HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.02.01. 19:40 Hintamester

Buddy Holly

Ötven évvel ezelőtt, 1959. február 3-án repülőszerencsétlenségben életét vesztette Buddy Holly,  a rock and roll Albert Einsteinje.


Kinézete alapján inkább kiscserkésznek gondolta volna az ember, nem rocksztárnak – minthogy azonban a műfaj Buddy Holly előtt nemigen létezett, lássuk be, a külső ezúttal nem olyan fontos. John Lennon és Szörényi Levente mindenesetre neki köszönhette, hogy nem kellett levenniük a szemüveget a színpadon, a közönség talán intellektuálisabbnak látta őket, ki tudja. 1958-ban a távoli Magyarországon még Korda György is éppen csak kóstolgatta a színpadot, ebből is kitetszik tehát, hogy Buddy Holly nem mostanában volt sztár. Texasban született, és a helyi hagyományoknak megfelelően countryzenészként kezdte, de hamar átnyergelt a bluesra, legalábbis annak populáris, rádióbarát változatára. Zenekara, a Crickets tulajdonképpen semmi ördögit nem művelt, egyszerűen játszotta a dalokat, olyan sikereket, mint az Oh boy! vagy a Peggy Sue. Buddy Holly ügyesen vegyítette a különböző műfajokat, táncolható, könnyen emészthető muzsikája egyaránt nagy sikereket aratott fehérek és feketék között. 1958-ban ez is szokatlan volt az Egyesült Államokban.

Az amerikai álom 1959. február 3-án ért véget. Két másik zenész, Richie Valens és "The Big Bopper" társaságában Buddy Holly négyüléses repülőgépbe szállt, hogy következő koncertjük helyszínére, Minnesotába repüljenek. A pilóta erős havazásban szállt fel, talán ez a volt a baj. A gép lezuhant, és a négy utas nem élte túl a katasztrófát.

Buddy Holly korszakos zenész volt, a Beatles minden tagja őt utánozta, a fiatal Bob Dylan tátott szájjal bámulta, Bruce Springsteen bálványozta, a Rolling Stones pedig az ő dalával, a Not Fade Away-jel debütált 1964-ben. Ha Buddy Holly nincs, Shakin' Stevens valószínűleg ma is karosszérialakatosként dolgozna egy walesi szerelőműhelyben. Nálunk a Mystery Gang őrzi a hagyatékot, igen színvonalasan.

Don McLean Buddy Holly életéről dalt költött, ebben a balesetet, igen költőien, így határozta meg: "a nap, amikor meghalt a zene". Nos, ha a zene nem is halt meg, tagadhatatlan, hogy a rockmártírok sorát Buddy Holly nyitotta meg. Ebben is első volt. Ha élne, hetvenhárom éves lenne. Elnézve a Comets és a Rolling Stones tagjait, valamint B. B. Kinget, akár még zenélhetne is.

Bob Dylan mondta róla: "Buddy Holly zenéje ma éppen olyan érvényes, mint amikor lemezeit készítette." Valószínűleg a szomorú vég nélkül is akkora sztár lett volna, mint Elvis Presley vagy Roy Orbison. De a csonka életmű is örök, egy percig sem kétséges.

MH. Szentesi Zöldi László

11 komment

Címkék: mh zöldi szentesi ászló


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr76916694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.02.01. 21:21:38

Tisztelet a kis szemüveges gitárosnak! 1990-ben az édesapámtól kapott Buddy Holly-kazettát (valami nosztalgia-válogatás volt elég fapados kivitelben, de a lényeg rajta volt) a szó szoros értelmében rongyosra hallgattam. Az Oh, Boy-t elég sokszor játszottam is, de a Maybe, Baby a legnagyobb kedvencem tőle, a Beatles Words of Love-feldolgozása pedig egyszerűen zseniális.

Ajánlom mindenkinek, aki még nem látta, a Buddy Holly Story című filmet, párszor leadták az akkor még egyetlen tévében a 90-es években.

Köszönet a posztért, jó volt olvasni!

The reaper 2009.02.01. 21:36:02

Mondjuk A mystery gang csak az egyik. Van egy rakás rockabilly zenekar akik szerintem jobbak. Legalábbis jobb hangulatot csinálnak.

Zolás 2009.02.01. 22:06:51

Mi a 90-es évek közepén nagyokat tomboltunk a dalaira a Silver String értő tolmácsolásában a Marczibányi téren:))))

Patreides · patreides.blog.hu 2009.02.02. 01:49:01

Richie Valens slágere, az Oh Donna is elég időtálló, bár ő nyilván nem újította meg a zenét. A La Bamba feldolgozása sem rossz.
Azóta vajon hány híres énekes(nő) halt meg repülőgép balesetben? Aaliyah (Jet Li-vel játszott az Öld meg Romeót c. filmben) 2001-ben, erre emlékszem, de biztosan voltak mások is.

magyar-magyar szótár 2009.02.02. 06:27:53

Sőt, tegyük hozzá, hogy szűkreszabott alpakka [későbbi téves nevén "Beatles"] zakót is Buddy Holly viselt színpadon. Valamint a Valens féle La Bamba egy számban főmotívum.
A Marvelettes és Shirelles -vokáltechnika elkoppintása mellett
A Twist and Shout az Isley Brothers sikere volt elősör (Mint a Please Mr Postman a Marvelettes -é)
Aki nem hiszi youtube-ozzon utána.

Jól mondta a rockzene Max Planckja Jimmy Page:
"Beatles? Rock'aBilly-t játszottak Shirelles meg Marveletes alapokon."

Lennon az unisex fogyasztható zenét koppintotta Hollytól a washboard alapokra ebben volt óriási, hogy olyan koncertzenét csinált, amire a csajokat a fiúk szivesen kisérték el. (Elvis csajszis zene volt, bugyi és cicifixdobálással a csúcson.. valamint szállodai8szobai orgiákkal, amikben 30-40 szűzlány is részt vett.. Lennonnál a maxx az volt, amikor 24 lány evett le a testéről egy habostortát.

Muster Mark 2009.02.02. 07:10:26

Bob Dylan egy koszvadt zsiddancs volt mindig. Kár, hogy még mindig él, a jó emberek pedig meghaltak.

KiM 2009.02.02. 23:22:44

@Muster Mark: Húúúúúúúú tényleg? Én csak a Blowing in the Wind-et tudtam róla. Köszi, hogy szóltál. :-(

ree 2009.02.03. 13:30:15

@KiM: A minap találtam egy kifejezést, ami illik az ilyen elmebetegekre. Judeofóbiának hívják. Olyan mint a hungarofóbia, vagy a cigányfóbia. Meg kéne próbálni, hátha gyógyítható. Bár lehet, hogy itt a paciens már súlyosabb stádiumban van…

ekkerjoz 2009.02.04. 07:21:20

Egyszer össze voltam zárva egy ilyennel, mikor már nagyon untam, megemlítettem, hogy brit tudósok szerint maga Jézus is zsidó volt. Nem lettünk barátok.

Muster Mark 2009.04.03. 08:35:32

Milyen hülye zsiddancs vagy te is!

Jézus KERESZTÉNY volt, te hülye, buta zsiddancs!
süti beállítások módosítása