HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2008.08.31. 16:29 Hintamester

Kecskevágás

Ha a mai táplálkozási irányok széles palettáján körülnézünk, sok mindennel találkozunk. „Norbi féle update-el”, divatos diétákkal, időnként értelmezhetetlen receptekkel, ételekkel, miközben egy dologról hajlamosak vagyunk elfeledkezni: tradícióinkról, nemzeti értékeinkről, a magyar gasztronómiáról. A kecskehús kimagasló biológiai értékét már régen felismerték, amit tudományosan is megerősítettek. A kecskehús jellemzője, hogy a kecske a zsírt nem az izomkötegek közé, nem a testszövetbe és nem is a bőre alá rakja le, hanem a testüregbe. Ezért a kecske húsa az egyik legegészségesebb húsféle, zsírszegény húsként igen keresett, amely bioaktív anyagokban is rendkívül gazdag. Íze kissé édeskés, ezért a megfelelő fűszerezésre nagyobb gondot kell fordítani. Magyarországon kissé tartózkodnak a fogyasztásától - tegyük hozzá: a felsoroltak alapján érthetetlenül - pedig az iparilag fejlett országokban ez drága csemege, rendszeresen csak a tehetősek asztalán tálalják.
Egyetlen gazdasági állatfaj sem termel olyan sokféle terméket viszonylag kis és szerény befektetéssel, mint a kecske. Olyan területeket (meredek kopárok, ugarok, beszántás előtti területek) is képes hasznosítani, melyet más haszonállat nem. A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll (8-10x). Húsa megfelel a korszerű konyha követelményeinek. Szőre illetve bőre ipari nyersanyag. Trágyája sem elhanyagolható.
A kecskét célszerű legeltetni. Így biztosítható a gazdaságos és egészséges tartás. A közhiedelemmel ellentétben a kecske válogatós, az egyféle takarmányt hamar megunja, egy-egy helyen keveset legel, hamar odébbáll. Nagy területet bejár, mozgásigénye is nagy. Számos fajtának a nyájtartó képessége kicsi, ezért érdemes juhokkal együtt tartani. Más szempontból, a juhnyájakban is gyakran láthatunk kecskéket. A jerkék rejtetten ivarzanak, amit hamarabb észrevesz egy-egy kecskebak, mint a kos.
Állítólagos megfigyelések szerint a kecske nálunk 576 fajta növényből 499-félét eszik meg. A legelésnél tűnik ki legjobban fáradhatatlansága és szeszélyessége. Mindig új élvezet után futva, mindenütt csak keveset tép, megpróbál és belekóstol ebbe is, abba is, de a legjobbnál sem időzik sokáig. Különösen a falevelekre vágyik és éppen ezért jelentékeny kárt tesz a védett erdőrészekben. Közismert erdőpusztító. Nagyfokú elszaporodása miatt Dél-Európában az elpusztított erdő azért nem jön ismét rendbe, mert éppen a fiatal fák rügyező hegyeit harapdálja le. Csodálatosképpen baj nélkül eszi azokat a növényeket is, amelyek más állatokra nézve veszedelmesek, úgymint: a kutyatej, godirc, boroszlán, körfény, az erős-szekfű, a szattyú, citromfű, zsálya, bürök, mérges ádáz, és más ilyennemű növény; örül a dohánynak, szivarvégnek és más hasonló dolgoknak. A kutyatej élvezetétől rendesen hasmenést kap; a tiszafa és a gyűszűvirág számára is méreg. A legszívesebben veszi a hüvelyes növények fiatal gyenge leveleit, a káposzta és répaféléket és a legtöbb falevelet. A legtöbb hasznát látja a száraz, napos, termékeny magaslatokon található növényeknek. Rétek, melyek szeméttel vagy valamelyes rossz szagú anyaggal vannak bemocskolva, nem használhatók kecskelegelőnek, ugyanis még ott is undorodnak, ahol valamikor régen trágyázva volt. Szabadon legelő kecskék csak vizet kapnak inni, istállóban tartottak pedig rozskorpából és sósvízből álló keveréket.


 

  

 

15 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr65642180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palinta 2008.08.31. 17:42:31

Most már mindent tudok a kecskéről. Sőőőőt még Hofi kérdésére is megtaláltam a választ, csak a receptet nem lelem ?!

Hinta · http://www.hinta.hu 2008.08.31. 20:04:09

Lehaladtunk a Kiskunságba Feri barátunk tanyájára ahol elösszőr egy bárányt áldoztunk Voportó üresedő hűtőjének majd rátértünk a gidákra. -A hagymás tojásos bárányvér fenomenális barbárság. - Isteni volt. Bevallva, hogy a megsimogatásuk után rezgett a léc. De valahogy senki nem akart puhánynak látszani bár Dr. H. a gyilkosság
alatt elment megnézni a közeli kukoricást. Feri pálinkája segített kicsit pihenni a feldolgozás alatt majd vissza Pestre. Sima pörköltnek indult de találtam még néhány csomag vargányát amiről úgy gondoltuk van idő beáztatni így tárkonyos ragu lett. Qrva finom. Este tíz körül már nem bontottunk több bort…

kishugom 2008.08.31. 20:50:44

Na végre egy kis hazai mozgalom. Újra teljes létszámmal fedélzeten a csapat :-). Kóstoló, mint disznóvágás után?

ekkerjoz 2008.08.31. 20:55:10

Gyerekkoromban volt egy darabig kecskénk, rámbízva két gida, hogy legeltessem, de inkább a holtágon fürödtem. A kecskék szerencsére nem vesztek el, hazamentek, az egyik az Erzsébet hálószobabútor kétajtós szekrényének a tetején zajolt, a másik a krumpli levelét rágta a kertben.
Apám ennek nem örült.
A kisebbik fiam amolyan mentalistaféle, háromévesen látott először kecskét, azt mondta UFO. Nem értettük, mutatta a jószág szemét, nem kerek a pupillája, hanem csík. Baszki.

A tárgyi posthoz nem tudnék többet érdemben hozzászólni, ma délben hatalmasat ebédeltem a fenti levesből. Nem túlzok, ha azt mondom, az évszázad raguja volt.

Nagyok vagytok.

Algida 2008.08.31. 21:13:36

Ezt a két hájas , gusztustalan fazont kéne levágni.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.31. 21:15:17

'osztán sütve jó-e? saját sajtjával gazdagítva millyen recept képzelehtő el?

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.08.31. 21:22:14

Ekkerjoz! Reggel almát vittem Wilmának, mert az a reggelije. Már nem fél annyira, és közelhajolt, hogy megszagoljon. Döbbenten láttam, hogy sárga csík a pupillája...Eddig azt hittem a birkáké kerek. No mindegy - ebből a posztból sokat tanultam, és kérdeznék is, ha lehet.
Ma délben olyan helyre tereltem a két birkát, ahol nagyon sok kutyatejlevél van. A lelegelt területen viszont nem bogyós hanem lepényes formájú ürüléket találtam, sokat - a kutyám meghempergett benne, nem fogom simogatni egy darabig. A posztban a kecskékre vonatkozó tudomány ezek szerint a birkákra is hasznosítható....?

ekkerjoz 2008.08.31. 21:29:03

Jaja, a birka is ufo.
Majdnem biztosan hasmenést okoz a kutyatej, birkának, kecskének, embernek egyformán.
Viszont a birka folyamatosan legel, és nem rág meg mindent, mint a kecske.
És zsírosabb kicsit.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.08.31. 21:53:12

Nem tudom melyikőtök a Hintamester,de gratula, hogy a Lehel Laciról megemlékeztetek. A gyerekeimnek Békabácsi. Judit a felesége, unokatestvére a nejemnek. A családhoz tartozott. Korán ment el.Köszönet az írásért. Oda is kommenteltem, de valószinüleg elkerüli a figyelmeteket, hát ezért biggyesztek ide néhány sor köszönetet.

Hinta · http://www.hinta.hu 2008.08.31. 22:07:13

Hintamester a barátja volt. Tudna mesélni... Sokat dolgoztunk együtt. A nyolcvanas évek közepén a Közlekedési Múzeum műszaki vezetője voltam késöbb a www.hinterland.hu keretein belül. Mikor rákos lettem koppantak a szavai a memóriámban. Szörnyű. Juditot üdvözlöm. Bár Ő ezt a nick nevet nemtudná hovatenni. Adj kontaktot a hintamester@gmail.com -ra aztán igyunk valamit.

spajzcetli 2008.08.31. 22:25:55

… gratulálok az íráshoz, fotókhoz, a kecske-fínomságok népszerűsítéséhez, no’ meg a káprázatos raguhoz!
(Alig kb. egy éve a kollégáknak -22 „nagybelű” ínyenc- készítettem egy egész gidából
tárkonyos-kapros-majorannás-lestyános palóclevest -zöldbab, burgonya- egy 22 literes kubatúrájú üstben. Máig felemlegetik…)
… gondolom, ezen írást követi majd a kecsketejről, kecsketúróról, kecskesajtról szóló dicshimnusz. Megérdemelné!…
… épp’ ma du. kaptam 1 kg friss kecsketúrót. A felhasználása a következő lesz:
- 1 rész kecsketúró
- ½ rész brinza
- 1/8 rész roquefort
- 1/8 rész ír vaj
- friss kerti fűszerek, úm. snidling, kakukkfű, petrezselyemzöld
- néhány gerezd fokhagyma elkaparva
- frissen törött bors és frissen reszelt szerecsendió
Mindezek alaposan kikeverve …

Dávid 2008.08.31. 23:27:01

Rendkívül étvágygerjesztő, ízléses írás. Ki kell próbálnom, bár sejtem, hogy nem lesz egyszerű kecskehúst fellelnem... Felüdülés lenne a sertés-csirke kombó után, ami úgy az ország kb. 90%-nak étrendje...

bomi 2008.08.31. 23:38:30

Inszeminátor, amire te gondolsz, az a pitypang; lehet, hogy egy kicsit lágyabb állagú lesz tőle az ürülék, de inkább finom csemege a kecskének (bár ebből is "be tud zabálni"). A kutyatej viszont tényleg mérgező.
Nekünk egy szép kis gidánk pusztult el néhány kisebb selyemkóró (vaddohány) lelegelésétől.
Tegnapelőtt vágott Péter barátom kecskét, nagyon finom pörkölt lett az egyik combjából és egy darab oldalasból. De ez a vargányás-tárkonyos kecskeragu azért beindította a képzeletemet... ;-)

drc 2008.09.01. 00:48:23


Hát a vágást oszt mé nem mutatjátok?
süti beállítások módosítása