HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2008.07.31. 23:39 Voporto

Barátok köre 1894-95

Egyre jobban nyomaszt mostanság az emberi kapcsolatok elsekélyesedése, az igazi baráti összetartó kötelékek kihalása. Szuperszonikus sebességgel nyomul előre, a mindenek fölötti egoizmus. S milyen az élet? Kezembe akadt egy kis füzet, az őseimtől örökölt, rekvirált könyvek között. Fellapozva benne írás, miszerint 1894-ben egy hajnalon, a jó barátok – közte egy ősöm – megalakítják a „Hatosok körét”. Az olvasott sorok meghatottak, és jóleső érzéssel töltöttek el. Tanúság a múltból, a barátságról, a baráti közösségről. Úgy gondoltam megosztom az élményt, az érzést. Remélem a hajdanvolt érintettek megbocsátják indiszkréciómat.

 

"Tisztelt Tagtársak!

A jelen alkalommal nem egy nyers jegyzőkönyvet akarok felolvasni, hanem inkább vázlatát egy pár igazán jó barát 2 évi együttlétének eseményeiről.

A hatosok köre megalakultatott 1894. február 4 én éjjel 1/2 2 órakor amikor is az alant írt jó barátok víg kedéllyel jó bor mellett egymásnak hű barátságot esküdve megalakíták a hatosok körét, hogy a baráti szeretet így együttesen kellőkép ápolva legyen, igazán terebélyes fává nöjje ki magát. Tagjai valának: Drazler Alajos, Frey János, Iványi Géza, Krechnyák Ferencz, Schiller Pál, Wanitsek Rezső. Elnökké választatott: Schiller Pál, pénztárossá Frey János.

Egyidejüleg elhatároztatott, hogy hetenkint 1 ft befizetés mellett egy bizonyos összeget gyűjtve, azt egy nagyobb utazásra felhasználjuk. A befizetés azonnal kezdetét is vette. Valóban irigylésre méltó módon össze is tartott e baráti kör, a böjti idény alatt felváltva szombatonként más, más háznál töltve el egy pár kellemes órát, és élvezve a jó baráti szeretet összekötő kapcsának kellemes nedüjét a jobbnál jobb borokat.

 

Nem is volt névnap, házassági évforduló, házfelszentelés, filagoria felavatás, elő vagy uto estélye, hogy a jó barátok köre azt kellő módon jó és kitűnő étvággyal meg ne ünnepelte volna. Hogy anyagi dolgokról is beszéljünk, már tekintélyes vagyont is szereztünk össze, amidőn tisztelt Elnökünk Schiller Pál rossz szája és azon még rosszabbul kiejtett szavak önérzetünket mélyen megsértve, a hatosok körét feloszlatni határozta, a pénzt szétosztva, Elnökünk leköszönését a legnagyobb örömmel fogadva szétoszlottunk.

De a mag el volt vetve az csírázni is kezdett s így nem maradhattunk egyesülés nélkül!Összejöve 1895. szeptember 25. este 10 órakor az őszinte szív igaz érzelmeinek kifejezése mellett megválasztatott Iványi Géza elnöknek és megalakítván az ötösök köre. Nem egyedül a kitűnő ízű és rendkívüli hatású Schiller bor kellett hozzá, hogy együtt átölelve és megcsókolva őszinte fogadalmat tettünk egymás iránti tiszteletünk, szeretetünk, és forró barátságunkról. Nem is volt soha sem víg, sem szomorú esemény, ahol nem együtt érzett volna 5 szív örömben búban és bánatban. Az elmondott időközben lőn megválasztva Iványi Géza barátunk megyebizottsági tagnak, Drazler Alajos barátunk pedig a képviselő testület póttagjának. De Louczi barátunk vagyoni állapotához nagyszabású rendeléseinkkel kellőleg hozzá járulva elértük azt, hogy a virilisek névsorába is felvétetvén, sőt mi több múlt év deczember hó 27 én 144. szavazattal iparkamarai tagnak is megválasztottuk. Igy gyarapodva Louczi barátunk kellő egészségnek örvendett oly annyira, hogy még hideg kurát se kelle használnia. Itt melesleg meg kell jegyeznem, hogy ezen tekintélybeni gyarapodásnak semminemű kézzel, vagy szájjal fogható élvezetéknek vendégszerető háznál még eddig ily ezinek alatt nem voltunk alárendelve. De a magyar azt mondja ami még nem volt az jöhet.

Jelen silány vagyoni állapotunk a következő                                        fr

1895 szept. 25 maradvány első összejövetelünk alakalmával         1 08

dalért beszedett                                                                                    20

oktober 19 én Drazler barátunktól                                                   1 57

oktober 20 án Magyari László helyettes

főt. póttagnál megtartott disznótorán                                              2 04

november 9 én megtartott Rechnyák barátunk estélyén                  1 10

                        összes vagyon                                                            5 99

 

Az itt elősorolt sok mindenféle eseményeken kívül még sok mindenféle feljegyezni való is lett volna, de azt majd élő szóval elmondva egymásnak, egy tiszteletteljes …… kapcsán zárom be soraimat azzal, hogy a mindnyájunk előtt szeretett és tisztelt főt. Schrerber Aladár barátunkat választottuk meg az ötösök körének lelki atyává! Ezek után átadva a szót tisztelt Elnök Urunknak azon hő ohajtás kapcsán, hogy bennünket a magyarok jó Istene így együttesen sokáig éltessen."

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr58595284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barátkereső 2009.03.08. 02:27:50

A cikkben találtam egy nevet Schiller Pál. Talán a cikk irója előtt nem ismeretlen az a Dr Schiller Pálné, aki 1951 és 53 között Mikofalván élt . Nagy segitségemre lenne, ha segitene megkeresni a leszármazottját egy találkozó megrendezéséhez.

Voporto 2009.03.11. 14:08:43

Kedves Barátkereső! Nagyon fájlalom, de sajnos már nincs élő kapcsolatom a füzetben említett személyekkel, így további információval sem tudok szolgálni.

Sojovedek1 2016.05.29. 23:33:54

@barátkereső: Tisztelt Barátkereső! Az ön által említett Dr. Schiller Pálné a néhai nagynéném. Szívesen állok rendelkezésére amiben módomban áll. Kérem keressen a pal.rudas@piline.hu email címen.
süti beállítások módosítása