HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2008.09.25. 11:31 Hintamester

bolo pretu V. - a masszívum -

Említettük induláskor, hogy mi is képezi az élet értelmét, majd hitelesen beidéztük a Főzőmester idevonatkozó leírását, majd úgy döntöttünk, hogy hattal szorozva a mennyiségeket jelentős adagot készítünk. A hozzávalók beszerzése bizonyos pontokon okozott nehézséget, de megugrottuk az akadályt.

Végre nem csak minden rendelkezésünkre állt, de az egyébként előforduló időpont egyeztetési válságainkat is simán legyőzve jöttünk össze tegnap este, hogy az első lépést a bolo pretu ügyében rendkívül gyakorlatiasan is megtegyük, miszerint elkészítsük a masszívumot. Hiszen idézve Váncsa mestertől:

A szárazanyagot robotgéppel durván összeőrli a főzőmester, rálocsolja a folyadékokat, lefóliázza és beteszi a hűtőbe, aztán vár egy hétig, vagy kettőig, háromig, tudja a fene.

Alant kis képriporttal avatnánk be nyájas olvasót a folyamat ezen részébe.

Aszalt ( még körte is ! ) és cukrozott gyümőlcsök halmaza és a szükséges italok. Meg persze a nem szükséges italok is, amelyek késöbb jutnak szóhoz.

Doki a szokásos orvosi precizitással darálja le a kesudiót.

Bizony a kis elektromos daráló-szeletelő hamar megadta magát és az elektromos égés szaga Voportóban olyan folyamatot indított el, mint Dávid Ibolyában az Almássy rétes.

A nagyobb mixer bírta volna, viszont inkább trutymózott, mint durvára darált.

Ezért az apróravágás művészetét gyakoroltuk. Igen az asztalon látszik, hogy megbontásra kerültek a "nem hozzávaló" italok is.

Az alkalom igenis igényelte egy tizenkétéves Glenfiddich jelenlétét.

Majd elindultak útjukra az alkoholos folyadékok is.

Igen, hatalmas rutinunk és kreativitásunk eredményeképp az evőkanállal való mérést a precíz mérnöki becslés váltotta fel.

A melasz egy finom dolog. Érthetetlen miért fosztja meg tőle az embereket a cukoripar. Mindet elhordják a szeszgyárak és a horgászetetőanyag gyártók ?

Fantasztikus illatok odaragasztották orrunkat a tál fölé. 

Tartózkodási helyül a garázsban álló hűtőt választottuk, ami mitagadás szezonban pinkik és csontik otthona is. Meg titkos pálinkák és miegyebek. Ez olyan férfi hűtő… A következő lépésről is hamarosan beszámolunk ami a sütést illeti.

Mindenesetre egyszer nekibuzdul, robotgépben összedolgoz tíz deka puha vajat tizenöt deka barna cukorral, egy kiskanál őrölt fahéjjal, fél-fél kiskanál őrölt szegfűborssal és amarettóval, fél mokkáskanál őrölt szegfűszeggel és fél zacskó vaníliás cukorral. Amikor mindez jól kikeveredett, egyenként belelöttyent három felvert tojást, majd beleteszi a hetek óta érlelt gyümölcskeveréket és áztatólevével együtt, a legvégén pedig beleszór tizenöt deka lisztet. Ezzel már épp csak összekeveri, kiolajozott formába önti, és lassú tűznél süti egy óráig. Utána szobahőmérsékleten kihűti, kiemeli a formából, és technikai értelemben a gyártmány mostantól kezdve ehető volna, de ha csakugyan megkóstolná ezt a főzőmester, akkor ő az egész karibi szigetvilág szenvedő népének ősi hagyományaival fordulna szembe. Ehelyett tehát jól meglocsolja a masszívumot rummal vagy konyakkal, fóliába csomagolja, és a hűtőbe teszi. Aztán minden héten kibontja és még egy kis konyakkal locsolja meg, ettől a torta egyre illatosabb lesz és egyre finomabb. Ezzel az a probléma, hogy a konyaknak vagy rumnak – ami csakis kiváló minőségű lehet – a következő locsolásig valami rejtélyes módon lába kél, így hetenként új palackot kell beruházni, ami a fekete torta költségét meglehetős magasságba emeli. Még szerencse, hogy közben telnek a hónapok, végül eljő a karácsony, és ezzel a locsolás költségigényes műveletének vége szakad. Elfogy a fekete torta is, helyén a hűtőben üresség tátong, az almáriomban, ahol a rum szokott lenni, semmi sincs. A főzőmester néhanapján mégis benéz oda, talán rutinból, talán valami irracionális, esztelen reménytől mozgatva, nem tudni, nem is lényeges. Ilyenkor fáradt molylepkék hagyják el a szekrényt, tétován rögködnek a konyhában föl s alá, január van, nem látni a végét a  tételnek, talán nem is lesz vége többé soha.
 

 

 

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr51680740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palinta 2008.09.25. 18:42:38

Ez olyan tipikus pitty-putty recept. A végére oda lehet írni, hogy elkészítési idő 30 perc / fő, ha minimum 20 ember áll rendelkezésünkre, plusz két mosogatólány és egy háztartásigép szerelő. Előszeretettel ajáljuk kommunákban élőknek.

Hinta · http://www.hinta.hu 2008.09.25. 20:41:31

Aha, pitty-putty... Bár a definíció kétségtelenül elgondolkodtató azért csak álljon itt autentikus forrásból -fenti főzőmester könyvéből- egy gondolat:
„Az íz nem fizikai realitás., hanem tudati esemény, ennek a belátása pedig azt jelenti, hogy tovább kell haladnunk azon az úton, amelyen a nagyszerű Brillant-Savarin elindult: Ő az ízlés fiziológiájáról beszélt, mi viszont az ízlelés episztemológiájára vagyunk kíváncsiak. Filozófiai álláspontunk egyébként közel áll a logikai pozitivizmushoz, ami viszont a buddhista ismeretelmélettel állítható párhuzamba, számunkra pedig ez utóbbi sem idegen, sőt.”
Pitty-putty az olyan, mint amikor Téglássy Ferencné a nyugdíjas tanárok mikulás ünnepségén beleharap a Tesco gazdaságos kaszinótojásba és elismerően csettint.

Palinta 2008.09.26. 07:19:35

A pitty-putty az olyan mint a ripsz-ropsz, a ripsz-ropsz pedig a hamarosan szót takarja. De mint minden, ez is relatív, így egyénenként más időintervallumot jelent. A személy tűrőképpessége,temperamentuma,hozzáállása, no és az akarása nagyban befolyásolja eme szó pontos időben való meghatározását.

Palinta 2008.09.26. 07:40:02

Megpróbálom példával érzékeltetni. A művezető sürgetésére az öreg Krajcsovics bácsi csak ennyit mondott: Mááánis. Ami napközben egy órát jelentett, a fusimunkánál tíz percet.
süti beállítások módosítása