HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2010.10.10. 22:25 Voporto

Apai sziluett

Ez a bizonyítványosztás olyan izé, nem kell ebből nagy ügyet csinálni, gondolta magában Gabó, miközben idegesen forgatta kezében azt a címeres, kekiszínű keményfedeles könyvecskét. Az öregek folyton hisztiznek, borzasztóan nagyra vannak az ilyen irományokkal. Mi az a pár hármas, meg négyes, az semmi. Jó-jó, persze lehetne ötös is, de akkor mi van, ha nincs. Az ég adta egy világon kívül, semmi. Annyi más fontos dolog van, mint az az örökös és unalmas tanulás. Például vissza kéne szerezni a bőrlabdát, amit a rendőrök elvittek, amikor a lökött Pityu kibikázta az utcára, vagy jó lenne einstandolni valahonnan pár darab lótetűt a holnapi harcsázáshoz, és Ancsa is várja már, hogy elmenjünk moziba. Bizonyítvány? Ugyan. Majd a …, majd a …, majd mindent úgy is ki lehet dumálni – azt hiszem.
Édesanyja meglátva az érdemjegyeket, szinte sírós hangon hajtogatta: mi lesz belőled kis fiam, mi lesz? Tudatlan, buta, lusta, közveszélyes munkakerülő, lezüllött lump elem, a család szégyene. Pedig mi, a lehetőségeinkhez képest mindent megadtunk neked, példát mutattuk, s te így hálálod meg? Apád és én szeretünk téged, és mindig számíthatsz ránk, de egyszer majd eljön az idő, amikor már csak a magad erejéből kell megállnod a lábadon. Ahhoz pedig kevés a duma, meg a nyüzsgés, ahhoz tudás és értelem is kell. Végezetül szomorúan csak annyit mondott: ezt a borzalmas bizonyítványt pedig te magad mutasd meg apádnak, ha hazaért.
Gabó azért a lelke mélyén nyugtalan volt. Tudta, szülei jót akarnak neki, s bár agya berzenkedett minden kötelezettség, így az iskolai tanulás ellen is, érezte, lehet abban valami, amit az öregek szajkóznak. Jól ismerte apját. Határozott véleménye volt mindenről. Tehette, elképesztő tudással és tapasztalattal rendelkezett. Meggyőzni, csak ész érvekkel lehetett. Ez a bizonyítvány viszont valóban olyan gyenge, hogy itt egy Karinthy Tanár úr kérem duma, igazán nem segít. Balhé lesz, gondolta. Kiabálás, bezzeg a bátyád szöveg, s némi fizikai ráhatás. Beismerte magának, kicsit fél.
Édesapja megjött, és szokásához híven rövidesen már az íróasztalánál ült. Essünk túl rajta, gyerünk. Odasomfordált, s megkaptam a bizonyítványomat kinyögve, azt odaadta, majd a távolabbi fotelbe zuttyanva, feszülten várt. Apja hosszasan tanulmányozta a könyvecskét, aztán letette az asztalra. Itt a robbanás, gondolta Gabó, de nem. Édesapja kimért mozdulattal a cigaretta után nyúlt, rágyújtott és hallgatott. Aztán újból és újból. Nemsokára már csak a sziluettje volt kivehető a füstfelhőn keresztül. A fiú idegei pattanásig feszültek, halántéka lüktetett, úgy érezte megőrül. Apja cigarettája végre elfogyott. Ekkor összehajtotta a bizonyítványt, előre dőlt, a fehérkés gomolyagban megjelent az arca. Átnyújtotta a könyvecskét és nyugodtan így szólt: Kedves fiam, nehéz döntés előtt állsz. Vagy a hátralévő egy évben éjjel-nappal tanulsz, és megpróbálsz mindent, hogy felvegyenek valamelyik egyetemre, főiskolára, vagy élsz úgy ahogy eddig, de akkor készülj fel, jövő szeptembertől dolgoznod kell, munkába állsz. Arca eltűnt a füstben, s a körvonalak az asztal fölé görnyedtek. A beszélgetésnek vége, több szó már nem esett.
Gabóval megfordult a világ, két mondat, sima kiütés. Nincs szidás, kioktatás, fenyítés, csak két mondat, két félelmetes, s rettenetes szó – munka és dolgozni. Összeomlott az eddig szép világ, vége mindennek. Munka vagy tanulás, nincs más út. Kábulatában észre sem vette, bölcs apjától már is leckét kapott, s a tanulás el is kezdődött.
 

Szólj hozzá!

Címkék: apa karinthy bölcs


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr402361588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása