,5 deci vizet meg ugyanannyi bort ráöntünk és kis lángon, lefödve pároljuk. Közben a hús mindkét oldalát egy kevés olajon átsütjük, majd a szeleteket a zöldséges lében puhára pároljuk (ha fiatal az állat, a hátszínt elég sütni és a már kész mártástásban megforrósítani, párolni nem kell). Amikor a hús elkészült, zöldséges levét a babérlevélél nélkül turmixoljuk vagy áttörjük. Ha túl sűrűnek találnánk, egy Iiter borral vagy vízzel hígítjuk, sózzuk, végül tálaláskor a húsra öntjük. Mindenféle, lehetőleg formára (hasáb, gömb stb.) vágott párolt zöldséggel kínáljuk.
 
Caneton á la broche
(Grillezett fiatal kacsa)
Hozzávalók:
1 kb. 1,5 kg-os fiatal kacsa 
só, bors, majoránna
1-1 csokor petrezselyem és rozmaring
3 evőkanál olaj
Elkészítése:
A kacsát megmossuk, szárazra töröljük. Ujjunkkal a nyakánál a bőr és a hús közé nyúlunk, majd ezeket végig elválasztjuk egymástól úgy, mintha a szárnyast töltéshez készítenénk elő. Kívül-belül (még a bőre alatt is) megsózzuk, megborsozzuk. A hasüregét majoránnával bedörzsöljük, a petrezselymet meg a rozmaringot beledugjuk, majd az egész kacsát olajjal megkenjük. Egy tálra rácsot állítunk, a kacsát ráfektetjük és letakarva a hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap előmelegített sütőben közepes lánggal (180 °C) kb. 1 óra 30 percig sütjük. Közben lecsöpögő zsírjával többször meglocsolva „fényezzük". Félidőben megfordítjuk. Még ropogósabb lesz, ha sütés közben sörbe mártott szalonnával is kenegetjük. Jó, ha a kacsát a sütés első felében fóliával letakarjuk, nehogy túl hamar piruljon. Vajon párolt gyümölcsökkel kínáljuk.
 
Puding a la Saxon
(Citrompuding tejszínhabbal)
Hozzávalók:
(8 adaghoz)
2 nagy citrom
6 dl tej
3 evőkanál cukor
2 csapott evőkanál liszt 
1 dl tejszín
A tálaláshoz: tejszínhab vaníliamártás
Elkészítése:
A citromot megmossuk, majd mint az almát szokás, meghámozzuk. Utána a héj belső oldalát borító fehér „bundát" eltávolítjuk, a többit vékony csíkokra vágjuk és a tejjel együtt felforraljuk. A citromok levét kipréseljük, a cukorral összekeverjük, majd a tejet ezzel ízesítjük. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, a citromos tejbe öntjük és kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt kissé besűrűsödik. Azon forrón, kiöblített nagy puding- vagy gyűrűformába töltjük, végül, amikor kihűlt, hűtőszekrényben 2-3 órát dermesztjük. Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, tartalmát tálra borítjuk, felszeleteljük, tejszínhabbal díszítve, vaníliamártással kínáljuk. Feljegyzések szerint a pudingot citrom helyett naranccsal is készíthetjük.

 

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr491257115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbazs 2009.07.20. 22:25:10

Edison állítólag kiemelten fasz volt: összelopkodta, vagy szarért-húgyért megvette a találmányokat, és utána ezekkel az idegen tollakkal ékeskedett.

KiM 2009.07.20. 22:31:43

@mbazs:
Hát lehet akár ez is igaz.... De kit érdekel ma már, Akkor biztos tele lett volna a bulvársajtó ezzel és sokan olvashatták is. Küldenél egy linket, azt is elovasom, bár ez érdekesebb volt. Megvan az ünnepi menü :-)

Sean 2009.07.20. 22:41:58

@mbazs: Ha nem tetszik valami kapcsold le a lámpát haver

mbazs 2009.07.20. 22:57:24

Pl ez itt:

www.mult-kor.hu/cikk.php?id=21644

De keress rá gugliban, elég sok cikk van erről...

mbazs 2009.07.20. 22:58:03

"Thomas Edison nem csak a villanyégőt nem találta fel, de sok más dolgot sem, amit neki tulajdonítanak. Ravasz üzleti érzékkel lopta el, tökéletesítette és szabadalmaztatta mások találmányait, mielőtt az igazi feltalálók észbe kaphattak volna. Könyörtelen ember volt, aki rossz hírbe keverte kollégáit, csakhogy saját népszerűségét növelje. Edison 1880-ban szabadalmaztatta az elektromos villanyégőt, de a villanyvilágítást már jóval hamarabb feltalálták. 1840-ben Warren de la Rue, angol csillagász és vegyész platinatekercset tett egy elektroncsőbe, amelyen áramot vezetett keresztül. Így jött létre a világ első villanyégője - 40 évvel Edison előtt."

mbazs 2009.07.20. 22:58:41

Bár ez nem baj, állítólag Newton meg egy baromi bunkó ember volt.

Régen volt...

mbazs 2009.07.20. 23:10:57

In all, the entire execution took about eight minutes. Westinghouse later commented: "They would have done better using an axe." A reporter who witnessed it also said it was "an awful spectacle, far worse than hanging."

Kezdésnek "nem rossz"

boldii9 2009.07.22. 14:51:29

Ja, A Pirate Bay Edisonhoz képest kismiska, mégis, ma már "kit érdekel hogy szerezték a millióikat" az elv. Hasonlóképpen a korabeli Hollywoody stúdiók sem a jogdíjfizetésről voltak híresek.

Aztán megváltoztak. Lehet, hogy egyszer, pár millióval később, minden ember majd megváltozik.
süti beállítások módosítása