HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.03.15. 19:01 Voporto

Március idusa

Szomorú szívvel tapasztalom, hogy az idő múlásával egyre jobban fényüket vesztik az ünnepek. Gátlástalan módon reájuk telepedik s elhatalmasodik rajuk az üzlet és a politika. Pedig egy közösség megtartó erejének egyik alappillére a múltja, - az öröme, bánata, küzdelme, fájdalma, sikere, bukása. És természetesen, az ezekre való emlékezés,  méltóságteljes, illő megemlékezés.

Március Idusa, azaz közepe, nekünk magyaroknak nem a (köz)ismert történelmi eseményt, Julius Caesar meggyilkolását, s nem egy régi római tavaszünnepet, Anna Perenna ünnepét jelenti, hanem 1848. március 15-ét a nemzet forradalmát, történelmünk dicsőséges napját.

Mikor is, a „márciusi ifjak" vezetői - Petőfi, Vasvári, Jókai, Bulyovszky - kiáltványt írtak, melyet felolvastak a Pilvax kávéházban, ahol Petőfi elszavalta versét is, a Nemzeti dalt. Az egyetemeket végigjáró ifjúság, s a hozzájuk csatalakozó tömeg a Landerer és Heckenast nyomdájához vonult, s nyomda vezetői engedtek a követelésnek, és hamarosan megszülettek a szabad magyar sajtó első dokumentumai - a Nemzeti dal és a 12 pont nyomtatványai - amelyet azonnal szétosztottak a tömegnek.

 A Nemzeti Múzeumnál népgyűlést tartottak, majd a tömeg a városházához vonult, hogy a Tanáccsal elfogadtassa a 12 pontot, amely azt meg is tett, sőt választmányt bízott meg a Helytartótanáccsal való elfogadtatással. A megyei alispán, az alpolgármester és Klauzál Gábor vezette küldöttséget a Helytartótanács alelnöke, Zichy Ferenc fogadta. Miközben az országgyűlés küldöttsége Bécsbe vitte a felirati javaslatot, a megfélemlített Helytartótanács beleegyezett a cenzúra eltörlésébe, a nemzetőrség rendfenntartási jogába, és Táncsics Mihály szabadon engedésébe. Az országgyűlés alsótáblája határozatban kijelentette: Kossuth korábbi felirati javaslatába beleérti az állami kárpótlás melletti jobbágyfelszabadítás és a teljes közadózás azonnali megvalósítását is. Bécsben pedig Ferdinánd császár az országgyűlés küldöttségének megígérte, hogy alkotmányt ad az örökös tartományoknak.

”Legyen béke, szabadság és egyetértés”, „Szabadság, egyenlőség, testvériség!” jelszavaival egy nemzet harcolt a felemelkedéséért, az önállóságáért! Ez volt tehát 1848. március 15-e, s nem az, amit ma a politika a médiákon keresztül reánk zúdított, ahol csak az ünnep lényege és tartalma volt a leglényegtelenebb.

2 komment · 1 trackback

Címkék: petőfi március vasvári idusa jókai bulyovszky


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr211004062

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.15. 21:55:48

Projekt Vol. 2.: Adjátok vissza az ünnepeinket isNa ez már keményebb dió lesz. Jelképeink visszahódítása csak elhatározás kérdése. Ehhez viszont fafejűek meggyőzése is szükséges. - Jó reggelt biztos urak! Hol lehet itt átjutni a Kossuth térhez? Minden ut…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KiM 2009.03.15. 22:26:51

www.magyarorszag.hu/marcius15/
Lehet azért máshonnan is tájékozódni, mint a botrányhajhász médiából. A mai világban mindenki megtalálhatja a helyet, ahonnan tájékozódhat. Lehet így is "forradalmat" csinálni, csak ne akarjunk mindenre pártpátlinkát tenni. Elvégre művészek, valódi népművelők próbálnak -egész színvonalasan szerintem- ebben a katyvaszban értéket teremteni. Otthon ülve, keseregve a jelenen, nosztalgiázva a múlton, is lehet egy választás. Minden közösségnek volt múltja, van jelene és olyan lesz a jövője amilyet magának teremt a múlt tapasztalatából és a jelen történéseiből. Na de nem akarok közhelyes frázisokat puffogtatni.... vagy mégis :-)

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.03.16. 18:28:31

Nem is tudom, de talán nem lenne fontos minden ünnepet átengedni a mohó sajtónak. Biztosan kisebb lenne a zavargás kockázata, ha nem közvetítené egyenesben a tévé. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy korlátozzák a sajtót, de tán nem a sajtónak kéne huligánokat felbérelni. Engem legalábbis elgondolkodtat, miért éppen ugyanannál a stábnál történik mindig a balhé.
süti beállítások módosítása