HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

szeptember 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.03.05. 20:29 Hintamester

Pácz

„Egy frissen kivágott sonkát sózzunk be jól, azután hintsünk reá egy bádogkanál törtborsot, fél marék törtsalétromot, 6 babérlevelet és 6 czikk fokhagymát összezúzva dörzsöljünk reá. A sonkára fél kanál fenyőmagot és néhány szem koliándrum magot is tehetünk, ha nem idegenkedünk a fűszeres sonka izétől. (Az úgynevezett prágai sonkát fűszeresen páczolják.) Az így elkészített sonkákat tegyük egy dézsába, öntsünk reá vizet, de csak annyit, hogy félig lepje el a sonkákat. Tartsuk e páczlében két hétig a húst, de ez idő alatt minden nap meg kell forgatni. Két hét múlva akasszuk füstre, ha jó hideg füstön tarthatjuk az sokkal jobb, mint a hirtelen (meleg) füstölés. Elég ha a sonka a füstön 3-4 napig áll; azután leszedhetjük és jó szellős kamarában eltarthatjuk fél évig is. Írja Zilahy Ágnes 1892-ben a Valódi Magyar Szakácskönyv második bővített kiadásában”

Miután túl vagyunk a sózáson eljött az ideje a pácolásnak. Az 1892-es változat kétségkívül remeknek tetszik, de azért ma már a salétromot kerülnénk, mikoris páclé ötletet kaptunk barátunktól ( aki most mondjuk nem ebben utazik ).

Hajtás után feltárul a titok.

 Voportó nagy műgondal rakja össze a részecskegyorsítót. 

 Íme a titok. Középen a fekete és a zöld kardamom.

 Összetörtük a hozzávalókat 

 majd ment bele a részecskegyorsítóba.

 

 

Persze ezt megünnepeltük. 

 Amire meg megéheztünk. 

 Viszont figyeltünk, hogy a vitamin szükségletünk optimális legyen. 

 

 Majd a kihült páclé ment a disznóságokra. 

S végül aki megtalálja a kakukktojást nyer egy szárazléggyel beköpött sonkát.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

http://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr83983966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kocapecás 2009.03.06. 08:57:40

Már a látványtól elindultam a gasztronómiai élvezetek útján.

caymanos 2009.03.06. 11:53:44

Szerintem a sózás másnapján kellett volna a páclébe tenni a sonkát, csülköt, kolozsvári szalonnát.
Ha csak sóban állt ebben az enyhe télben, lehet, hogy hajlamos lesz az avasodásra.
Én legalábbis már jártam így, sóztam, nem engedett levet, de azért felfüstöltem, aztán kidobtam.
Remélem, az urbánusoknak sikerülni fog a dolog.