HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

szeptember 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.04.12. 13:54 Voporto

Pascha nostrum

….. avagy Húsvétra bárányt.

Köszönt e vers, te váltig visszatérő
Föltámadás a földi tájakon,
Mezők smaragdja, nap tüzében égő,
Te zsendülő és zendülő pagony!
Köszönt e vers, élet, örökkön élő,
Fogadd könnyektől harmatos dalom:
Szívemnek már a gyász is röpke álom,
S az élet: győzelem az elmúláson.

 

Húsvét, örök legenda, drága zálog,
Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
Öröm: neked ma ablakom kitárom,
Öreg Fausztod rád vár, jer, remény!
Virágot áraszt a vérverte árok,
Fanyar tavasz, hadd énekellek én.
Hisz annyi elmulasztott tavaszom van
Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban!

 

Egy régi húsvét fényénél borongott
S vigasztalódott sok tűnt nemzedék,
Én dalt jövendő húsvétjára zsongok,
És neki szánok lombot és zenét.
E zene túlzeng majd minden harangot,
S betölt e Húsvét majd minden reményt.
Addig zöld ágban és piros virágban
Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!

(Juhász Gyula: Húsvétra)

Veszek egy tepsit. Olívaolajat öntök bele, majd körbejáratom. Belehelyezem az enyhén megsózott báránycombot, s megszórom tárkonnyal. Pár gerezd foghagymával körítem a húst, és végül diszkréten vörösborral meglocsolom, persze a torkomat is. Az egészet alufóliába csomagolom, s beteszem a sütőbe. Mintegy két és fél órányi párolva sütés, kortyolgatás, versolvasás és egyszeri megforgatást követően a fóliát kibontom, s hagyom a húst megpirulni. Ezzel kész az egészen egyszerű, de nagyon finom, omlós tárkonyos húsvéti báránycomb. Lehet tálalni. Természetesen azért nem feledkeztünk el a szintén hagyományos sonkáról és tojásról sem, ám az már egy másik történet.

2 komment

Címkék: juhász gyula húsvét bárány


A bejegyzés trackback címe:

http://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr231060929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.04.13. 22:00:12

kedves Voporto!
Ezért a szép írásért cserébe had osszam meg veled az alábbi karácsonyi bárány receptemet:

üdv, G

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.04.13. 22:02:43

Fasza, a link meg lemaradt, pedig csak egyetlen ampulla irsai olivért tudok magam mögött :)
szóval itt van az a bárány:

tajkep.blog.hu/2008/12/20/karacsonyi_barany