HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2009.01.01. 02:22 Voporto

Élni nem csak túlélni

Az év végével, s az újév kezdetén sokan fogadkoznak, hogy új életet kezdenek. Teszik ezt elszántan komolyan, vagy könnyedén bohón. S ez így van jól. Mivel rohanó életünk zűrzavara elmosta a tervezett baráti nagy bulit, szűk családi körben vártuk az óra tizenkét ütését és a Himnusz felhangzását. Pohár pezsgővel a kezemben azon gondolkodtam, milyen jókívánsággal köszöntsem majd szeretteimet. S ekkor hirtelen belém hasított egy rövidke mondat:

Azt kívánom tinéktek, végre élhessük, ne csak túlélhessük a következő éveket!
Boldog Új Évet!

A koccintás és összeölelkezés után ismét eszembe jutott, mit mondtam. Félelmetes, hogy a tudat alatt, mi minden ott lapul az agyban. A váratlanul feltört óhaj, történelmi távlatokban is milyen mélységesen helytálló volt. Ha csak az általam még felfogható, vagy ismert előző családi generációk sorsát tekintem is – első világháború, családok s az ország szétszakítása, nagy gazdasági világválság, második világháború, rendszerváltás, ötvenes évek, újabb rendszerváltás, újabb gazdasági világválság -, állandóan elkeseredett küzdelmet kellett folytatniuk a létezésért. Szinte csak, a röpke pillanatok boldogsága jutott osztályrészül nekik, s most nekünk is. Mindig mindet túl kellett, illetve kell élni. Ezt a folyamatot volna jó megtörni, legalább a saját környezetünkben!

Olyan jó lenne végre, csak úgy élni! Fogadom, én megpróbálom.

Szólj hozzá!

Címkék: válság gazdasági világháborúk


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr18851133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása