HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2008.08.24. 19:59 Hintamester

LÁBASFEJŰEK VAGY POLIPOK (CEPHALOPODA) II.

Imádom a polipot. Már foglalkoztam vele. Érdekes és persze minden bizonnyal teljesen felesleges kutatásról lehet olvasni ITT meg ITT.


A polipoknak Rubik kockát adnak, hogy megtudják, van-e elsődlegesen használt karjuk
Tengeri kutatók 25 polipnak adtak egy-egy Rubik kockát egy kísérletben, melynek célja, hogy oldják a fogság okozta stresszt. A kutatók abban reménykednek, hogy az intelligens tengeri lényeknek van egy “kiemelt” karjuk a nyolcból, amit táplálkozásra és bizonyos dolgok vizsgálatára használnak.


Most ezt a feltételezést vizsgálják egy egyhónapos megfigyelés során, ami közben a polipoknak játékokat és élelmet adnak. Rögzíteni fogják, hogy az állatok vajon egy meghatározott végtagot használnak-e hogy bizonyos dolgokat felvegyenek, vagy “nyolclábasak”. Remélhetőleg a Sea Life Centre tanulmány eredményeként fényderül a “végtagnélküli” állatvilág dolgaira. Clair Little, tengerkutató a Sea Life Centre-ben Weymouth-ban Dorset megyében, úgy nyilatkozott, hogy a kutatás végsőfokon segíti a stressz oldását a polipok számára. Azt mondta : nagyon kíváncsi leszek az eredményekre.
Egyedülálló módon, a polipok idegeinek több mint fele a karjaikban van, és úgy látszik, hogy részben a karjaikkal gondolkoznak. Reméljük, hogy a kutatás segíteni fog a polipok teljes és jobb megismerésében.  A polipok nagyon fogékonyak a stresszre, így ha van “kedvelt” oldaluk, ahonnan enni szeretnek, az csökkentheti a stressz hatását számukra.
A polipkutatás 23 helyen fog folyni a Sea Life Centre 23 Európában és Angliában működő 23 helyszínén. A  diagramot a polipok karjait megjelölik R1, R2, R3, R4 feliratokkal a jobb karokon és ugyanígy csak L betűkkel a bal oldalon. Olyan tárgyakat, mint labda, lekváros üveg, lego kocka, dobnak be a vízbe a polipok számára, hogy játszanak vele.
A látgatókat majd arra kérik, hogy jegyzeteljék fel, hogy melyik kar volt legközelebb és melyik vette fel a tárgyat. Ha a polip több karját is használja, az összeset le kell írniuk azonban a sorrend megjelölésével egyetemben. A kutatócsoport ugyanezt fogja tenni majd, de etetés közben.
Miss Little azt mondta: A látogatókat fel fogjuk kérni a kutatásban történő részvételre.
A kutatás eredményének adatait hozzátesszük mindahhoz az adatbázishoz, amit már összegűjtöttünk a polipokról, ezzel is közelebb kerülhetünk a végtagnélküli állatok rejtélyeinek megfejtéséhez. Az eredményeket a Sea Life Centre biológusai fogják elemezni az eredményeket ősszel publikálják.


A polipoknak 6 karjuk és két lábuk van
Legtöbbünk számára az is nyilvánvaló, hogy a polipoknak 8 karja van. De kutatók most kiderítették, hogy ez a megállapítás téves – mivel 2 a “csápjaik” közül – olyanok, mint a végtagok, nevezetesen lábak. A kutatások, melyeket a Sea Life Centre-ben folytattak, szerte Európában . azt az eredményt hozták, hogy a gerinctelenek a tenger fenekén két leghátsó “lábukkal” haladnak, míg a 6 szabad végtagjukat a táplálkozásra használják.
A kutatók azt figyelték meg, hogy az állatok a “lábaikkal” tolják előre magukat, hogy haladjanak, és aztán használják a további “karjaikat” hogy magukat tovább lökjék.
A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, a polipoknak van-e erőteljesebben használt oldala (vajon jobb- vagy balkezesek ) De az tűnt ki, hogy a polipok “kétkezesek”, bár úgy tűnik, hogy többségük leginkább a harmadik karját használja étkezéskor. A polipok úsznak is és kúsznak is a tengerfenéken. Ha gyors mozgásra vannak kényszerítve, vizet tudnak kilőni a testük egy nyílásán keresztül. A kutatók a 20 európai központban felvett 2000 megfigyelés eredményét dolgozták fel, ami alapján az eredményeket kapták. Claire Little tengerkutató a Weymouth-I Sea Life Center munkatársa Dorsetben azt mondta: - Arra a következtetésre jutottunk, hogy a polipoknak 6 karjuk és két lábuk van.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr22630866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kishugom 2008.08.26. 22:37:27

Lábasfejűek, lehet ezek után módosítani kell hatkarkétlábasfejűek. De ez a lábasfej olyan, mint egy ismeretlen recept valamilyen edényleírása :-D Jut eszembe hol tart a bol petru?
süti beállítások módosítása