HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2008.12.15. 14:27 Hintamester

Rothschild

„Adjátok nekem egy ország pénzügyeit, s nem érdekel, kik hozzák a törvényeket!”

Az információ semmiben sem különbözik a többi kereskedelmi cikktől, amelyeket a piacon adnak és vesznek. Ha valaki olcsón jut hozzá és drágán adja tovább, akkor jól kereshet vele. Ha pedig monopolizálni képes, úgy rövid idő alatt hatalmas vagyont halmozhat fel. Ez nem nagy ügy, gondolhatnánk, hiszen a titok (a más elől elzárandó információ) mindig is létezett.  Már az eredendő bűn is az információval (a tudás fájával) volt kapcsolatos, és Judásnak is 30 ezüstpénzt fizettek egy, a hatóság számára értékes információért. Az információ, a vallási tanítások szerint, mindkét esetben kulcsszerepet játszott az emberiség történetében, későbbi sorsában. Vannak azonban sokkal földhözragadtabb, kézzelfoghatóbb és a hétköznapi életünkben jobban értelmezhető megnyilvánulásai az információ és az információáramlás hatalmának. Lépjünk vissza kétszáz esztendőt az időben, s pillantsunk rá Frankfurt am Main zsidó gettójára, a Judengasséra, ahol megszületett Mayer Amschel Rothschild (1744-1812), a híres bankház megalapítója. A vörös cégéréről (ez a Rothschild ragadványnév jelentése) ismert család pénzkölcsönzési üzlete akkor virágzott fel igazán, amikor a fiúk kirepültek az atyai védőszárnyak alól, s Európa-szerte megalapították saját bankjaikat: Amschel Mayer Rothschild (1773-1855) Frankfurtban, Salomon Mayer Rothschild (1774-1855) Bécsben, Nathan Mayer Rothschild (1777-1836) Londonban, Kalman Mayer Rothschild (1788-1855) Nápolyban, Jakob Mayer Rothschild (1792-1868) pedig Párizsban. E kirajzás egyben lehetővé tette, hogy a különböző piacokról első kézből származó, megbízható és gyors információkhoz jussanak, s ennek segítségével hajtsanak végre pénzügyi műveleteket. Az információáramlás érdekében kiváló futárhálózatot építettek ki, amelynek például része volt a kor leggyorsabb postahajója, amelyet az Északi-tengeren közlekedtettek. A Rothschildok számára az információ korszerű felhasználásának ideje a napóleoni háborúkkal következett el, 1813 és 1815 között. Nathan Mayer Rothschild alapvető szerepet játszott a brit háborús erőfeszítések finanszírozásában, különösen Wellington herceg seregének (nemesfém érmék formájában való) pénzellátásában, Portugáliában és Spanyolországban. Ez már önmagában is igen jövedelmezőnek bizonyult, de a waterlooi csata valóságos Krőzust csinált belőle. A négy testvér az ügynökhálózatán keresztül ugyanis pontosan értesült az 1815. június 16-a és 19-e közötti harcok alakulásáról és a csata végkimeneteléről. A futárszolgálat pedig gondoskodott róla, hogy a hírek el is jussanak a megfelelő személyekhez.

Nathan Mayer Rothschild Napóleon vereségének hírére - tudván, hogy egynapnyi előnye van az információforgalomban mindenki mással szemben - a londoni tőzsdén a brit értékpapírok gyors és nagyarányú eladásába kezdett, mintha Wellington elbukásáról értesült volna. Mivel mindenki tudta, hogy az ő kezében vannak a legjobb információk, az egész tőzsde követte a viselkedését. Az érintett papírok pár óra alatt hatalmasat veszítettek az értékükből, hiszen mindenki meg akart szabadulni tőlük. Amikor a piac a mélypontjára érkezett Rothschild emberei pennykért vásárolták össze a haszontalannak tűnő vagyonelemeket. A bankár pedig boldogan hazament pihenni, mert tudta, hogy másnap, amikor befutnak Napóleon vereségének megerősített hírei, sokszorta gazdagabban ébred fel.

Nyilvánvaló a párhuzam a minap a New York-i Lehman Brothers bankházat romba döntő shortolási hullám és Rothschild eljárása között. Most talán gyorsabban forgatták az információkat a brókerek, de a lényeg kétszáz év alatt mit sem változott. És még egy érdekes párhuzam. A londoni City 1825-26-ban is átélt egy komoly pénzügyi krízist, amikor a mostanihoz hasonló bizalmi válság alakult ki a piacon. A likviditást hasonló módon állították helyre, mint mostanság. A jegybank hatalmas mennyiségű pénzt öntött a piacra, ami megerősítette a bizalmat. Akkoriban azonban még aranyalapú pénzügyi rendszer működött, s így szükség volt a pénz fizikai megjelenésére is. A szükséges mennyiségű nemesfém érmét Nathan Mayer Rothschild folyósította a Bank of Englandnek.

A család, amely később nemesi címet szerzett, a következő latin szavakat íratta címerére: Concordia, Integritas, Industria, azaz harmónia, integritás, ipar. A lényeg, az információ, azonban lemaradt, pedig vagyonuk és hatalmuk forrása egyértelműen ez utóbbi volt.

7 komment

Címkék: hvg m.z.


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr16824211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DuggenHuzzer 2008.12.15. 18:23:55

Lécci legközelebb a forrást korrektül megjelölni, ha szó szerint veszel át egy cikket: HVG október 21, hvg.hu/print/200843_INFORMACIOARAMLAS_EGYKOR_A_Rothschildtrukk.aspx

Gratulálok

Alkusz · http://www.linkkatalogusok.com 2008.12.15. 19:05:38

Csak egy kicsit kellene körbenézned, és a cimkék között megtalálnád a "hvg" szót is.

jakab 2008.12.15. 19:45:27

az industria az itt inkább: törekvés, szorgalom.
a concordia meg inkább összetartás.
az integritasra hirtelen nem tudok jobb szót.
bazz, a hvg ennyire igénytelen tud lenni?

Té, mint Tamás 2008.12.15. 19:50:18

Azért egy "hvg" cimke nem egyenlő a cikk linkelésével - ez utóbbi pedig a minimum lenne, ha már átveszel anyagot.

OkoskaTo:rp 2008.12.15. 20:13:26

jakab: A mai újságíró gyakornokoknál már nem divat a klasszikus műveltség. De csak nekem tűnik úgy, hogy ez a cikk nem is túl burkoltan a kilincsorrúak nyakába varrja ezt a válságot is?

AkiKérdez, néha válaszol 2008.12.19. 00:33:48

Nem hallottam, hogy bárki (aki szándékosan nyomhatta volna le az értékeket) olyan hatalmasat kaszált volna.
Itt ilyesmiről szó sincs, itt egyszerre omlott minden. És egyik értékpapír sem kezdett el hirtelen emelkedni. Rothschildéknak meg épp ez volt a lényeg - nyomni le az árfolyamot, mert tudják, hogy órákon belül emelkedni fog.
Kedves szerző, szerintem rosszul látod a párhuzamot.
( Már csak azért is, mert a shortolás sem az, amit Nathaniel Rothschild csinált. Az inkább egy ügyes spekuláció volt.)
Másfelől pedig, itt, mivel egyszerre omlott minden, ezt egy ember (vagy egy érdekeltséghez tartozó csoport) nem is nagyon tehette meg. Túl sok minden zuhant ahhoz, hogy ez tőzsdei trükk legyen.

ByBrumy 2009.01.06. 23:57:48

@AkiKérdez, néha válaszol: Hmmm, azert erdekesmod nehany papir arfolyama mitsem valtozott, sot olyan banklancrol is tudunk, melyek semmit sem buktak. A valsagot sokan vartak mar, tobbekkozt Soros is. Azert azon elgondolkodnek, mikent szerezhetnek komoly ertekeket, bagoert. Mindenki arrol fecseg, h. a jelzalogpiac dolt be es azert e tortenesek. Arrol senki sem beszel, h. miert is indult el ugy, ahogyan. Ha csak paran dolnek be, az siman korrigalhato de ha ezrek-milliok? Kiknek lehetett ez az erdekeben? Kik nyertek ezen a businessen? Itt reg nem a penzrol szolnak a tortenesek, hanem a hatalomrol. Kezdtek sokan es nagyon erosodni, ami akar veszelyes is lehetett volna. Ez csupan elet-halal harc. Mert mi is tortenik most? Az erosek megerosebbek lesznek, mig a gyengebbek kihullottak. Ezzel ismet bebiztositottak magukat egy idore.
süti beállítások módosítása