HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.10.13. 14:50 Hintamester

Hájas tészta

Valljuk be a hájas tészta projektek disznóvágáshoz köthetők, de valahogy mindig lepattintottuk magunkról. A túl bonyolult kategóriába csúszott talán, minden esetre tavaly mégsem akasztottuk ki a cinkéknek, hanem ledaráltuk és bekerült a fagyasztóba, hogy majd egyszer nekiugrunk.

 

Aki Göcsejben Tamás napján disznót öl, annak minden esztendőben kell ezen a napon valami háziállatot vágnia, mert különben Tamás öl, azaz a jószágokból valamelyik elpusztul. Szintén Göcsejben a Tamás napján vágott disznó háját benedekhagymával és lasztikom gyökerével összetörik: sokféle betegségnél használják. Szeged szomszédságában, Szőregen a napnak Disznóölő Tamás a régi neve. Az ekkor vágott disznónak Szent Tamás hája, tamási háj, tamásháj néven emlegetett háját a tápaiak, alsóvárosiak kelevényről tartják foganatosnak. Szögre akasztják, olykor öt-hat évig is eltartják. Ha valakinek kelése van, a hájnak egy darabját szétdörzsölik és a beteg testrészre kötik. A szomszédok is eljárnak az ilyen házhoz kölcsönkérni. A Szent Tamás hájáról egyébként már a szegedi boszorkánypörökben is szó esik. 1731. Az kis fazekacskában pedig Szent Tamás hája volt és szentölt tömjén, istenfája s szentölt víz is volt benne, de igen kikeneködött belőle, azzal kente volt meg.
Bálint Sándor: ÜNNEPI KALENDÁRIUM

Mi viszont megenni akartuk. Volt hájunk, receptünk és remek lekvárunk Túristvándiból.

Árpinak eszébe jutott a minap a rég elfelejtett háj és kis túrás után elő is került. Sőt némi kiképzésben is részem volt a hájas tészta professzorasszonyától, Anyósomtól. Mintha némi félmosolyt véltem volna felfedezni az arcán, de tulajdonképpen nem hülyézett le.
A horgász-szentélynek átalakított garázst találtuk alkalmasnak az eseményre, de megfelelő munkafelület erre a célra persze itt nincs. Ergó azzal kezdtem, hogy gyártok egyet. 


Képriport a hajtás után
 

  

 baszott nagy lapot vágtam

 

csináltam olyan "szélét" mint a nyújtódeszkáknak van

 

 precízkedtem mint Benyus

 

 és így kell kiderüljön, nekünk nincs "rendes" vasalónk

 

 a főszereplő

 

 másfél kiló lisztből

 

 félórát pihentek két hajtogatás között

 

 ez szílva de volt somlekvár is

 

 Kati azért figyelt, hogy szalonspiccnél átvegye

 

 na kérem

 

 jó, hát ez csak a fotó kedvéért 

 

 

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr981447523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KiM 2009.10.15. 00:02:15

Én kóstoltam is .........hmmmm finom volt :-)

Kocapecás 2009.10.16. 10:46:33

Igazi hedonizmusnak tűnik. Garázs, hájastészta, itóka. Óh Istenem a tiszaújvárosi garázssor ötlik eszembe, ahol mint a szoc. reál egyszeri polgárai, a dolgozgató nép tagjai bújtunk el a létezőben, és ettük az ott tárolt sonkát, kolbászt. Ittuk a borsodi villámgyorsat meg a hp-t. A feleségek és barátnők, csendes, vagy kevésbé megértő belenyugvással vették tudomásul, hogy az autó karbantartása bizony áldozatokat kíván a szocializmus élcsapatának mondott munkásosztálytól.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.10.17. 07:11:54

Mester, mi az a lasztikom?

Már a Benedekhagymánál elakadtam, de aztán rájöttem, hogy medvehagyma (Benedek-napján kezd sarjadni).
Őszinte választ kérek.

Palinta 2009.10.19. 18:48:29

Bár a kérdés nem nekem szól, végeztem kis kutató munkát. De eddig semmi eredmény. Talán lestyángyökér....

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.10.22. 09:30:58

@Palinta: Elasztikon görögül azt jelenti, hogy "gumi" (lásd: kamionparkolók, szervizek hatalmas traktorkülső reklámjai).
A lestyán latinul "levisticum". Így akár lehet is magyarosítva, köszönöm szépen.
süti beállítások módosítása