HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

szeptember 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.09.26. 23:28 Hintamester

Egri Chardonnay meg a jobbcsapott

Juhász Attila befejezi a Paptag Rosé ismertetését mire a tulajdonos, hétszeres magyar boxbajnok Bakonyi Nándornak az jut eszébe, hogy: a múltkor támolyog le a lépcsőn egy, közepesnél jobban berúgott kétméteres százhúsz kilós fickó. Adjak inni. Mondom neki, hogy ez egy kávéház, nincs alkoholunk. Gondoltam, amíg üveges szemmel mered a söröző közönségre megtalálom egy gyomros felütéssel, és amíg keresi, a levegőt csak kikísérem valahogy. De aztán szerencsére nem ismerte fel a söröskorsókat így elment.

Kedvenc rokonom, unokaöcsém, a pszichedelikus ügyvéd hív, hogy remek borvacsora van kinézőben, a Gongban. Menjünk el, különös tekintettel arra, hogy Juhász Attila Egri borász prezentál. Rendben, menjünk. Jön a lányod is ? Aha meg a pasija, foglalj nekik is. Nem értem mondja, huszonévesen detoxikálóban lenne a helyük vagy idegenektől teherbe esni, ilyenek, nem az öregekkel eljárni, de azért foglal helyet.

Villány jobban csúszik, de azért kíváncsi vagyok. A hely nagyon ott van, a tulajdonos és a társa – Blénessy Barnabás – kiváló és igen szórakoztató házigazdák. A falakon minden a bokszról szól, amiről persze lövésem sincs csak Pap Laci sztereotípiák.

Az „istenhozott pohár ” 2008-as Muscat Ottonel. „Későn szüretelt, érett szőlőből készült nemes illatú fehérbor. Gazdag, hosszú ízében a méz, a citrus és az aszalt gyümölcsök zamatai bujálkodnak. „ Biztos így van, nem is figyeltem. Nem rázott meg, de nem is volt rossz. Lehet, hogy a megdöbbentően furcsa padlizsánkrém zavart meg. Csak azért nem szarozom le mert az erdélyi jelző volt előtte az étlapon és akkor lehet, hogy az ilyen. Erdélybe ezért nem mennék. Utána viszont villantott egy olyat, amiből tuti betárazok pár üveggel. 2007-es Olaszrizling. Érdekes, hogy Voportónak is Olaszrizlingtől lett erekciója a múltkor, igaz nem Egritől. -  JUT ESZEMBE, MEGINT BOR VAN ITTEN, PEDIG DR H. NAGYPAPA LETT ÉS NEM ÍR. ÖNÖK SZERINT MIÉRT ?-  „ Zöldes szalma sárgaszínű, elegáns megjelenésű fehérbor. Illatában a szép, gyümölcsös jegyek mellett a finom érleltség is megjelenik. Élénk zamatú karakteres rizlingbor.” És ez pontosan így van. Remek ár-érték arány. Tessék venni, vedelni. Aztán hoztak egy sütőtökkrém levest, ami tényleg remekül sikerült. Nem a padlizsánkrémhez képest az nem lett volna kunszt. Helyre billentette az egyensúlyt, igaz sajnos csak rövid időre. Megjelent a poharakban a következő bor : Chardonnay barrique, 2006-os. Azt mondja Juhász, hogy kilenc hónapig érlődött elsőtöltésű barrique hordóban. Ennek köszönhetően színeiben felvillanó aranysárga árnyalat melegséget sugall, illata buja, telt. És tényleg a pina jutott róla az eszembe. Az pedig jó és nem feltétlen drága.  Papardelle tésztát hoztak gesztenyével és házi sonkával. Ehető, jó közepes. Mint a 2008-as Paptag Rosé. „A Paptag a Juhász Testvérek Pincészetének legértékesebb területe, mely mindig a pincészet legkiválóbb borait adja. E bor esetében egy "nagy rosé" megalkotása volt a cél, melynek érdekében a pincészet a terület legkiválóbb fajtáit használta fel. Ezen fajták: Merlot, Cabernet és Kékfrankos.” Lehet meglepett a hozzáadott szénsav, nem tudom. Meg ugye a szakértelmem hiánya, de ennek bizony fröccs fillingje volt. Aztán csak néztem a rozmaringos csirkemellet. Komoly meló lehetett ennyire kiszárítani. Most a zacskós vadrizsbe nem is mennék bele.  De hoztak egy igen kellemes vöröset. Paptag. „A családi pincészet legnagyobb dűlőjéről származó karakteres vörösbor. Színe szinte fekete, tanninjai érettek és vastagok. Illata aszalt meggyet idéz, míg telt zamatát bársonyos lecsengés kíséri. Tartalmas, hosszú életű vörösbor. „ Na, ez szóról szóra igaz. Meggyőző bor, olyan hátradőlős, lábfelrakós, révedezős. Már félve írom le de ezután érkezett pikáns hátszíncsíkok fenyőmaggal sem dicsérik a séfet. Le sem merek megint menni a két boxolóhoz de bizony bebaszva is jobbat csinálok. És ezt nem azért ítélem szarnak mert hideg volt hanem mert rágós, ízetlen ami a túl kicsire vágott csíkok sajátsága. Hátszínt elkúrni könnyű, belátom. Főleg, hogy az unokaöcsém szerint pedig igenis fasza a konyha máskor. Máskor mindig. Mindegy, jött a bikavér. „Színe mélybíbor, megjelenése határozott. Illata finoman érlelt és összetett. Ízében sokszínűség és makrancosság fedezhető fel. „ Ez is stimmel. Pont olyan amilyennek egy bikavérnek lenni kell. Persze a bemutatás zseniális. Juhász lendületes, remek előadó.

 

Ahogy beszél változik a bor zamata. Aztán egy kis csokoládés palacsinta. Korrekt. Sőt kiváló. S hozzá a meglepetés, desszerthez vörösbor ! Gesztenyés 2006. „ A Juhász Testvérek pincészetének Gesztenyés dűlőjéből származó szelekciós tétel ez a bor. Színe mélybíbor, tanninjai érettek és vastagak. Illata aszalt meggyet idézi, míg telt zamatát bársonyos lecsengés kíséri, melynek harmóniáját a palackban érlelés teszi teljessé. Tartalmas, hosszú életű vörösbor. „  Meseszerűen finom volt. Ebből is betárazok. Összességében remek este volt, ami nem a séfnek, talán nem is boroknak, hanem a GONG-nak és a remek házigazdáknak köszönhető. Ha vár alján bóklásznak feltétlen térjenek be.

 

Csak szólok, Kocapecásról régen hallottam. Remélem jól van és legközelebb velünk tart. ( hamár ügyvéd...)

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

http://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr181409670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.09.27. 07:20:04

Eger eléggé elbaszarintotta a borvidék jóhírét, pedig egy kiemelkedő adottságú környék. Évtizedek óta nem veszek onnan bort, hiába halt meg értünk Gál Tibi, és hiába tehetségesek a fiatalok. Amíg a Szépasszonyvölgyben ki lehet írni, hogy "fehérbor: 320.- vörösbor: 350.-", addig maradok az Alföldön, Villányban, Somlón, Tállyán, bárhol.
Az írás tetszett, a konyha miatt mélyen együttérzek.

Palinta 2009.09.27. 11:24:07

Padlizsánkrém, Kövi Pál: Erdélyi lakoma című könyvében olvasható. Ha jól emlékszem, mert a könyv már nincs meg nekem. De nem baj, mert jó helyre ajándékoztam.

Kocapecás 2009.10.16. 10:16:22

Az egri Juhász pincészetet hallomásból ismerem és látom is itt ott Egerben és környékén. Egri létemmel ellentétben azonban nem vagyok igazi bor rajongó, sőt igázából alig iszom ezt a királyi nedűt. Megboldogult szegedi egyetemista koromban rengeteg olcsó alföldi vinkót fogyasztottam, mit fogyasztottam, vedeltük egyenesen a föccsös Molnárral. Ez rányomta bélyegét a bor kultúrálatlanságomra és a gyomromra is, ami a bor láttán heves tiltokozás képpen már előre annyi savat termel, hogy alig kapok levegőt. Be van ilyedve, hogy folytatódik a szegedi kiképzés, amit csak Dr. Molnár kollégám bír azóta is. Ő ugyan korántsem pszichedelikus ügyvéd, de súlyemelésben örök veterán második a magyar bajnokságban. A gyomra nyílván savállóból van, mert az eltel idő óta sem mondott le a Pusztamérgesi Rizling fantázia nevű borzalom élvezetéről. Emlékszem mikor Szegeden megnyílt egy koktélbár szerű műintézmény és ő rögtön egy bonyolult italkeveréket rendelt, ami egy deci száraz fehérborból és egy deci szódavízből állt. Ezt azonnal öt adagban kérte és közölte a pincérrel, hogy ezen koktél népies neve kisfröcss. A vendéglátás kiszolgáló foglalkozású egyede egy vértanú mártír meggyötört és meg nem értett tekintetével nyugtázta az emberi műveletlenség eme megnyílvánulását. Koktélbár ennek? Ugyan gondolhatta. Mit is reméltem? Fröccsöt ezeknek a di... -nak.

Néha azért tiszteletemet teszem a Szépanyuvölgyben, mivel egyik sikeres perlés alkalmával kedves ügyfelem egy egész hordó bort ajánlott fel kb. 120 méter hosszó pincéjéből szabadon választott formában. Megjegyzem vannak 500 literes vagy nagyobb hordói is. Alkalmanként tehát rájárok a kedves ajándékra és apránként azért fogyasztok belőle. Főleg az édesebb kivitelűekből.

Köszönöm kedves Hintamester az érdeklődésedet. Szerencsére jól vagyok és szíves örömest részt veszek bármilyen gasztronómiai vagy peca, vagy a kettő együtt megmozduláson. Üdvözlettel: Kocapecás