HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2008.08.09. 10:11 Hintamester

bolo pretu IV. - elindult a beszerzés

A múltkor kigyűjtöttük a hozzávalókat. Melaszt szerezni lehetetlen vállalkozásnak tűnt. Kutatásunk során kiderült, hogy mások is szaladtak  már bele ebbe. De a Szkájparasztok nem az a feladós fajta és beszélt a „magyar” cukoriparból portástól felsővezetőig. Míg nem eljutottunk a kaposvári cukorgyárba ahol akceptálták problémánkat. A megbeszélt időben a gyár kapujához érve meglepődtünk, hogy nevünk le volt adva a portán és parkolóhely volt kijelölve számunkra. „Sajnos a közelmúltban nyilatkoztam engedély nélkül, amiért megorroltak rám így örülnék, ha nem nevesítenének.”  Kérte a segítőkész ember, aki mindent tud a cukorról, hiszen generációk óta erősíti családja ugyanezt a gyárat. Kis kannában az ajándék melasz. Megjegyzi, hogy kifejezetten étkezési célú felhasználását csak ősei elbeszéléséből ismeri így elővigyázatosan ráírta, hogy nem étkezési melasz. Simán kibírjuk röhögés nélkül és tényleg hálásak vagyunk neki. Tehát a legnehezebben beszerezhető alapanyag megvan ! Hamarosan belevághatunk.

 

A melasz sűrű cukorszirup, a cukorrépa cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. A szó a portugál melaço szóból ered, ami a görög mellas, azaz méz szóból származik. A melasz minősége függ a cukorrépa minőségétől, a belőle kivont cukor mennyiségétől és a kivonás módszerétől. A fehércukor (közönségesen kristálycukor) egyszerű fedés (affinálás) által készül akként, hogy a kristályszemeket bevonó szirupot könnyen folyóvá teszik a centrifugában és helyéből tisztább cukoroldattal kiszorítják; ez a szirupréteg fölmelegítése
vagy felhígítása által történhetik. E célból a centrifugában lévő nyerscukrot hígított, magasabb tisztaságú meleg sziruppal (fedősziruppal) locsolják, vagy porlasztott vízzel permetezik, avagy gőzt vezetnek felületére. Az affináláskor lefolyó szirup, a fehérszirup tisztasága a cukorszemek felületéről leoldott cukor miatt magasabb a zöldszirup tisztaságánál.
A lefolyó szörpöket újból befőzik és így kapják a közép- és utóterméket. Ezeknek szirupjai még alacsonyabb tisztaságúak; az utótermék lefolyó szirupjából a szokott eljárással már nem lehet tovább cukrot kristályosítani, ez a melasz vagy szörplé.
a melasz általános összetétele a következő: 
cukor                                                      48
nitrogénvegyületek (aminosavak, betain stb.) 10
egyéb szerves vegyületek                           13
hamu                                                        9
víz                                                          20

A melasz a benne lévő cukor révén a szeszgyártásnak és erjedési iparoknak nyersanyaga; egyébként értékes takarmány is. Persze a horgász etetőanyag gyártók is alkalmazzák és megvannak győződve róla, hogy ez titok marad.
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr98607846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása