HTML

urbánus menekülés

Dr. H. , Voporto és Hinta a városi szkájparaszt értelmiségiek próbálnak feldolgozni, főzni, sütni és népies elfoglaltságot keresni. Közben versek, írások, receptek bukkannak fel. Disznó-, birka-, kecskevágásba bonyolódva tesztelnek borokat és horgásznak is. Plusz magas irodalom, eredeti Erdélyi Mihály grafikák fel-fel bukkanásával.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

kihagytad ?

Utolsó kommentek

2008.04.12. 19:33 Hintamester

Akácfakerítés (Common acacia, Robinie, Robinier)

Kerítést cserélek. Mert csúnya. Mondjuk én, elnézném még vagy harmicöt évig, de, hát azt mondják csúnya. Nem mennék most bele, hogy mi a csúnya, tehát lecserélem. Pedig az Apósom azt mondta, hogy Fiam, ha a szőlőbe leütsz egy akác karót azt majd csak az unokádnak, kell cserélnie. ( itt említettem )

Hozott is nekem igen fasza akácléceket kerítésnek és soha nem mondott hülyeséget. Erre én most cserélem. - na jó, a motoros kaput is - Pedig.


Az akác fájának kedvező fizikai tulajdonságai és rendkívüli tartóssága széles körű felhasználhatóságot tesz lehetővé. Rugalmassága kitűnő, nyomással szemben nagy szilárdságot mutat, szakítási szilárdsága valamennyi hazai fafajunkat fölülmúlja, hajlítás és hasíthatóság tekintetében is a lehető legjobb fafajaink, közé tartozik. Légszárazon a legkeményebb hazai fánk, kiváló a fűtőértéke, nyers állapotban is jól ég. Jól megmunkálható, fényezhető és elsősorban telítés nélkül is a legtartósabb fafaj.
Észak-amerikai atlantikus fafaj. Magyarországra 1710-ben kerül parkfának. Érdekesség, hogy erdőtelepítés céljára először a katonai kincstár alkalmazta a Komárom-herkályi erődítmény védelmére. Igen gyorsan elterjedt hazánkban, szinte igazi magyar fafajként ismerjük. Kemény, szívós, rendkívül tartós igen sokoldalúan hasznosítható fája van.
Gyors növekedésű, rövid —35-45 éves— vágásfordulójú, viszonylag hamar megtérül az erdőtelepítés befektetése. Könnyen telepíthető, tőről és gyökérről kiválóan sarjad. Terjedelmes szétágazó gyökereivel (akár 40 méterre is elér), így a vízmosások talaját és a futóhomokot. Gyengébb termőhellyel is beéri, de talaját hamar kiéli. Más fafajt nem tűr meg maga mellett. Melegebb éghajlatot kedvelő, az egyik legfényigényesebb, klímaigényének leginkább a szőlőtermő vidékek felelnek meg. Tulajdonságai miatt a kisbirtokosságok és a paraszti gazdaságok környéki erdők kedvelt fája lett, de csak a neki megfelelő termőhelyen remélhetünk tőle hasznot.


Sajátos probléma, hogy a tuskóról sarajdt állományai igen hamar leromlanak, lebetegednek, létrehozva az „akáctemetőket”, melyeket nehéz újra egészséges erdőkké visszaalakítani. Őshonos, természetszerű elegyes erdeinkben nemkívánatos fafaj.

Itt a gyors és agresszív terjedése okozhat károkat, különösen a fiatal erdőkben, ahol a lassan növő főfafajokat (tölgyek, bükk) gyorsan felülnövi, kiszorítja. Térségünkben területaránya 10,4%. Legmagasabb méretű állományai térségünkben 28-30 méter körüliek. Mondanom sem kell, hogy kerítés csere idején a kutyák a kenneleikben kuksolnak. Hagy fussanak kicsit a határban: 

2 komment

Címkék: kutyák kerítés akác


A bejegyzés trackback címe:

https://szkajparasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr41422863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.04.12. 21:13:03

Gyorsan megjegyzem, hogy a Határvölgyben 12,712 ha akácerdő boldog birtokosa vagyok, ezek 24 éves cserjék, és igen jó mézlegelő az erdő. Most is ott vannak a méhek, egészen szeptemberig lesznek, a legjobb mézet innen hordják. Néhány hét múlva virágzik az akác, előtte tisztítópergetés lesz, akáchordás után pedig a világ legjobb méze várható.

Kerítésnek jobb anyagot is el tudok képzelni, mint az akác, mert hajlamos a csavarodásra, deszkának vágva. Lépcsőnek is ezért nem ideális, viszont tényleg széprajzú, könnyen munkálható anyag. 10% nedvességtartalom alatt érdemes feldolgozni, mert ha nedvesebb, csavarodva szárad.

Most pedig iszom még egy csepp Somlai Juhfark című bort...
süti beállítások módosítása