HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.09.13. 12:53 Voporto

Madárvilág

Kertünk végében van három méltóságteljes nyírfa. Egyikük legfelső ága, talán a legmagasabb a környéken, melyre a madarak rá tudnak szállni, s közben körbeláthatják a vidéket. Ahogy megfigyeltem, kedvenc helye ez egy szép feketerigó (Turdus merula) párnak. A nap folyamán nagyon sokszor odatelepednek és gyönyörű énekükkel betöltik a vidéket. Persze rendszeresen megjelennek ott mások is, széncinegék, házi rozsdafarkúak, vörösbegyek, búbos pacsirták, mezei verebek. Számomra meglepő módon, ilyenkor a pár türelmesen vár egy másik ágon, s mikor a csivitelők tovaröppennek, csak akkor foglalják el törzshelyüket. Civódás kizárólag a pár között szokott előfordulni, eldöntendő, ki a soros a trillázásban, vagy kinek sürgősebb a „mondandója”. Idilli, nyugalmat árasztó természeti jelenség látni és hallani őket.

 

Ám mint, minden szépséget, ezt is megtöri valami. Még pedig egy szarka pár. Míg csak tollászkodnak az ágon a rigók semmi baj, de ha elkezdenek énekelni, netán hosszabban, akkor a szarkák közül idővel valamelyik megjelenik, s elzavarja őket. Elfoglalja a helyet, és förtelmes károgással belehasít a levegőbe. Boldogsága azért nem lehet teljes, mert a túlsúlya miatt az ág meghajlik, s így már nem ő a legmagasabban lévő hangoskodó. Elég hamar abba is hagyja és elrepül. Lassacskán, de mindig visszaáll a békés rend, előbújnak a dalnokok, újra a széptermészet lesz az úr.

Proicio

A madárvilág és a jómadár világ között esetlegesen felsejlő bárminemű azonosság, csak és kizárólag a véletlen műve lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: feketerigó szarka proicio


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr741378875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása