HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2011.07.29. 11:50 Voporto

Munkaalkoholista betyárvilág

Titkolni kár. Mulasztásos családsértést követtem el. Mit sem enyhít ezen egy jottányit, hogy valószínűleg sokadmagammal vagyok így együtt. Munkaalkoholista (workaholic) lettem, hajtottam, s a gyermeknevelés gondjainak javát a páromra hagytam. Későn, nagyon későn eszméltem rá, hogy a fiam, szinte nélkülem nőtt fel, s az elfolyt időhöz képest, oly kevés közös élményünk született. Mióta rájöttem, minden lehetséges pillanatot keresem az emberré lett fiammal való együttlétre, ameddig csak lehet és ameddig persze még ő is igényli.
Külvárosba költözésünk melléktermékeként nap, mint nap, mindnyájan sokat utazunk oda-vissza. Én ezt autóval teszem, a többiek a tömegközlekedés eszközeivel. Amikor tehetjük összeszervezzük, s együtt kocsikázunk. Nap vége felé körtelefon, s ha csak egy mód van rá, indítom a gyűjtőfuvart. Közelmúltban sem volt ez máskép. Végeztem, s hívom a srácot, fél óra múlva végez az egyetemen – persze megyek. Beül mellém, de látom romokban. Na, akkor kvittek vagyunk. A forgalom kaotikus, dugó a szokottnál is nagyobb. Lassan araszolgatunk a fasorban. Nehezen bontakozik a beszélgetés, miként Ruzsa Sándor és Pisze Matyi között a pusztában való poroszkálás közben a girhes gebék nyergében.
Én – Mi volt ma? – Hosszú hallgatás.
Srác – Monoton előadás. – Hosszú hallgatás.
Én – Nekem értelmetlen viták. – Hosszú hallgatás.
Srác – Ettél ma valamit? – Hosszú hallgatás.
Én – Egy szendvicset. – Hosszú hallgatás.
Srác – Éhes vagy? – Hosszú hallgatás.
Én – Nem igazán. – Hosszú hallgatás.
Srác – Főznék valamit! – Hosszú hallgatás.
Én – Jó. – Hosszú hallgatás.
Srác – Állj meg a hentesnél! – Hosszú hallgatás.
Én – De még nyitva lesz? – Hosszú hallgatás.
Srác – Persze.  – Hosszú hallgatás.
A pörgő dialógust tett követte. A srác szép húst vásárolt. Haza értünk. Párom éppen jógázni volt, így a konyhapálya szabad volt. A fiút mintha kicserélték volna, felvillanyozódott. Hinta módjára körülnézett a spájzban, majd érzései és tapasztalatai alapján improvizált. Olajat forrósított, vöröshagymát kockázott, rádobta és megdinsztelte, a csirkemellet apróra vágta, azt elterítette a hagymán s melegíteni kezdte, közben pedig foghagyma gerezdekkel megszórta. Mikor a hús már kifehéredett, meglocsolta fehérborral – na ezt adtam én hozzá, Szászi Endre Szigligeti Olaszrizling   2009 -, majd sóval, borssal, kakukkfűvel, majorannával, kevés köménnyel, pici zellerrel fűszerezte. Pillanatnyi várakozás után az egészet vízzel felöntötte. Ezt követően felém fordult, és laza eleganciával odavetette: Szerinte a mustáros-gyömbéres verzió jobb, majd legközelebb azt csináljuk. Nos, míg húsz-harminc percig fő a hús, addig csináljuk meg a rizst. Feleletet sem várva, már mozdult is.
Jómagam, ekkor töltöttem ki számunkra a második kör fröccsöt, s teríteni kezdtem. Fél óra múlva jókedvű beszélgetéssel tarkítottan, „városmódi slambucot” lakmározott apa és fia. (megj.: az igazi slambucnak, persze ehhez semmi köze!) Betyár ez a világ, de kit érdekel? Ma megint kihasítottunk belőle magunknak egy kicsit mi is – gondoltam végtelenül kellemes érzéssel az esti lefekvéskor.

7 komment

Címkék: slambuc munkaalkoholista családsértés


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr603109335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Feri 2011.07.29. 14:29:13

Gratulálok az íráshoz - témához stílushoz egyaránt !

Egy hasonló helyzetű atya

regress 2011.07.29. 16:23:11

sajnos az én helyzetem rosszabb.külföldön melóztam születésétől.8-év együtt.2éve megint kint.a párbeszéd hasonló

Nulligravida · http://www.sexmissionary.hu/ 2011.07.29. 16:40:23

Egy helyesírás-ellenőrzőt rá lehetett volna engedni a szövegre, ha már fogalmazni nem tudsz. Kín olvasni ezt a magyartalan szórendű, nyögvenyelősen összerakott, hibát hibára halmozó förmedvényt. Ember így nem beszél, nem fogalmaz! És miért kell minden szó után vessző? Ez a divat?
Egyébként a téma is érdektelen. Pont ez a fajta hímszerűség az, amelyet nem nélkülöznénk, ha nem jött volna a világra.

vegyesfehér 2011.07.29. 16:46:52

Elgondolkoztató. Hasonló szituban lehetek én is, bár az én nagyobbikam még csak 5, a kicsi meg 8 hónapos. Most kellene megfognom.
@Nulligravida: Te magadat rühelled ennyire, hogy ezt ide kellett okádnod ? Remélem, legalább megkönnyebbültél.

ritmikus csimpifon 2011.07.29. 16:57:30

@Nulligravida:
Én is egy jó nagy tahó vagyok, de tirpákságban úgy tűnik, van még mit tanulnom. Köszönöm, hogy ma te voltál a tanárom.

Szerintem nagyon jó a poszt, valahogy a mi családunk is így van ezzel. Eliramlik az élet, "elélünk" egymás mellett.

regress 2011.07.29. 18:27:52

@Nulla gravida: hülye picsa mosolyogj.ez a második legjobb dolog,amire a szád használhatod

ekkerjoz 2011.08.02. 09:43:47

Testvérem, ölellek.
süti beállítások módosítása