HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2008.09.06. 12:39 Hintamester

"neked öt gigabájt nekem öt libamáj"

A baromfifeldolgozó Hungerit Zrt. leállította a hízottáru feldolgozását szeptember 1-jével a Négy Mancs állatvédõ alapítvány nyomására; ezzel az év végéig csaknem kétszáz dolgozótól kell megválnia a szentesi cégnek – mondta el Magyar József vezérigazgató.

 

VESSE ÖN JÓL ÖSSZE:

Négy mancs:

Leginkább karácsony idején a szupermarketek fagyasztói tele vannak liba és kacsa termékekkel. De amit a vásárló nem tud: ezeknek az állatoknak a százai a kényszertömő telepek „gyártmányai“. A kényszertömött kacsák és libák úgynevezett zsírmájának előállítása az egyik legkegyetlenebb előállítási formának számít. Az állatok minden nap 2-3 alkalommal kényszertömésnek vannak alávetve; egy 20-50 cm hosszú gumi vagy fémcsövet dugnak le az állatok nyelőcsövén. Ezek a madarak ketrecekbe zárva élnek és semmi lehetőségük sincsen arra, hogy kinyújtóztassák szárnyaikat. Az állatok mája a normálisnál lényegesen nagyobbra van „felhízlalva“, ami kimondhatatlanul nagy kínokat jelent az állatoknak, hiszen az abnormálisan nagy szerv nyomja az állatok légzőszerveit és ezért nehezen tudnak lélegezni és mozogni. A NÉGY MANCS ezért úgy döntött, hogy kampányt indít az effajta kihasználás ellen. Számos országban az állatok kényszertömése tiltott. Magyarországon viszont nem. A hazai baromfiipar egyik legjövedelmezőbb ágazata a foie gras termelése. Magyarország a második legnagyobb hízott máj termelő a világon, Franciaország után. A fogyasztókat megtévesztik, az állatok rovására A hízott máj ipar fontos kiegészítő jövedelme a megkínzott vízi szárnyasok húsával való kereskedelem. 7 millió kényszer hizlalt kacsának és libának a húsát például Németország szupermarketeibe, éttermeibe és piacaira is exportáljuk. De a magyar fogyasztónak sem áll módjában megtudni, hogy az állatot kényszertöméssel hizlalták-e. NÉGY MANCS ennek az állatvédelmi és fogyasztóvédelmi botránynak szeretne véget vetni. Kényszertömésből származó liba és,- kacsamáj termékeket lehet kapni valamennyi hazai TESCO hipermarketben. A VIER PFOTEN/NÉGY MANCS Angliában és Németországban tárgyalásokat folytattak a REWE, Tengelmann, Familia és Coop élelmiszerláncokkal. Bár a Tesco hipermarketekben a mai napig is árusítanak kényszertömésből származó termékeket, a fenti élelmiszerláncok elutasították a kényszertömésből származó termékek forgalmazását.

Magyar Hírlap:

"Ó, Magyarország! Tudnak-e másfelé úgy rajongani, Dédelgetni, simogatni, jóllakatni, Mint a Te néped, mikor Vendégszerető kedvében van." (Krúdy Gyula)

Nos, mindenekelőtt felejtsük el ezt. Felejtsük el Krúdyt. Felejtsük el ezt is Tőle, a legnagyobbtól: "Könnyebb egy színdarabról véleményt alkotni a színházi premieren, mint a fűszerek elegendőségéről a disznó feldolgozásánál. Kár, hogy nincs mindennap disznóölés, amikor a férfiak megmutathatnák a nőknek, hogy ehhez az egyhez, az egyetlen egyhez a véletlen kedvezéséből sokkal jobban értenek, mint a nők." Felejtsünk el mindent, ami emberi még ebben a súlyosan beteg világban. Felejtsük el a hagyományaink maradékát, a gasztronómiát – a saját gasztronómiánkat! –, felejtsük el Hamvas Béla filozófiáját, amelyet a bor ihletett… Felejtsük el a nyári alkonyatokat, a fröccsünket, felejtsük el, hogyan hajtották hajdúink a szürke marhát egészen Spanyolország piacaiig, lábon, súlyveszteség nélkül. Felejtsük el a Hortobágyon a vonuló marhagulya járásához igazítottan épült korcsmák emlékét, felejtsük el a fertályórát.

Zabáljunk hamburgert, a kurva életbe!

Hajítsuk sutba az örök mondatot: "Ha ád magára a kocsmáros, mindig tart mustárt. Többféle mustárt… És fiatal hagymát…" Felejtsük el végleg, hogy kik voltunk egykoron. Nem lesz nehéz. Már Huszárik Zoltán is egyszerűen belehalt abba, hogy évekig nem csinálhatta meg a Szindbádot, mert a kor kultúrfelelősei túlságosan polgárinak tartották Krúdyt. Mi is túlságosan polgáriak vagyunk…

Zabáljunk krumpliporból sült krumplit, meg génkezelt kukoricát, a kurva életbe!

S ne járjunk horgászni, soha többé. Ne érezzük az ősi, génjeinkben őrzött, dédelgetett, semmihez sem hasonlítható izgalmat, amikor az úszó eltűnik a szúnyogdöngéses éjszaka fekete vizében. Ne emeljük többé a puskát a nemes vadra, kiszáradt torokkal. Ne legyen többé hajnali disznóölés csikorgó télben, ne lássuk többé, ahogy a disznó kihörgi a vérét – s ne igyunk aztán kupica áldomást őérte. Ne szeressük az életet olyannak, mint egy nagy, hősi eposz. Pitiánernek szeressük, egyformának.

Zabáljunk csipszet, a kurva életbe!

Tévé előtt ülve, bambán meredve, ahogy a reklámokban látjuk. Olyanok vagyunk már, úgyis. Csupa-csupa reklámhős. Egyenvágyainkhoz láncolva. Elhülyülve. Pótcselekvésekbe menekülve. Elhízva, nagyseggűen, zsírosodó aggyal. Borunk akár három napig eltartható, de csak hűtőben. És nincsen többé libamáj. Mert eljött közénk a Négy Mancs nevű elmebeteg banda. Csupa frusztrált, beteg lelkű, kielégítetlen, elhülyült korunk hőse. És hadat üzentek a libamájunknak. És bezárt Szentesen az üzem. Százak az utcára kerülvén rághatják szégyenükben öklüket. Az ország sok-sok milliárd forintot veszít. Közben máshol, a konkurenciánál tovább tömik a libát. Úgy, ahogy tőlünk tanulták. Ahogy mi tömtük, évszázadokig. Mi már nem tömjük. Majd tömik ők. És eszik élve a kagylót, az osztrigát, aminek eleven teste összerándul a reá csepegtetett citromlétől. És élve dobják forró vízbe a langusztát, s a languszta felsikolt. Hallottam a languszta sikolyát San Franciscóban, a Fisherman’s Wharfon… Nekünk pedig itt a Négy Mancs, és azt hiszik a beteg lelkükkel, a semmire sem való, ostoba életükkel, hogy most csináltak valami nagyot és nemeset – pedig nem csináltak semmit. Csak tönkretettek megint valamit, ami a miénk volt. S nem látják, hogy amúgy a Föld rákos. Az ember a Föld rákja. S hogy a kicsike magyar parasztok, akik tömték a libájukat, ők voltak az egészséges sejtek a burjánzásban.

Hát így örüljetek, idióták!

 

A magam részéről:

Egy szép libamáj az alapja – friss legyen, foltmentes és lehetőleg ne fagyasztott. Egy napra hideg vízbe téve ki kell áztatni. A klasszikus recept szerint legjobb libazsírban és egészben lesütni. Ehhez az említett szárnyas hájából kisütjük a zsírt, ami nem haszontalan dolog, mert így némi libatepertőhöz is jutunk. A libazsír fedje el a májat teljesen, egy fej vörös hagyma, néhány gerezd fokhagyma és pár szem bors is kerülhet mellé. A májat nagyon lassan kell sütni, a folyadék éppen csak gyöngyözzön – körülbelül két óra alatt kész. Ekkor egy üvegtálba finoman áthelyezve a májat, a szűrt zsírt ráöntve hagyjuk kihűlni. Hűtőben a zsír teljesen megszilárdul – így ízléses kis gömbök formálhatók a máj mellé, egy-két gerezd lilahagyma, paradicsom, kis tepertő és friss kenyér.

vagy:

Libamájhab szarvasgombával

Hozzávalók: szarvasgomba 30 gr libamáj 200 gr vaj 50 gr konyak 5 cl tejszín 1 dl só bors zselatin.

A szarvasgombát felszeleteljük egy tálba tesszük, hozzáadjuk a konyak felét és belehelyezzük a libamájat egy éjszakára. Másnap a májat és a gombát a léből kivesszük. A szarvasgombát vékony csíkokra vágjuk, félretesszük, a májat pedig forró vajban, forgatva megsütjük. Ha kihűlt szitán áttörjük hozzáadjuk a konyak másik felét, a gombát, majd fűszerezzük és a tejszínhabbal és egy evőkanálnyi olvasztott aszpikkal óvatosan elkeverjük. A krémet aszpikkal bélelt formába simítjuk. Tálalásnál a formából ügyesen kifordítjuk, pikáns gyümölcsöntettel és friss gyümölcsökkel tálaljuk.

35 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr2651026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

salander · http://ld50.hu 2008.09.06. 14:24:19

Nem értek egyet az állatvédőkkel sem igazából, de az összevetésből kiderül, hogy az alsó cikket egyértelműen valami félkegyelmű írta.

:1 perces néma gyász, hogy mivé lett a Magyar Hírlap:

GergőÁron (törölt) 2008.09.06. 14:34:17

Ha lenne egy távolkeleti libamájgyáram, akkor ilyen európai állatvédő szervezeteket pénzelnék, hogy megszerezzem a piacot.

boda elemér 2008.09.06. 14:48:15

Én is szeretnék libát tömni azt a Gergely Zsófi nevű megvett libát,de ha lehet szájba tömném,hogy ne nyissa ki azt az imperinens vizi szárnyas csőrét

Netuddki. 2008.09.06. 15:13:17

boda elemér 2008.09.06. 14:48:15
Ha mondjuk nem adóba menne a fizetésünk fele-háromnegyede, akkor talán többen, többször meg tudnánk vásárolni a magyar libamájat.
Akkor talán a négy mancs is elmehetne a 3.14csába és magyar dolgozókat sem kellene elküldeni.

Netuddki. 2008.09.06. 15:15:13

kovi1970 2008.09.06. 15:13:17
Ja, és a labancok meg zabálják csak a francia tömött libamájat, meg ne szennyezzék a Rábát.

gabest1 2008.09.06. 15:29:50

És a libák? Mi lesz a libákkal? Most akkor szétengedik őket a libalegelőn? Rózsaszín masnival a nyakukban?

blügy-blügy 2008.09.06. 15:34:14

Az állatkínzás az állatkínzás, ezzel egyetértek, ha 200 ember utcára kerül... akkor sem lehet állatokat kínozni. De a 4mancs továbbra sem veszi le a fekete listáról a magyar céget, mintha nem is számítana, hogy nincs több kacsa tömés, mintha nekik a gyár megszünése lenne fontos. Inkorrekt. Báár ez nem mai dolog, már 2006-óta tiltakoztak, senkit nem érdekelt, most meg hogy léptek, mindenki sí-rí, megys a kapkodás. Amúgy az állatvédőkről azt gondolom így általánosítva, hogy előbb csókolnak be egy kiscica segglyukába, minthogy egy hajláktalannak enni adjanak

Porka Bolka 2008.09.06. 15:35:08

Akkor zárassák be ezek a kurvapecérek a libatömödét ha azonnal és ugyanott munkát tudnak adni azoknak az embereknek akiket miattuk rúgnak ki. Ha meg nem, akkor haljanak meg egyenként és összesen gyom-, és rovarirtós salátáttól.

Az alanti cikk nem egy nívó, de sajna igaza van. Magyarország múlik elfele.

Dicsőséges Kacsamáj 2008.09.06. 15:51:43

Hihetetlen, hogy gyakorlatilag 200 ember életét (számoljunk emberenként mondjuk egy 3 fős családdal, szóval olyan 600 ember életéről van szó valójában) szétkúrták egy gyár bezárásával. Mert az baromi biztos, hogy ott a környéken nem fognak munkát találni hirtelen. Ez tényleg megérte néhány libáért.

Ahogy blügy-blügy is írta, előbb csókol be az állatvédők jó része egy kiscica segglyukába, minthogy egy hajléktalannak enni adjon.

Félreértés ne essék én megértem, hogy a kutyák bántalmazása ellen fellépnek, meg esetleg macskák bántalmazása ellen is, de könyörgöm ne legyünk már elmebetegek, hogy libák meg disznók kényelméért harcolunk. Ezeket az állatokat évezredek óta hízlaljuk és leöljük. Ezek nem háziállatok.

Az állatvédők jó része szerintem egy külön faj, amelyik sokkal előbb fog kiállni egy állat jogaiért, mint egy embertársa jogaiért, és amíg ez így van, addig nem szabad hallgatni rájuk.

viktor134 2008.09.06. 15:54:27

meg kell venni az üzletágat a cégtől, és más néven forgalmazni.

adok papírt róla, hogy nem tömöm a libát, és úgy adom tovább a tömött liba máját. :)

miért nincs ott normális management, akit lekárderezi egy plusz kft vel ezt???

Akivagyok 2008.09.06. 15:54:48

Sajnos sikeres volt a lejárató kampányuk, mindenki megismerte a nevüket, nem ez volt a céljuk?
Ideje lenne egy embervédő egyesületet létrehozni, mert valóban ma ott tartunk, hogy fontosabb egy háziállat ( vagy akármilyen állat ) sorsa, mint egy emberé. Elkeserítő!

Lavigne 2008.09.06. 16:20:31

D.K.: nem a haszon állatok "jogainak" (?) védelmezéséről van szó. közel sem. leszarják. kaptak pénzt meg számítógépet a franciáktól, hogy tegyék tönkre ezt a piacot. ennyi. egyik védő szervezet se támogatom, mind röhejes, magának ellentmondó, gyökér klub. talán a greenpeace a legjobb, olyan uv zöld kabátban járkálnak, ami 1000 év mulva se bomlik le, és a töbii...

Rókacsapda 2008.09.06. 16:21:48

Hülye állatvédők. Arra nem gondolnak, hogy ha nem lenne a tömőgyár, akkor eleve nem lenne olyan hülye, aki pénzt áldozna a libák tenyésztésébe? Ha nincs a gyár, amit most tönkretett pár batikolt pólós, vegetáriánus nagyképű barom, akiknek arra viszket a 3.14nája, hogy a tv-ben szerepeljenek, nincs liba sem, de leginkább azt a 200 embert sajnálom. Mi lenne, ha beperelnék a 4 mancsot?
Szégyen. Inkább a Rába miatt tüntetnének, vagy mondjuk kimennének az utcára szemetet szedni... sok unatkozó elkényeztetett gazdaggyerek... A gyomrom felfordul...

Lavigne 2008.09.06. 16:24:47

egyébként miért érdekes, hogy kinek a feketelistáján ki van?

Rókacsapda 2008.09.06. 16:30:41

Bocs az előző kirohanásért, de nagyon ki vagyok akadva ezekre a... az emberekre... Most őszintén, Ebben az országban, ilyen létbizonytalanságban fontosabb pár állat kényelme, mint az, hogy családok halhatnak éhen? Az fel sem merül, hogy ők nyomtak csomó embert vagy a feketegazdaságba, vagy az élhetetlen életbe? A munkanélküliekkel ki foglalkozik? Két láb két kéz alapítvány??? Nincs jobb dolga ezeknek az embereknek? Vagy a tisztességes munka ciki nekik?

Szárnyati Géza Malacra 2008.09.06. 16:41:31

A libának felénk nem 4 mancsa van...

Szárnyati Géza Malacra 2008.09.06. 16:44:21

Amúgy nemigen tartom valószínűnek, hogy egy lukratív biznisz bezár pár állatvédő miatt. Ennél sokkal nagyobb zöld balhék miatt sem lehet bezáratni cégeket. Valószínűbb, hogy a menedzsmentnek kapóra jött egy indok a bezárásra. Legalábbis én ezt ezerszer könnyebben el tudom képzelni, mint azt, hogy minden hájjal megkent cégvezetők csak úgy hagyjanak levágni egy aranytojást tojó tyúkot (éljenek a képzavarok!).

Dicsőséges Kacsamáj 2008.09.06. 16:55:49

Azt se felejtsük el, hogy ha ezek a nagyon az elképesztően jószívű állatvédők valóban gerinces emberek lennének, akkor nem csak azzal foglalkoznának, hogy ellehetetlenítsenek cégeket és zsarolással rávegyenek áruházakat, hogy ne vegyék ezt a terméket "mert különben mindenki megtudja, hogy milyen terméket lehet ott vásárolni", hanem foglalkoznának azzal is, hogy mondjuk segítenének munkát keresni 200 családfenntartónak akik most elvesztették a munkájukat.

Rqi 2008.09.06. 16:56:32

Ahol állatokat kínoznak, ott embereket is kínoznak.

Ha körülnézel a világunkban, könnyen meggyőződhetsz ennek az állításnak az igazáról.

Különben, amennyire én kivettem, nem a libamáj forgalmazása ellen keltek ki az állatvédők, hanem a kényszertömésből származó libamáj forgalmazása ellen. (Vagy még inkább az ellen, hogy a fogyasztó, ha akarja sem tudhatja meg, kényszertömésből származik-e a termék.)

Talán az ember attól válik emberré, mert bármit nem tesz meg azért, hogy valami finomat ehessen. Talán bármit még azért sem lenne szabad megtenni, hogy piros, csillogó sportkocsid legyen.

Különben a magyarnemzetes cikk stílusa és gondolatvilága is magávalragadó, a kurva életbe. Azért lehessen tehát libát kínozni Magyarországon, mert a franciáknak is szabad langusztát kínozniuk. Logikus.

De ezen a vonalon tovább is lehetne haladni. Egy csomó afrikai ország ültetvényein gyerekeket dolgoztatnak rabszolgaként. Mért ne lehetne itthon is? Bizonyára sokkal versenyképessebbé válhatnának ettől a vállalataink, és ha nekik szabad, a szegény magyarnak miért nem?

Különben én nagyon szeretem a húst, azt hiszem, nem is bírnám ki sokáig, ha nem ehetnék. De azért figyelmetekbe ajánlanék egy gondolatot:

"Az emberiség egészsége és túlélési esélyei szempontjából a lehető leghasznosabb előrelépés az lesz, ha átáll a vegetáriánus ételre."

Egy ismert idiótát, Albert Einsteint idéztem.

Dicsőséges Kacsamáj 2008.09.06. 17:17:27

Rqi: Nem kevés csúsztatás volt a kommentedben ezért részletenként nézem végig, ha nem probléma.

"Ahol állatokat kínoznak, ott embereket is kínoznak.

Ha körülnézel a világunkban, könnyen meggyőződhetsz ennek az állításnak az igazáról."

Ez remekül hangzik, de körülbelül annyi értelme van, mint a Libri könyvesboltokban a pénztár mellett lévő szólásokat gyűjtő könyvecskéknek. Pontosan mire gondoltál amikor ezt beírtad?

"Különben, amennyire én kivettem, nem a libamáj forgalmazása ellen keltek ki az állatvédők, hanem a kényszertömésből származó libamáj forgalmazása ellen. (Vagy még inkább az ellen, hogy a fogyasztó, ha akarja sem tudhatja meg, kényszertömésből származik-e a termék.)"

Ezzel kivételesen nem vitatkozom, egyetértek.

"Talán az ember attól válik emberré, mert bármit nem tesz meg azért, hogy valami finomat ehessen. Talán bármit még azért sem lenne szabad megtenni, hogy piros, csillogó sportkocsid legyen."

Az elvek és a valóság igencsak különböző dolgok. Elvileg a kommunizmus is jó dolog, gyakorlatilag a több tízmillió halott a bizonyíték rá, hogy nem annyira. Ha szeretnéd, ha nem, ez van. Menj el egy harmadik világbeli országba, vagy Dél-Amerikába egy haszonállatokkal foglalkozó telepre, na ahhoz képest semmi ami itthon van.

"Különben a magyarnemzetes cikk stílusa és gondolatvilága is magávalragadó, a kurva életbe. Azért lehessen tehát libát kínozni Magyarországon, mert a franciáknak is szabad langusztát kínozniuk. Logikus."

Szép dolog a csúsztatás, de nem áll jól neked. 1. Magyar Hírlap cikk volt, nem pedig Magyar Nemzet cikk. 2. Élve bedobni egy állatot a forrásban lévő vízbe (amiben szenved még egy jó ideig, hiszen nem hal meg azonnal) különbözik attól, hogy egy telepen megtömik a haszonállatot. Vagy szerinted ez ugyanaz?

"De ezen a vonalon tovább is lehetne haladni. Egy csomó afrikai ország ültetvényein gyerekeket dolgoztatnak rabszolgaként. Mért ne lehetne itthon is? Bizonyára sokkal versenyképessebbé válhatnának ettől a vállalataink, és ha nekik szabad, a szegény magyarnak miért nem?"

Ez pedig a csúsztatás CSÚCSA. Valóban összehasonlítható haszonállatok megtömése, afrikai gyermek rabszolgák foglalkoztatásával. Te komolyan ennyire suta bunkó vagy, vagy direkt csúsztatsz?

"Különben én nagyon szeretem a húst, azt hiszem, nem is bírnám ki sokáig, ha nem ehetnék. De azért figyelmetekbe ajánlanék egy gondolatot:

"Az emberiség egészsége és túlélési esélyei szempontjából a lehető leghasznosabb előrelépés az lesz, ha átáll a vegetáriánus ételre."

Egy ismert idiótát, Albert Einsteint idéztem."

Attól még, hogy híres embertől idézel, nem lesz értelmesebb az idézet. Az emberi szervezetnek szüksége van a húsra. És nem, nem Albert Einstein az idióta, hanem te. (értettem, hogy viccből nevezted idiótának, én viszont komolyan mondtam az idiótát rád)

Rqi 2008.09.06. 17:34:31

Hát, Dicsőséges Kacsamáj, ez fantasztikus érveléstechnika lenyűgöz:
"Te komolyan ennyire suta bunkó vagy, vagy direkt csúsztatsz?"
"én viszont komolyan mondtam az idiótát rád".

Rendben, nem vagyok egy sértődős típus. Meg aztán ez csak egy blog, tudom, meg amúgy sem kell túlságosan komolyan venni magunkat, de hát mégis... Nem volna jobb egy minimális színvonalra törekedni legalább, ha már az ember rászánja magát, és megszólal?

Rqi 2008.09.06. 17:42:51

Különben, Dicsőséges Kacsamáj, meg fogsz lepődni, de azt a mondatot, hogy

"Ahol állatokat kínoznak, ott embereket is kínoznak."

úgy értettem, hogy

"Ahol állatokat kínoznak, ott embereket is kínoznak."

Merthogy egy közösség tagjainak morális állapotáról nem kis mértékben árulkodik, hogyan bánik a nekik kiszolgáltatott élőlényekkel. Bizony, aki nem lát kivetnivalót abban, hogy ipari módon életfogytig kínoznak állatokat, az valószínűleg sokkal kevésbé lesz érzékeny az emberek sérelmére elkövetett bűnökre is. Talán ezért lehet az is, hogy számos országban az állatkínzás is bűncselekmény - ahogyan azt bizonyára te is tudod, hiszen nem vagy idióta.

Dicsőséges Kacsamáj 2008.09.06. 17:45:43

Valahogy sejtettem, hogy nem az érveimmel fogsz vitatkozni, hanem lecsapod a direkt feldobott magas labdát, vagyis a személyeskedést részemről. :) Elég szomorú, hogy válaszként csak ennyire futja.

Dicsőséges Kacsamáj 2008.09.06. 17:48:20

"Merthogy egy közösség tagjainak morális állapotáról nem kis mértékben árulkodik, hogyan bánik a nekik kiszolgáltatott élőlényekkel. Bizony, aki nem lát kivetnivalót abban, hogy ipari módon életfogytig kínoznak állatokat, az valószínűleg sokkal kevésbé lesz érzékeny az emberek sérelmére elkövetett bűnökre is. Talán ezért lehet az is, hogy számos országban az állatkínzás is bűncselekmény - ahogyan azt bizonyára te is tudod, hiszen nem vagy idióta."

Na ja, csak van egy határ barátom. El kell dönteni, hogy mi a fontosabb, 200 család megélhetése, vagy esetleg a libák kényelmesebb életmódja? Pontosan tisztában vagyok vele milyen körülmények között tartanak haszonállatokat is bizonyos telepeken, és nem, nem értek egyet vele, de van egy másik oldala is a serpenyőnek mégpedig az, hogy ebben a kegyetlen formában is, de megélhetést biztosít családoknak, ez pedig 2008-ban Magyarországon, nagyon nagy szó.

Rqi 2008.09.06. 17:48:58

Harmadszor, Dicsőséges Kacsamáj, valóban nem ugyanaz élve bedobni egy élő állatot forró vízbe (ahol még pár percig szenved), és éveken keresztül kínozni őt (hiszen így egész életében szenved).

Valóban nem ugyanaz a két dolog - csak én az utóbbit látom sokkal undorítóbbnak és kegyetlenebbnek.

Dicsőséges Kacsamáj 2008.09.06. 17:55:18

Jelen esetben két választási lehetőség volt.

1. Libák "kínzása".
2. 200 család életének a tönkretétele. (biztos lehetsz benne, hogy voltak hiteleik, adósságaik bankok felé, és ez az állás választotta el őket a tönkremeneteltől, és abban is biztos lehetsz, hogy nincsenek normális munkalehetőségek a közelükben).

Elhiszem, hogy téged lelkileg nagyon megérint a libák fájdalma, de én ilyen 'szívtelen állat' vagyok és mégis 200 család megélhetését támogatnám.

Rqi 2008.09.06. 17:56:11

Egyáltalán nem látom be, hogy azon emberek érdekeit figyelmen kívül hagyva szüntették be a termelést a cégnél, akik ott dolgoztak. Ha valakinek olyan a munkája, hogy folyamatosan mást kell tennie, mint amit a legjobb meggyőződése diktálna, az alighanem jobban jár avval, ha a lehetőségét is megszüntetik, hogy tovább dolgozzon ilyen módon.

Mert kegyetlenséget elszenvedni elég rossz dolog, tudod, Dicsőséges Kacsamáj.

Ennél már csak egy rosszabb van: elkövetni a kegyetlenséget.

Dicsőséges Kacsamáj 2008.09.06. 18:00:46

Valóban szép dolog a magas lóról nyafogni, hogy "pfujj hát nekem olyan munka nem kell, ami ehhez hasonló" csak tudod vannak olyan emberek, akik EBBŐL TARTJÁK FENT A CSALÁDUKAT, EBBŐL TESZIK LE AZ ÉTELT AZ ASZTALRA. Tényleg ennyire ostoba vagy, hogy nem látod be ezt, vagy egyszerűen szemellenzőt hordasz és az anyagi/családi háttered miatt nem tudod felfogni ezt a helyzetet.

Rqi 2008.09.06. 18:05:55

Aha.

Hát frappáns érveiddel, és játékos de mégis elegáns stílusoddal meggyőztél arról, hogy tényleg nincs értelme vitatkoznunk.

Legyen szép napod.

Dicsőséges Kacsamáj 2008.09.06. 18:09:13

Engem is teljesen felvillanyozott gyermei naivitásod. Különösen az volt kedves szívemnek, ahogyan minden racionális gondolat nélkül ismételgetted a "de az állatokat kínozni gonosz dolog" frázist, miközben tisztán leírtam, hogy ettől a csúnya munkától bizony mások létfenntartása függ.

Kívánom, hogy ne kerülj olyan helyzetbe, amikor például környezetvédők úgy gondolják majd, hogy a cég amelynél dolgozol, súlyosan szennyezi a környezetet és ezért jobb ötlet csődbe vinni, mint értelmes változtatásokról szóló indítványt nyújtani be a felsővezetésnek.

Rqi 2008.09.06. 18:18:08

Nem állom meg, Dicsőséges Kacsamáj, hogy szóljak: néha azért nem árt megismerkedni úgy nagyvonalakban a tényekkel, mielőtt egészen határozott véleményt alakítunk ki valamiről:

"Az osztrák Négy Mancs Alapítvány korábban azt ígérte a cégnek, hogy amennyiben befejezi a hízottáru-feldolgozást, azonnal leveszik a feketelistáról. Ez kedden délutánig még nem történt meg, az állatvédõk honlapján levõ listán, még ott látható a Hungerit Zrt. is."

Ezt nem lehetne kis jóindulattal "a felsővezetés felé tett értelmes indítványnak" minősíteni akár?

Dicsőséges Kacsamáj 2008.09.06. 18:23:15

Nem, ez nem indítvány volt, ez egy ultimátum kérlek szépen. Van kis különbség a kettő között. Egy indítvány az, amiben pontos javaslatokat tesznek valaminek a megoldására (legalábbis ebben az esetben ez lett volna mondjuk egy indítvány tartalma).

Lemúr Miki · http://lemurmiki.wordpress.com/ 2008.09.07. 12:32:44

Állatkínzásra nincs mentség. Főleg tömeges, szisztematikus állatkínzásra nincs.

ekkerjoz 2008.09.08. 05:21:11

Ezt a sok segget...
Láttak már libát? És libatömést?
Keressenek egyet, jól nézzenek szét, utána tessék beszélni állatkínzásról.
Addig csak etessék a guppit, vagy a teknőst, vagy a hörcsögöt az akváriumban, vagy a husky-t a lakásban.
Idióták.

2009.01.16. 13:31:56

Nos, csak annyit, hogy a libaknak van maja tomes nelkul is - viszont a nagyuzemi libatomes nem egeszen olyan, mint a hazi.
Tehat kizart, hogy azt a 200 embert azert kuldtek el, mert nem tomhetik a libakat, sokkal inkabb bevett gyakorlat az, hogy ha nem megy jol az uzlet, akkor eloasnak valamilyen okot, amire ra lehet fogni azt, miert van leepites.
Szep dolog azt mondani, hogy ugyan ezek nem haziallatok, de ezt mondtak anno a naci nemetorszagra (hiszen az nem is igaz), vagy Magyarorszagra 56-nal : hiszen az csak egy kis orszagocska, nem baj, ha a dunaba daraljak az embereket, azokrol nem fontos tudni, hiszen senkinek nem hianyoznak.
Magyarul: a nemtorodomseg es "ignorance" rendkivul veszelyes tud lenni... Ne legyunk kozonyosek masok irant, meg akkor sem, ha az egy hazisertes vagy egy kacsa. Egy kacsa torkanak elvagasa nem ugyanaz, mint letorni a csoret, hogy konnyebben lehessen tomni... Bar en megertem azokat, akik nem akarnak errol tudni, hiszen ne adj isten, akkor ok is felelosek lennenek egy ilyen embertelen ipar eltartasaert, nem?

"Fast-food nation" c. filmet erdemes megneznie annak, aki azt hiszi, hogy a nemtorodomseg csakis az allatokra lehet veszelyes. Hiszen a kobmeterenkenti megengedett rovarlab es rovarszarny az EU elelmiszerekben is csak az allatvedoket zavarja... Mennyi a megengedett eger a lisztben?
süti beállítások módosítása